29 Haziran 2024 Cumartesi


16:26   ELAZıĞ`DA KONTEYNER KENTTEN TAHLIYE KARARı... VALI YARDıMCıSı BAYRAKTAR AÇıKLAMA YAPTı   16:01   İYİ PARTI’DE BIR İSTIFA DAHA   15:57   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT, KENT KONSEYI OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTıSı`NA KATıLDı   15:47   MEZITLI BELEDIYESI, SOLI POMPEIPOLIS PARKı`Nı YENILEME ÇALıŞMALARıNA BAŞLADı   15:46   CHP’LI MURAT EMIR’DEN ELEKTRIK ZAMMıNA TEPKI   14:01   GÜLCAN KıŞ: "MERSIN’DE BALıK ÇIFTLIĞI ISTEMIYORUZ"   12:02   ÖZGÜR ÖZEL: “KENDILERI NORMALLEŞMIYORSA ANORMAL KALSıN. VATANDAŞ DA NORMALLE ANORMAL ARASıNDA GÜNÜ GELINCE TERCIHINI YAPAR”   11:45   YENIŞEHIR BELEDIYESI’DEN BÜYÜK GERI DÖNÜŞÜM HAREKETI   11:16   BIDEN VE TRUMP, 4 YıL SONRA CANLı YAYıNDA BIR ARAYA GELDI   09:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR`IN YKS VE LGS KURSLARı İÇIN ÖN KAYıT BAŞVURULARı BAŞLADı   09:25   MESKİ, KAYıP-KAÇAKLA MÜCADELEYI ARALıKSıZ SÜRDÜRÜYOR   09:16   CHP`LI BAŞEVIRGEN`IN HUZUREVLERINE BAŞVURU ORANıYLA İLGILI SORUSUNA İKI FARKLı YANıT...   07:45   "CHP`DE GÜNDEM KURULTAY DEĞIL, ERKEN SEÇIM HAZıRLıĞı"   17:46   SEYDIŞEHIR`DE ARTAN "KUSMA VE ATEŞ" ŞIKAYETLERI...    16:08   ANKARA MILLETVEKILI KORAY AYDıN, İYİ PARTI`DEN İSTIFA ETTI   15:14   ÖZGÜR ÖZEL, İŞÇI KONFEDERASYONLARıNıN BAŞKANLARıNı "EMEK MITINGI"NE DAVET ETTI   14:40   KAYSERI`DE DARP VE SILAHLı SALDıRıDA AĞıR YARALANAN CHP`LI ŞERAFETTIN BAHADıR BUGÜN AMELIYATA ALıNACAK   14:35   CHP GENEL SEÇIM İÇIN YURT DıŞı SEÇMENE ÖZEL ÇALıŞMA BAŞLATıYOR   13:10   CHP`LI ADıGÜZEL, VELILER VE SENDIKADAN TÜGVA`YA YAZ OKULU TEPKISI   12:33   GAMZE TAŞCıER’DEN GEBZE`DEKI ``EMEK MITINGI`’NE ÇAĞRı  
 
     
   

Zeliha Aksaz Şahbaz: “Doğu ve Güneydoğu`daki illerde bin kişiye düşen hekim sayısı bir”


CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, “TÜİK verileri hekim, yatak ve hastane sayılarının bölgesel dağılımındaki eşitsizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Verilere göre, bin kişiye düşen hekim sayısının en yüksek olduğu il dört hekimle Ankara. Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz`in pek çok kentinde bin kişiye iki hekim düşüyor. Ancak bu oran, Doğu ve Güneydoğu`da bir olarak haritada yer alıyor. Niğde, Nevşehir, Aksaray gibi illerimizde bin kişiye bir hekim düşüyor. Ülke içinde ve yurt dışına hekim göçü, şehir hastaneleri, büyükşehirlerdeki özel hastane dağılımı bölgeler arası hekim dağılımını olumsuz etkilemiş bulunuyor” dedi.

 

Tarih : 26 Haziran 2024 Çarşamba 17:24   Okunma : 225

(ANKARA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, “TÜİK verileri hekim, yatak ve hastane sayılarının bölgesel dağılımındaki eşitsizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Verilere göre, bin kişiye düşen hekim sayısının en yüksek olduğu il dört hekimle Ankara. Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz`in pek çok kentinde bin kişiye iki hekim düşüyor. Ancak bu oran, Doğu ve Güneydoğu`da bir olarak haritada yer alıyor. Niğde, Nevşehir, Aksaray gibi illerimizde bin kişiye bir hekim düşüyor. Ülke içinde ve yurt dışına hekim göçü, şehir hastaneleri, büyükşehirlerdeki özel hastane dağılımı bölgeler arası hekim dağılımını olumsuz etkilemiş bulunuyor” dedi.

CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Sağlık Bakanlığı İstatistik Yıllığı ve TÜİK verilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Aksaz Şahbaz, hekim ve hastane dağılımındaki adaletsizliğin sağlık göçüne neden olduğunu belirterek, özellikle Doğu ve Güneydoğu`da  hekimlerin özlük hakları ve çalışma ortamının düzeltilmesi, yetersiz olan kamu yatırımlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. 

Aksaz Şahbaz`ın açıklaması şöyle:

“Ülkemizde sağlık kurumlarına başvuran hasta sayısı artarken hekim dağılımındaki bölgesel eşitsizlik gün geçtikçe artıyor. TÜİK verileri hekim, yatak ve hastane sayılarının bölgesel dağılımındaki eşitsizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Verilere göre, bin kişiye düşen hekim sayısının en yüksek olduğu il dört hekimle Ankara. Bu ili İstanbul, İzmir, Eskişehir, Isparta, Trabzon, Edirne izliyor. Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz`in pek çok kentinde bin kişiye iki hekim düşüyor. Ancak bu oran, Doğu ve Güneydoğu`da bir olarak haritada yer alıyor. Niğde, Nevşehir, Aksaray gibi illerimizde bin kişiye bir hekim düşüyor. Hakkari gibi bazı kentlerde bu sayı biri bile bulmuyor. Ülke içinde ve yurt dışına hekim göçü, şehir hastaneleri, büyükşehirlerdeki özel hastane dağılımı bölgeler arası hekim dağılımını olumsuz etkilemiş bulunuyor.

“Hekim ve hastane sayısının az olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız yeterli sağlık hizmeti alamadıkları için sağlık göçü artıyor”

Benzer tablo hastane sayısında da kendini gösteriyor. İstanbul, çoğunluğu özel olmak üzere 234 hastaneyle hastanenin en çok olduğu il olarak geliyor. Bunu 84 ile Ankara, 63 ile İzmir izliyor. Hastane sayısının en az olduğu iller ise Kilis, Ardahan, Iğdır. Hekim ve hastane sayısının az olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız yeterli sağlık hizmeti alamadıkları için ülke içinde sağlık göçü de artıyor. Çalışma şartlarının ağırlığı, idarecilerin baskısı ve ekonomik sorunlara sağlıkta şiddete dayanamayan hekimlerimiz ya bölgeler arası ya da ülkemizden göç ediyor. Sağlık çalışanlarımızı koruyan caydırıcı bir yasanın olmaması nedeniyle şiddetin arttığı ülkemizde kendini güvende hissetmeyen hekimlerimiz, mesleğini başka yerlerde icra etmek istiyor.

“Sağlık hizmetlerine erişimde adaleti sağlamak ve hekimlerimizin haklarını korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz”

Sorunların ve yetersizliğin hem hekimlerimiz hem de vatandaşlarımız için her geçen gün artmasına rağmen ülkeyi yönetenler önlem almak yerine, ‘Giderlerse gitsinler` diyorlar. Mağduriyetin yaşandığı Doğu ve Güneydoğu illerimizde sağlık göçünü bir an önce durdurmak için hekimlerin özlük hakları ve çalışma ortamı düzeltilmeli, yetersiz olan kamu yatırımları iyileştirilmeli ve sağlıkta şiddeti önleyecek caydırıcı yasalar bir an önce çıkarılmalıdır. Ayrıca, dezavantajlı bölgelerdeki sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak için özel teşvikler ve destekler sağlanmalıdır. CHP olarak sağlık hizmetlerine erişimde adaleti sağlamak ve hekimlerimizin haklarını korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Ülkemizin her köşesinde yaşayan vatandaşlarımızın eşit ve kaliteli sağlık hizmeti alabilmesi her zaman önceliğimiz olacak.”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA