15 Nisan 2025 Salı


16:06   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: “ARTıK IKTIDAR MUHALEFETTEDIR; CHP`DEDIR. AK PARTI ŞEKLEN IKTIDARDA, SOKAKTA VE VICDANDA ARTıK MUHALEFETTEDIR”   15:46   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL`DEN BAHÇELI`YE:    15:04   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "LISELERI KARıŞTıRAN BEN MIYIM YOKSA DURDUK YERDE BU PROJE OKULLARıNA SALDıRAN BU GERI KAFALı MILLI EĞITIM BAKANı Mı?"   14:51   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL`DEN "NORMAL DOĞUM" PANKARTıNA TEPKI: "ARTıK KADıNLARıN YERINE KONUŞMAYA, KARAR VERMEYE SON VERIN"   14:45   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "19 MART DARBESININ TÜRKIYE`YE MALIYETININ HERKESIN CEBINDEN ALDıĞı PARA 20 BIN LIRA"   14:30   MHP MERSIN MILLETVEKILI DR. LEVENT UYSAL, TARıM VE ORMAN BAKANı YUMAKLı ILE GÖRÜŞTÜ   14:30   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "KARŞıMıZDA DEVLETI IÇINDEN ADALETI ÇEKTIĞI IÇIN ÇETEYE DÖNÜŞTÜRMÜŞ BIR YAPı VAR"   13:51   TOROSLAR BELEDIYESI ZABıTA EKIBI, MERDIVEN ALTı TATLı IMALATı YAPAN IŞLETMEYI MÜHÜRLEDI   12:45   EKREM İMAMOĞLU: "AKLıM DA GÖNLÜM DE KıRDA VE KENTTE DAR GELIRLERIYLE YAŞAMA TUTUNMAYA ÇALıŞAN KARDEŞLERIMIZDEDIR"   12:32   HASAN ÖZTÜRKMEN: "BAKAN TEKIN ODASıNDAN INIP KAPıSıNıN ÖNÜNDE EYLEM YAPAN ÖĞRETMENLERI BILE DINLEMEYE GEREK GÖRMÜYOR"   12:03   METEOROLOJIDEN ZIRAI DON UYARıSı   11:58   CHP`LI BAKıROĞLU`NA DERT YANAN ÇIFTÇI: “MILLI GELIRDEN YıLLARDıR ALAMADıĞıMıZ HAKKıMıZı ISTIYORUZ”   11:16   CHP NIĞDE MILLETVEKILI GÜRER`DEN İKLIM KANUNU`NA ELEŞTIRI   11:01   LAIKLIK MECLISI: "TARIKATSEVER YUSUF TEKIN`IN TAM KARŞıSıNDA, ÖĞRETMENLERIMIZIN VE ÖĞRENCILERIMIZIN YANıNDAYıZ"   10:57   CHP`LI BAYRAKTUTAN, CUMHURBAŞKANLıĞı STRATEJI VE BÜTÇE BAŞKANı ŞENEL`E EŞLIK EDEN KORUMA ARACıNıN KARıŞTıĞı KAZAYı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   10:49   İÇIŞLERI BAKANı YERLIKAYA`DAN ULUSLARARASı UYUŞTURUCU OPERASYONU AÇıKLAMASı: 234 ÜST DÜZEY ORGANIZE SUÇ ÖRGÜTÜ ÜYESI GÖZALTıNA ALıNMıŞTıR   10:45   TICARET SAVAŞLARı... TRUMP, YENI GÜMRÜK TARIFELERI DÜZENLEMELERI OLACAĞıNı BELIRTIRKEN; XI JINPING, TARIFELERE KARŞı GÜNEYDOĞU ASYA TURUNA ÇıKTı   10:32   YANKı BAĞCıOĞLU: “GEMILERIMIZIN DÖVIZ ELDE ETMEK MAKSADıYLA ÜÇÜNCÜ DEVLETLERE HAZıR OLARAK SATıLACAĞı YÖNÜNDEKI HABERLER RAHATSıZ EDICIDIR”   10:29   CHP`LI GÜRER, VETERINER HEKIMLER DERNEĞI`NI ZIYARET ETTI: "İKLIM KANUN TEKLIFI GERI ÇEKILMELI"   10:15   TKP`DEN DOLAR MILYARDERLERI LISTESINE GIREN 35 KIŞIYE MEKTUP: "BU MEKTUP, DEVRIMCILERIN, EMEKÇILERIN, GENÇLIĞIN VE KAYBETTIĞIMIZ ÇOCUKLARıN SESIDIR"  
 
     
   

CHP`li Gürer`den "zirai don" ile ilgili kanun teklifi: "TARSİM`de destek oranları artmalıdır"


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığı`na sunduğu kanun teklifiyle, tarım sektörünü tehdit eden iklim değişikliği ve doğal afetlere karşı çiftçilerin korunmasını güçlendirecek düzenlemeler önerdi. Gürer, mevcut sigorta prim destek oranlarının artırılmasını öngören teklifin, tarımda sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği açısından önem taşıdığını vurguladı.  

 

Tarih : 14 Nisan 2025 Pazartesi 11:50   Okunma : 204

(ANKARA) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığı`na sunduğu kanun teklifiyle, tarım sektörünü tehdit eden iklim değişikliği ve doğal afetlere karşı çiftçilerin korunmasını güçlendirecek düzenlemeler önerdi. Gürer, mevcut sigorta prim destek oranlarının artırılmasını öngören teklifin, tarımda sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği açısından önem taşıdığını vurguladı.  

Ömer Fethi Gürer yaptığı yazılı açıklamada, iklim değişikliğinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye`de de tarım sektörünü derinden etkilediğine işaret etti. Gürer, “Artan aşırı hava olayları, sel, dolu, don ve kuraklık gibi afetler tarımsal üretimde ciddi kayıplara yol açıyor. Bu durum, çiftçilerin ekonomik olarak zorlanmasına ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini tehdit eden bir tabloya neden oluyor. Nisan ayında yağan kar ve don bölgede çiftçiyi de ürünü de vurdu. Sebze ve meyvede gıda enflasyonu patlayacak” ifadelerini kullandı.

Tarım sektörünün hem ekonomik hem de üretim süreçleri açısından iklim değişikliğine karşı oldukça hassas bir yapıya sahip olduğunu belirten Gürer, risk yönetimi mekanizmalarının güçlendirilmesinin stratejik bir zorunluluk olduğunun da altını çizdi.

Ülke genelinde olduğu gibi Niğde bölgesinde de şiddetli dolu ve ardından gelen don felaketinin elma, kayısı, şeftali gibi ürünlerin tamamına yakınına zarar verdiğini, bazı bahçelerde büyük hasar meydana geldiğini anlatan Gürer, "Tüm  çiftçilerin, üreticilerin zararının karşılanması  zorunluluktur. TARSİM`in kendi poliçe hükümlerinde açıkça belirtilmiş olan  konularda dahi üreticiye zorluk yarattığı iddiaları vardır. Bu konuda daha esnek uygulamalar ihtiyaçtır. Bölgedeki ziraat mühendisleri ve teknik uzmanlar, hasarın çok büyük ve yaygın olduğunu raporlamaktadır. TARSİM eksperleri üretici ve teknik personelin yanında yer alan uygulamalar yapmalıdır. Erken pembe tomurcuk dönemi de TARSİM sigorta kapsamınıa alınmalıdır” diye konuştu.

Türkiye`de 2005 yılında yürürlüğe giren 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu ile uygulamaya geçirilen Tarım Sigortaları Havuzu`nun (TARSİM) çiftçilerin karşılaştığı riskleri yönetmede gerekli bir mekanizma olduğunu hatırlatan Gürer, “Ancak uygulamada prim destek oranlarının yetersizliği, çiftçilerin sigorta yaptırma oranlarını olumsuz etkiliyor. Özellikle don teminatında sunulan yüzde 66`lık prim desteği yeterli değil ve çiftçiler için sigorta yaptırma maliyeti ağır bir yük oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Gürer, kanun teklifinde, genel prim desteğinin yüzde 50`den yüzde 60`a, don teminatında ise yüzde 66`dan yüzde 75`e çıkarılması önerdiklerini ve bu düzenlemenin, çiftçilerin doğal afetler karşısındaki kırılganlığını azaltacağını ve sigorta sisteminin etkinliğini artıracağını belirtti. Ömer Fethi  Gürer, “İklim değişikliğinin etkileri tarımsal üretimde öngörülebilirliği azaltıyor, maliyetleri artırıyor ve çiftçilerin gelirlerini düşürüyor. Bu düzenleme, çiftçilerin borç yükünü azaltacak ve tarım sektöründe finansal sürdürülebilirliği sağlayacaktır” dedi.

Gürer, önerilen düzenlemenin, çiftçilerin don, kuraklık, sel ve dolu gibi afetler karşısında daha güçlü bir korumaya sahip olmasını sağlayacağını kaydederek, “Çiftçilerimizin sigorta yaptırma oranlarının artırılması, hem tarımsal üretimin sürdürülebilirliği hem de gıda arz güvenliği için hayati bir gerekliliktir” ifadesini kullandı. 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA