27 Haziran 2024 Perşembe


17:46   SEYDIŞEHIR`DE ARTAN "KUSMA VE ATEŞ" ŞIKAYETLERI...    16:08   ANKARA MILLETVEKILI KORAY AYDıN, İYİ PARTI`DEN İSTIFA ETTI   15:14   ÖZGÜR ÖZEL, İŞÇI KONFEDERASYONLARıNıN BAŞKANLARıNı "EMEK MITINGI"NE DAVET ETTI   14:40   KAYSERI`DE DARP VE SILAHLı SALDıRıDA AĞıR YARALANAN CHP`LI ŞERAFETTIN BAHADıR BUGÜN AMELIYATA ALıNACAK   14:35   CHP GENEL SEÇIM İÇIN YURT DıŞı SEÇMENE ÖZEL ÇALıŞMA BAŞLATıYOR   13:10   CHP`LI ADıGÜZEL, VELILER VE SENDIKADAN TÜGVA`YA YAZ OKULU TEPKISI   12:33   GAMZE TAŞCıER’DEN GEBZE`DEKI ``EMEK MITINGI`’NE ÇAĞRı   12:25   CHP LIDERI ÖZEL, ERKEN SEÇIM İÇIN TARIH VERDI   11:44   CHP`LI AĞBABA’DAN BAKAN IŞıKHAN’A ZAM TEPKISI   11:10   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER:    10:48   CHP’LI TÜRKER ATEŞ KREDI KARTı HARCAMALARıNA İLIŞKIN YAZıLı AÇıKLAMA YAPTı   10:19   MERSIN BÜYÜKŞEHIR`DEN ‘ÇEVRE- İKLIM- ENERJI ÇALıŞTAYı`   09:33   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT ANKARA’DA ZIYARETLERINE DEVAM EDIYOR   09:11   ÖZGÜR ÖZEL: “BEN ERKEN SEÇIMDEN KAÇMAM, BUNUN IÇIN KOŞARıM”   01:04   2024 AVRUPA ŞAMPIYONASı`NDA TÜRKIYE VE PORTEKIZ SON 16 TURUNDA   22:21   CENGIZ ÇANDAR`DAN IKTIDARA YANGıN TEPKISI: ``CUMHURBAŞKANı `ANıZ` DEMIŞ BITIRMIŞ OLAYı, ADLI MAKAMLAR NEYIN TAHKIKATıNı YAPACAKLAR``   17:30   SUAT ÖZÇAĞDAŞ`TAN YUSUF TEKIN`E: “GEÇICI KORUMA STATÜSÜNDEKI KAÇ ÖĞRENCIYE OKULA GELMEDIKLERI HALDE NOT VERILMIŞ VE KARNE DÜZENLENMIŞTIR”   17:30   CHP HATAY MILLETVEKILI GÜZELMANSUR: "DEPREM, DEPREMZEDE ILLERIN SORUNLARı AKP`NIN UMURUNDA DEĞIL"   17:24   ZELIHA AKSAZ ŞAHBAZ: “DOĞU VE GÜNEYDOĞU`DAKI ILLERDE BIN KIŞIYE DÜŞEN HEKIM SAYıSı BIR”   17:15   GÜRSEL EROL: ÇIFTÇILERIMIZ UMUTSUZ BıRAKıLMAMALı  
 
     
   

Baran Bozoğlu: Yaşanan orman yangınları denetimsizliğin ve bilimden uzak yönetim anlayışının sonucudur”


CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Baran Bozoğlu, Türkiye`nin farklı bölgelerinde çıkan yangınların denetimsizliğin sonucu olduğunu belirterek ``21. yüzyılda anız yakmadan kaynaklı vatandaşlarımız hayatını kaybetmekte ve orman alanlarımız yok olmaktadır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. AKP yönetimindeki kamu idaresinin ne kadar geri kaldığının, teknolojiden ve bilimden uzak olduğunun göstergesidir`` dedi.

 

Tarih : 21 Haziran 2024 Cuma 15:46   Okunma : 423

(ANKARA) - CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Baran Bozoğlu, Türkiye’nin farklı bölgelerinde çıkan yangınların denetimsizliğin sonucu olduğunu belirterek ``21. yüzyılda anız yakmadan kaynaklı vatandaşlarımız hayatını kaybetmekte ve orman alanlarımız yok olmaktadır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. AKP yönetimindeki kamu idaresinin ne kadar geri kaldığının, teknolojiden ve bilimden uzak olduğunun göstergesidir`` dedi.

CHP PM üyesi Baran Bozoğlu, artan orman yangınlarına karşı atılması gereken adımlar ve önlemlere ilişkin basın açıklaması yaptı. Bozoğlu, ``İklim değişikliğinin etkilerinin her geçen gün arttığı, kuraklığın arttığı ve belirli bölgelerde nem oranın azaldığı özetle yangın riskinin arttığı bir ortamda, başta İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüklerinin ve İl ve İlçe Tarım ve Orman teşkilatlarının her an sahada olması ve denetimleri arttırması gerekir. Ne yazık ki sahada ormanları ve tarım alanlarını koruyan önleyici bir çaba görülememektedir. Mevzuat olmasına rağmen uygulama yapılmamaktadır`` dedi.

``Yangın riski yönetilmemektedir``

“Tüm bu bilimsel bilgilerin ışığında yapılması gerekenler bellidir. Riskin yönetilmesi gerekmektedir. Yangınlara müdahale kuşkusuz önemlidir” ifadelerini kullanan Bozoğlu, şunları kaydetti:

``Ulusal ve uluslararası tüm raporlarda, iklim değişikliği ile birlikte orman yangınlarında yüzde 20-50 arasında artışın olacağı belirtilmesine, belirli bölgelerde mevsim normallerinden 5-10 derece fazla sıcaklık artışının olacağının bilinmesine, Diyarbakır ve Mardin başta olmak üzere Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde ekstrem sıcakların oluştuğu not edilmesine rağmen yangın riski yönetilmemektedir. Önlem alınmamaktadır. 21. yüzyılda anız yakmadan kaynaklı vatandaşlarımız hayatını kaybetmekte ve orman alanlarımız yok olmaktadır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. AKP yönetimindeki kamu idaresinin ne kadar geri kaldığının, teknolojiden ve bilimden uzak olduğunun göstergesidir. Ancak doğal alanlarımızın korunması, çevre felaketlerinin önüne geçilmesi, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için önleyici faaliyetlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. İlk elden yapılması gereken özellikle yangın riski olan dönemlerde denetimlerin sıklaştırılmasıdır. Çevre Kanunu’nun 20. Maddesi (L) bendine göre anız yakılması yasaktır. Ormanlık alanların yanında anız yakılması halinde idari yaptırımın 5 kat fazla uygulanacağı belirtilmektedir. Anayasayı ve mevzuatı uygulamamayı kendisine yol olarak seçen AKP iktidarının, tarım alanlarını ve ormanlık alanları korumaya yönelik adım atmamasının sonuçlarını ülke olarak büyük bedeller ödeyerek yaşıyoruz.``

“Denetim süreçleri riskli dönemlerde arttırılmalı”

Bozoğlu, orman yangınlarının önlenmesi ve müdahalenin sağlıklı bir şekilde yapılması için atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

``Uydu teknolojisi ve hava araçları ile ormanlık alanlarımız ve anız yakma eylemleri riskli dönemlerde anlık olarak izlenmelidir, orman yangınlarına dair erken uyarı sistemleri vakit kaybedilmeden hayata geçirilmeli ve şeffaf bir şekilde toplumla paylaşılmalı, kamu kurumlarımızda liyakat esaslı istihdam ve görevlendirme koşulları sağlanmalı, denetim süreçleri riskli dönemlerde arttırılmalı, kanun ve yönetmelikler uygulanmalı, ormanlık alanlar düzenli olarak temizlenmelidir, anız yakılmasını önleyecek şekilde anız yakma riski olan alanlar belirlenerek müdahale amaçlı personel ve ekipman alanda hazır bulundurulmalıdır, ormanlık alanların bakım ve korunma koşulları ekipman ve personel ile güçlendirilmeli, tarımsal faaliyetlerde anız yakma başta olmak üzere toplum sürekli olarak bilgilendirilerek eğitimler arttırılmalıdır.``

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA