5 Nisan 2025 Cumartesi


13:30   İMAMOĞLU`NDAN KURULTAY DELEGELERINE MEKTUP...   13:19   CEM YIĞIT ÜZÜMOĞLU: “EĞER ÖTEKI DEMEDEN KOL KOLA OLURSAK, EĞER BARıŞ IÇINDE SÖZÜMÜZÜ SÖYLEMEKTEN ÇEKINMEZSEK UMUT DOLU GÜZEL GÜNLER BIZIMDIR”   12:32   CHP`LI GAMZE AKKUŞ İLGEZDI: "FAIZ LOBISI KIMMIŞ, RAKAMLAR ORTADA"   11:06   EKREM İMAMOĞLU: "HAKTAN VE HUKUKTAN NASIBINI ALMAMıŞ BIR AVUÇ INSANıN BU ÜLKEYE YAŞATTıĞı ZULMÜ ARTıK DURDURMAMıZ GEREKIYOR"   10:42   TUNCER BAKıRHAN: “TBMM SÜRECIN ASLI ROLLERINDEN BIRINI OYNAYARAK `GÜVEN VE DEMOKRASI PAKETI`YLE NISAN AYıNA GIREBILIR``   10:32   ÖMER FETHI GÜRER: “ÇIFTÇILERIN BORÇLARı ARTıYOR, TOPRAKLARı SATıLıYOR”   09:53   OĞLU İMAMOĞLU EYLEMLERINE KATıLDıĞı IÇIN TUTUKLANDı... ANNE ERAL: OĞLUMLA BIRLIKTE ÇALıŞıYORDUM. HAKKıNı SAVUNDUĞU IÇIN YATıRAMAZSıN BIRINI   09:42   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, SıFıR ATıK PROJELERIYLE ÇEVRE DOSTU BIR ŞEHIR HEDEFLIYOR   09:37   TARSUS BELEDIYESI, NISAN AYı MECLIS TOPLANTıSıNı GERÇEKLEŞTIRDI   01:05   TRABZON`DA ADALET YÜRÜYÜŞÜ`NDE IMZA STANDıNA SALDıRı KıNANDı, MÜCADELEYE DEVAM MESAJLARı VERILDI   23:26   BEŞIKTAŞ, GÖZTEPE`YE 3-1 MAĞLUP OLARAK KUPAYA VEDA ETTI   23:25   MAHIR POLAT`ıN AVUKATı ERKAM ERDEM: DAIMI KALP KRIZI VE BEYIN KANAMASı RISKI VAR, TEK BEKLENTISI TAHLIYE!   22:46   ÖZGÜR ÇELIK: "İNSANLARıN NE YAZACAĞıNA, NE ALıP ALMAYACAĞıNA, NE SÖYLEYECEĞINE KARıŞMAYA YELTENMEK DESPOTLUKTUR"   21:35   KıLıÇDAROĞLU: "PARTIMIZIN BU HAFTA SONU YAPACAĞı OLAĞANÜSTÜ KURULTAYıNDA GENEL BAŞKAN ADAYı OLMAYACAĞıM"   21:22   CEM YIĞIT ÜZÜMOĞLU VE 10 BOYKOTÇU SERBEST: "SUÇ IŞLEMEDIK, NEFRET SÖYLEMINDE BULUNMADıK. SUSMAYACAĞıZ, ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ IÇIN UĞRAŞMAYA DEVAM EDECEĞIZ"   14:59   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ: BELEDIYENIN ARAÇLARıNı REHINDEN KURTARDıK   14:44   CHP`NIN OLAĞANÜSTÜ KURULTAYıNDA, “BIRLIK BERABERLIK” MESAJı VERILECEK   14:12   CHP`LI TÜRKER ATEŞ: "MEHMET ŞIMŞEK`IN PROGRAMı, PIYASAYA GÜVEN VERMEK BIR YANA DURSUN, ALıM GÜCÜNÜ IYICE ERITTI"   13:52   MUSTAFA SARıGÜL, SILIVRI`DE ZIYARET ETTIĞI İMAMOĞLU`NUN KURULTAY MESAJıNı PAYLAŞTı   13:40   TİP GENEL BAŞKANı ERKAN BAŞ`TAN, BOYKOT GÖZALTıLARıNA TEPKI  
 
     
   

Ömer Fethi Gürer: “Çiftçilerin borçları artıyor, toprakları satılıyor”


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Çiftçilerin borçlarını ödeyememeleri nedeniyle 2027 yılına kadar borçların ötelenmesi ve çiftçinin traktörüne tarlasına icra yoluyla el konulmaması için kanun teklifi verdim. Çünkü alana gittiğimiz zaman görüyoruz çiftçi borçlanarak üretim yapıyor. Ürün değer bulmadığında girdi maliyetleri, ilacı, tohumu, gübresi, mazotu arttığında da çiftçinin gelir gider de dengesi bozuluyor. Çiftçi de, üretici de borçlu" dedi.

 

Tarih : 4 Nisan 2025 Cuma 10:32   Okunma : 200

(ANKARA) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Çiftçilerin borçlarını ödeyememeleri nedeniyle 2027 yılına kadar borçların ötelenmesi ve çiftçinin traktörüne tarlasına icra yoluyla el konulmaması için kanun teklifi verdim. Çünkü alana gittiğimiz zaman görüyoruz çiftçi borçlanarak üretim yapıyor. Ürün değer bulmadığında girdi maliyetleri, ilacı, tohumu, gübresi, mazotu arttığında da çiftçinin gelir gider de dengesi bozuluyor. Çiftçi de üretici de borçlu" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye tarım sektöründe çiftçilerin karşı karşıya olduğu ekonomik zorluklar ve bu zorlukların neden olduğu sonuçlara ilişkin açıklama yaptı. Gürer, çiftçilerin borçlarını ödeyememesi nedeniyle tarlaların icra yoluyla satışa çıkarıldığını belirterek, bu durumun tarım sektörü için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Gürer, çiftçilerin borçlarını ödeyememesi nedeniyle tarlaların icra yoluyla satışa çıkarıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"2024 yılı çiftçiler için kara bir yıl oldu. Çiftçiler düşük alım fiyatları nedeniyle girdi maliyetlerinin de yüksekliğinden dolayı ürettikleri üründen para kazanamadılar. Öyle olunca kredi borçlarını ödeyemediler. Bunun sonucu kapıya dayanan icra oldu. 2025 yılının ilk üç ayında 111 traktör icra yoluyla satışa çıkarılmıştı. 2025 yılının mart ayında 2 bin 937 tarla icra ya da sulh mahkemeleri tarafından satışa çıkarıldı. İlk 24 günde bin 959 tarlanın satışı icra yoluyla gerçekleşirken 24-31 Mart aralığında 978 tarla daha satışa çıkarılmış oldu. Çiftçinin traktörüne icra gelirse, tarlasına icra gelirse borcunu nasıl ödeyecek? Baktığımız zaman tarlaların satıldığı yerlere, tarımın yoğun olduğu bölgeler. Kayseri`de 42, Balıkesir`de 41, Afyon`da 32, Bursa`da 29, Eskişehir`de 40, Kırklareli`nde 33, Ankara`da 29 tarla, icra daireleri ya da sulh mahkemeleri tarafından satışa çıkarılmış bulunuyor.

"Çiftçilerin 2027 yılına kadar borçların ötelenmesi için kanun teklifi de verdim"

Çiftçilerin borçlarını ödeyememeleri nedeniyle 2027 yılına kadar borçların ötelenmesi için kanun teklifi de verdim. Ayrıca traktörün tarlanın icra yoluyla el konulmaması için de kanun teklifi verdim. Çünkü alana gittiğimiz zaman görüyoruz çiftçi borçlanarak üretim yapıyor. Ürün değer bulmadığında girdi maliyetleri, ilacı, tohumu, gübresi, mazotu arttığında da çiftçinin gelir gider de dengesi bozuluyor. Çiftçi de üretici de borçlu. Çiftçilerin bankalara aralık 2024`deki borçları toplam 868 milyar 627 milyon liraydı. Ülkemize ÇKS`ye kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 300 bin civarında. Bu rakam yani çiftçilerin bankalara olan borçları ocak 2025`te 890 milyar liraya çıkmış bulunuyor. Çiftçinin takibe düşen borçları 2024 aralık ayında 3 milyar 621 milyon lirayken 2025 yılı ocak ayında 4 milyar 800 milyon liraya ulaştı. 2007-2025 yılları arasında verilen toplam destek 493 milyar lira. Tarım kanununun 20`nci maddesine göre ve milli gelirin yüzde 1`inin çiftçiye verilmesi gerekiyor. Bu da toplam 2007-2025 yılları arasında 1 trilyon 867 milyar lira yapıyor. Oysa çiftçiye verilen 493 milyar lira. Verilmeyen 1 trilyon 374 milyar lira. Bu durumda çiftçiye sözde destek veriliyor. Ama verilen destekler bir yıl sonra ödendiğinden ve düşük tutarlar olduğundan çiftçinin dişinin kovuğuna gitmiyor. Çiftçi de üretici de, besici de sorunlu.

"Çiftçinin borcunu 2027 yılına kadar öteleyin, faizini silin"

Yem fiyatları arttığı için hayvancılığın küçük aile tipinde sürdürülebilirliği neredeyse ortadan kalktı. Küçük aile tipi işletmelerde, çiftçiler ürettiği üründen para kazanamıyor. Bir yerde tüccara mahkum. Bu ülkede aracılar yattığı yerden para kazanıyor. Üretici, besici, çiftçi bir yıl ürettiği üründen para kazanamıyor. Bunun yanında vatandaş da pahalı ürün alıyor. İthalat yoluyla ülkemize getirilen ürünlerin fiyatları da ne acıdır ki yerli ürün fiyatıyla aynı satılıyor. İthalat niye yapılır? Piyasayı dengelemek için. Öyle olmuyor. Birileri de oradan vurgun vuruyor. Hem vatandaşın mağdur hem üreticinin, çiftçinin, besicinin mağdur olduğu bir sistemde gıda da sorunların gelecekte daha artacağı bir gerçek. İktidar tarımda planlı öngörülebilir küresel iklim değişikliğiyle ortaya çıkacak sorunları da dikkate alarak süreci doğru yönetmeli. Şu anda tarımda sorunlar katlıyor. İcra kapıya dayanmış, traktörü gidiyor, arsası gidiyor. Çiftçi, üretimden uzaklaşıyor. Kırsaldan göç devam ediyor. Sorunlarını attığı yerde gıdada önümüzdeki süreçte arz sorunu yaşanmaması olası değil. Onun için yetkilileri uyarıyoruz. Çiftçiye desteği, daha üretimi yapmadan yani tarlaya tohumu attığında verin, 2024 yılının desteklerini, 2025 yılında vereceğinize 2025 yılının desteğini de hemen çiftçiye ödeyin. İcraları durdurun. Traktöre, arsaya, icra gelmesin. Çiftçinin borcunu 2027 yılına kadar öteleyin, faizini silin. Çiftçiye bir can suyu verin."






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA