Başkan Yıldız, “Mersin Büyükşehir Belediyesinin dershanesi Mersin’deki en güçlü dershanelerden birisi. Bu alandaki çalışmamızı müşterek hale getirelim dedik. Çünkü kendi imkanlarımızla bizim dershaneyi yürütemeyeceğimizi gördük. Oraya ciddi yatırımlar yapılmış, ciddi paralar harcanmış ama aldığımız sonuç iyi değil. Meselemiz, Toroslar ilçesinde yaşayan gençlerin nitelikli eğitim alması. Toroslar’ı betimleyen şey yoksulluk ve yoksunluk. Toroslar’da yaşayan gençlerimizin en az başka mahallelerde yaşayanlar kadar kaliteli eğitim alma, kaliteli okullarda okuma hakkının olduğunu düşünüyorum. Toroslar ilçesindeki gençlerimiz kaliteli eğitim alsınlar, kaliteli okullar kazansınlar. Bunun dışında amacımız yok. Yer tahsisi yapıldığında bu merkezdeki öğrencilerin yüzde 100’ü Toroslar’da yaşayan arkadaşlarımız, öğrencilerimiz olacak” dedi.
Teklif, meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi.
“Rantı toroslar halkı için kullanacağız”
Meclis toplantısında Çavuşlu, Yalınayak ve Arpaçsakarlar mahallelerinde bulunan, mülkiyeti belediyeye ait 3 ayrı taşınmazla ilgili satış, kamu kurumlarına borç karşılığı devir ve kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapma yetkisinin Başkan Yıldız’a verilmesi de oy çokluğuyla kabul edildi.
Başkan Yıldız, teklif üzerine yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Toroslar Belediyesini hareket edebilir, hizmet edebilir, borçlarını ödeyebilir bir hale getirmeyi hedefliyoruz. Bizim merkezden gelen payımız işçi ve memur maaşlarına gidiyor. Öyle ki ihalesi bitmiş, süresi dolmuş, ödemesi yapılması gereken borçlar var. Topladığımızda şu an bizim 350 milyon lira borcumuz var devlet borçları hariç. Biz de elimizdeki mülkleri eski yönetimde olduğu gibi har vurup harman savurmayalım, rasyonel kullanalım diyoruz. Kültür merkezinin güneyindeki arazimizin değeri 100 milyon lira civarında. Bunu satsak borcumuzun birini kapatırız, biri kalır. Sorun devam edecek. Ama o arsa üzerine bir imalat yaptırabilirsek kat karşılığında. Bir alışveriş merkezi ve ofis kent gibi bir şey kurdurabilirsek mülkümüzün değeri 400 milyon lira olacak. 300 milyon lira Toroslar halkının cebini mi delmiş? Niye biz 400 milyon lira olması muhtemel bir yeri neden 100 milyona verelim? Burayı alacak arkadaş babasının hayrına almayacak, o da bir şey yapacak. Kâr elde edecek. Biz de diyoruz ki eğer bir kâr oluşacaksa bunu yapan arkadaşlar bu kârı Toroslar halkıyla paylaşsın. Belediyecilik rant işi. Ama bu rantı kimin lehine kullanacaksınız. Bu kâr üç beş müteahhit için mi kullanacaksınız, Toroslar halkı için mi kullanacaksınız? Benim kriterim bu. Benim kırmızı çizgim, siya çizgim, mavi boyam bundan ibarettir. Benim iddiam odur ki oralarda imalat yaratılabilir. Yaratılan imalatın değeri o arsanın değerini dört beş katına çıkarabilir. Ve bu işe bugün karşı çıkan arkadaşlarımız da bunun sorumluluğunu taşır diye düşünüyorum ben. Keşke belediyemiz zengin olsaydı da kendisi yapsaydı. Ama matematiksel olarak sonuç değişmez. Kendimiz yapsak da kat karşılığı yapsak da elde edeceğimiz kâr oranı aynıdır.”