(ANKARA) - CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı`nın ekim ayında Meclis`in açılmasıyla birlikte A`dan Z`ye yeni anayasa çalışmalarına başlanacağı yönündeki açıklamasıyla ilgili “Türkiye Cumhuriyeti`nin temellerine el uzatılamaz. Cumhuriyet devrimimize ve Anayasa`nın ilk 4 maddesine dokunulamaz” dedi.
Öztürkmen, açıklamasında şunları kaydetti:
“TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 2 Nisan 2024 tarihinde, "Yeni Anayasa" mesajları vermiş, yerel seçimlerin ardından, uzlaşı aramak için siyasi partilere turlar başlatacağını duyurmuştu.
Kurtulmuş`un o açıklamadaki şu ifadeleri dikkat çekiciydi: ‘1921 Anayasası`nda olduğu gibi katılımcı, güçlü bir anayasa yapma imkânı bu Meclis`te vardır... Bu bir fantezi değildir, Türkiye`nin demokratik standartlarının yükseltilmesi için bir zorunluluktur.`
Sayın Kurtulmuş`un 1924`te bizzat Atatürk tarafından hazırlanmış Cumhuriyetin ilk Anayasasını es geçip ‘1921 Anayasası`na işaret etmesi üzerine kendisine şu soruları sormuştum:
- Neden Cumhuriyet öncesi bir anayasayı model alıyorsunuz? Biz yeni bir devlet mi kuruyoruz?
- 100 yıllık Cumhuriyetimizin sağlayamadığı hangi ‘kapsayıcılığı` siz nasıl sağlamayı planlıyorsunuz?
- 1921 Anayasasındaki hangi maddeleri yeniden getireceksiniz?
- Cumhuriyet öncesi bir Anayasayı örnek alacaksanız, mevcut Anayasada Cumhuriyetin niteliklerini tarif eden ilk 4 maddeyi değiştirecek misiniz?
- ‘İlk 4 maddeye dokunmayacağız` diyorsanız, bunlara dokunmadan 1921 benzeri bir anayasayı nasıl yapacaksınız?`
“AKP`nin kurulduğu günden bu yana yeni bir anayasa yapma arzusu her fırsatta dile getirildi”
Numan Kurtulmuş`un aylar önce verdiği ‘Yeni Anayasa` mesajının şifrelerini AKP sonunda açık etti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, önceki gün basına yaptığı açıklamada, ekim ayında Meclis`in açılmasıyla yeni anayasa çalışmalarına başlayacaklarını belirterek, ‘Baştan sona, birinci maddeden son maddesine kadar bir anayasa yapıyorsanız, bu anayasa yapma hakkını kendinde bulunduran aziz milletin onayından mutlaka geçmesi gerekir` dedi.
Yazıcı devamında A`dan Z`ye yeni bir anayasanın Türkiye`de siyaset kurumunun hep gündeminde olduğunu, özellikle de partisinin kurulduğu günden bu yana yeni bir anayasa yapma arzusunu her platformda dile getirdiğini ifade etti.
Yazıcı`nın ‘Birinci maddeden son maddesine kadar` vurgusunu birkaç kez tekrarlaması ve ‘A`dan Z`ye kadar` demesi, AKP kurmaylarının hayalindeki ‘yeni anayasa`nın mevcut Anayasada Cumhuriyetin niteliklerini tarif eden ilk 4 maddeyi de kapsadığını açıkça ortaya koymuş oldu. Yazıcı`nın bu çıkışı, TBMM Başkanı Kurtulmuş`un ‘1921` mesajının devamı ve tamamlayıcısı niteliğindedir.
“Kurtulmuş`un 1921 modeline işaret etmesi Anayasa`nın ilk dört maddesine bir müdahale çağrısıdır”
TBMM Başkanı Kurtulmuş`un 1921 modeline işaret etmesi de ilk 4 maddeye açıktan bir müdahale çağrısıydı. Çünkü 1921 Anayasası savaş koşullarında hazırlanmış geçici bir düzenlemeydi. Haliyle Cumhuriyet, laiklik, üniter yapı, Türk Milleti kavramı kısaca Anayasa`nın değiştirilemez ilk dört maddesinin temelleri bu anayasada yoktu. Bunlar, Türkiye Cumhuriyeti`nin kurulmasının ardından Atatürk önderliğinde hazırlanan 1924 Anayasası ile gelmiş ve devam etmiştir. Dolayısıyla 1921`i yeni anayasa için model göstermek Cumhuriyete bir reddiye ve meydan okumaktır.
Öte yandan AKP`li Yazıcı`nın ‘Birinci maddeden son maddesine kadar...` vurgusuna Cumhur İttifakı ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli`nin ne yanıt vereceğini merak ediyorum. Anayasanın ilk 4 maddesi konusunda geçen yıllarda hassasiyetini açıkça belirten Sayın Bahçeli, henüz AKP`ye bir yanıt vermedi.
İyi bilinmelidir ki, TBMM alet edilerek girişilecek böyle bir anayasa darbesine seyirci kalmayacağız. Türkiye Cumhuriyeti`nin temellerine el uzatılamaz. Cumhuriyet Devrimimize ve Anayasanın ilk 4 maddesine dokunulamaz!”