Tarım ve hayvancılığa yönelik desteklerini artırarak sürdüren Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu kez de “Kazanç Projesi”ni başlattı. Akdeniz, Tarsus ve Yenişehir ilçelerini kapsayan proje ile 100 üreticiye toplam 10 bin adet kaz ile 50 ton yem desteği sağlanacak. Toplam 50 mahallede, 76’sı kadın olmak üzere 100 üreticiye yönelik gerçekleştirilen projenin ilk dağıtımları Tarsus’ta gerçekleştirildi.
Seçer: “Tarım, üretim ve gıda olmazsa insan olmaz, canlı olmaz, hayat olmaz”
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nin hayata geçirdiği proje kapsamında, Tarsus Mezbahanesi’nde tören düzenlendi. Törene, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer,CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, muhtarlar ve yetiştiriciler katıldı. Mersin’in önemli bir tarım bölgesi olduğunu ifade eden Başkan Seçer,“Türkiye önemli bir tarım ülkesi. Hep söylüyoruz. Tarım olmazsa, üretim olmazsa, gıda olmazsa insan olmaz, canlı olmaz, hayat olmaz, biyolojik yaşam devam etmez” dedi. Seçer, pandemi döneminde tarımın, toprağın ve üretimin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayarak, göreve geldiğinden bu yana başta tarım olmak üzere birçok sektördeki önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.
“Hedef kitlemiz küçük işletmeler, aile işletmeleri ve başta kadınlarımız”
Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarım alanında Anamur’dan Tarsus’a kadar önemli çalışmaları olduğunu kaydederek, “Öncelikli hedef kitlesi küçük işletmeler, aile işletmeleri, başta kadınlarımız, kadın üreticilerimiz” dedi. Herkesin işinin, aşının, ekmeğinin, güvencesinin olduğu bir ülke inşa etmek için çalıştıklarına değinen Seçer, “Onun için Mersin Belediyesi bu politikaları uygulamaya koyarken; küçük aile işletmesi diyor, yoksul çiftçi, üretici, küçük üretici diyor, kadın üretici diyor. Bizim geçtiğimiz yıl başlattığımız ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’ vardı. Toplamda 5 yıllık bir proje. 300 aileye, her yıl 60 aileye, geçen yıl 60 aileye 25 küçükbaş hayvan dağıttık. Her yıl 1500 küçükbaş hayvan. Bu önemli bir projedir. Bakın el yordamıyla, dostlar alışverişte görsün, Mersin Büyükşehir Belediyesi hayvan dağıtıyor ama o hayvanların akıbetini kimse bilmiyor. Böyle bir politikamız yok. Damızlık üretimi arttırmak için her yıl 1500 damızlık koyun, keçi dağıtıyoruz. 5 yıl sonra da 7 bin 500 damızlık popülasyon olacak. Bu çok önemli. Hayvancılıkla uğraşanlar bu anlattıklarımı daha net anlayacaklar. Onların yemini veriyoruz, veteriner hizmetlerini veriyoruz, aşısını veriyoruz, kontrolünü yapıyoruz. Ki bu ilk yıl hayvan verdiğimiz 60 üreticinin yarısı kadın üretici” dedi.
“Dostlar alışverişte görsün diye bu projeleri yapmıyoruz”
Başkan Seçer, Kaz Projesi’nde de kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Sadece hayvancılık değil her alanda tarımsal desteklerimiz, projelerimiz devam ediyor, devam da edecek. Daha çok sonuç alıcı projeler için arkadaşlarımız çalışıyor. Dostlar alışverişte görsün diye bu projeleri yapmıyoruz. Sonuna kadar takip ediyoruz. Sonuç itibariyle yaptığımız bu projelerden toplum, vatandaşım ne kazanacak, ne elde edecek onun takibini yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl; sulama tarımda önemli biliyorsunuz. Bu bölgede suyla buluşma beklentisi olan araziler çok. Bunun içinde ekipman lazım. 60 kilometre sulama borusu dağıttık. Bu yıl bunu 100 kilometreye çıkardık. 40 kilometre artırdık. Dağıtımları da başlıyor önümüzdeki günlerde. Temin edilen borular gelmeye başladıkça Tarsus’tan Anamur’a kadar Çamlıyayla’dan Mut’a kadar proje kapsamında dağıtım yapacağız. Bu işlerde arkadaşım, muhtar, kardeşim, yeğenim, tanıdığım istedi yok. Bu projelerde harcadığımız para vatandaşın parası, her kuruşu değerli ve önemlidir. Biz bunları israf edemeyiz.”
Büyükşehir’in üreticilere desteği devam edecek
Bu yıl hayvan yetiştiricilerine kaba yem desteğinde bulunacaklarını, fide, fidan dağıtımlarının da devam edeceğini belirten Seçer, 2 yıl içinde tarım ve hayvancılıkta hayata geçirdikleri projeleri tek tek anlattı. Başkan Seçer, talep ve ihtiyaca göre alet ve ekipman desteklerinin de devam ettiğini belirterek,“Bizden köylere en çok istenen ekipman; hamur yoğurma makinası. Birkaç köyümüze göndermiştik. Duyan yurttaşlarımız, muhtarlarımız bizden talep ettiler. Çok ilgi çekti. Şu anda 80 adet dağıtılacak. İlk 25 adet Tarsus’ta haftaya başlayacak. İlk parti haftaya gelecek. Buradan başlayacağız. Geçen yıl erik boylama makinası dağıtmıştık 4 adet. Bu yıl da 2 adet talep var, gerçekleştireceğiz. Birçok alet ve ekipman. Üzüm sıkma makinasından süt soğutma tankına kadar geçtiğimiz yıl talepler doğrultusunda, ayırdığımız bütçeler doğrultusunda dağıtımlarını yaptık. Bu yıl da aynı şekilde bunlar devam edecek” diye konuştu.
“Kazlar Büyükşehir’den, Kazanmak Yetiştiriciden”
“Kazlar Büyükşehir’den, Kazanmak Yetiştiriciden” sloganıyla hayata geçirilen Kazanç Projesi’ne ilişkin bilgileri de paylaşan Seçer, “Toplam 100 üreticimize bu yıl için 100’er adet. Her bir üreticimize 70 dişi, 30 erkek olmak üzere kaz teslim edeceğiz. Bu 100 üreticimizin bu yıl için 76’sı kadın. Burası önemli. Tarsus’ta; Aliefendioğlu, Hasanağa, Yeniçay, Bahşiş Simithacılı, Egemen, Çağbaşı, Kelahmet, Çöplü, Çiçekli, Akgedik, Halitağa, Sucular Mantaş, Büyükkösebalcı, Kurbanlı, Camilimanda, Kefeli, Simithacılı, Yaramış, Sağlıklı, Alifakı Mahalleleri olmak üzere toplam 22 mahallede 34’ü kadın, 16’sı erkek üreticilerimize yani 50 üreticimize bu dağıtımı bugün gerçekleştireceğiz. Daha sonra Akdeniz ilçemizin 24 mahallesinde 46 üreticimize dağıtacağız. Bunun 40’ı kadın, 6’sı erkek. Yenişehir ilçemizde de bu yıl 3 ilçemizde bu proje gerçekleşecek. Toplam 4 mahallemizde 2’si kadın, 2’si erkek olmak üzere 4 üreticimiz kaz dağıtımından bu yıl için faydalanacaklar. Toplamda 100 üreticimiz 3 ilçemizde 50 mahallede bu projeyi bu yıl itibariyle başlatacaklar ve bu 3 yıl sürecek bir proje” ifadelerine yer verdi.
“Proje sonunda 30 bin adet kaz popülasyonu olacak”
Projenin toplam maliyetinin 2 milyon lira olduğunu kaydeden Seçer, “Üreticilerimize helali hoş olsun. Bu yıl sonunda 100 üreticimize 10 bin adet kaz dağıtmış olacağız. Bir yıllık projede ve 50 ton da yem desteği sağlamış olacağız. Proje sonunda 30 bin adet kaz popülasyonu da gerçekleşmiş olacak. Üç yıl, her yıl 10 bin adet, toplamda 30 bin adet kaz popülasyonu. Aşıları da belediyemiz tarafından yapılacak. Şimdi burada şöyle bir durum söz konusu; biz bu yıl bu kazları verdik, üreticimiz bunu aldı, üretime başlayacak. İlk yıl içerisinde bize her biri 300 yumurta verecek. Biz yemini vereceğiz, başlangıcını, startını yaptıracağız.Sonra ‘işin, gücün rast gelsin’ diyeceğiz. ‘Allaha emanet ol. Onu artık devam ettirmek senin elinde’” dedi.Seçer, projenin her ay için yetiştiriciye ortalama 1875 TL ek gelir sağlayacağını söyledi.
“Vatandaş üretecek, çiftçi üretecek, üreten kazanacak, ekonomiye katkı sunacak”
Proje kapsamında üretilen kaz ve yumurtaların Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından satın alınacağını, projenin en ince ayrıntısına kadar düşünülüp, hesaplamaların yapıldığını ifade eden Seçer,şunları söyledi:
“Bu proje inşallah son derece başarılı olacak, biz mutlu olacağız. Neden mutlu olacağız? Vatandaş üretecek, çiftçi üretecek, üreten kazanacak, ekonomiye katkı sunacak, insanların beslenmesine katkı sunacak. Bu üretim sonucunda da evine bir rızık kazanmış olacak. Herkes kazanacak, Tarsus kazanacak, Mersin kazanacak, Türkiye kazanacak. Üretimin, çalışmanın olduğu yerde kötülük olmaz, güzellik olur, iyilik olur, dostluk olur, mutluluk olur çünkü insanlar şükür eder. ‘Çalışıyorum, kazanıyorum, kimseye muhtaç olmuyorum. Çocuğum kimseye muhtaç değil. Aç açık değil’. Bunlar çok güzel duygular. Bu duyguları kabartmak için emek sarf ediyoruz. Onun için çok çalışıyoruz. Onun için gece demiyoruz, gündüz demiyoruz vatandaşlarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Sadece tarım konusunda değil her alanda.”
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal projeleriyle ön planda olduğunu ifade eden Seçer, “Biz fakirin fukaranın da yanındayız, biz sanayicimizin de yanındayız. Fabrikalar olsun, fabrika bacaları tütsün, insanlar çalışsın, köylümüz üretsin. Bunun için milyonlarca lira bütçe yapıyoruz. Köy yollarını yapıyoruz. Muhtarlarım burada. Her birinin arazi yollarına kadar imkânlarımızı en azami kullanarak, zorlayarak; gitsinler üretim yapsınlar yollarını açıyoruz. Menfezlerini yapıyoruz, köprülerini yapıyoruz. Temiz bir çevrede yaşasın vatandaşlarımız milyonlarca lira yerin altına yatırıyoruz, kanalizasyonlar yapıyoruz, içme suyu hatları yapıyoruz, arıtma tesisleri yapıyoruz. Trafikte eziyet çekmesinler diye köprüler, köprülü kavşaklar yapıyoruz. Mersin’de daha iyi bir toplu taşıma olsun diye Türkiye tarihinin en önemli, en büyük projesini hayata geçiriyoruz; Metro projesi. Bunları niçin yapıyoruz? Bunları daha güzel bir Mersin, daha güzel bir Türkiye, daha refah, daha gelişmiş, daha zengin daha mutlu. Gayretimiz bu yönde” dedi.
Başarır: “Sosyal belediyeciliğin tarifini isteyen gelsin Mersin’e baksın”
CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tüm projeleriyle vatandaşın yanında olduğunu, 2 yılda çok önemli projelerin hayata geçirildiğini belirterek, “Özellikle sosyal belediyecilik nedir? Tarifini birileri almak istiyorsa, gelsin Mersin’e baksın. Özellikle bu pandemi döneminde her eve, tüm Mersinli’ye dokunan bir Belediye Başkanımız var. Ben kazı Ardahan’da gördüm ama artık Tarsus’ta, Mersin’de de göreceğiz, yetiştireceğiz. Ben gerçekten Başkanım’a teşekkür ediyorum. Özellikle çiftçiye, dar gelirli çiftçiye destek olduğu için, artık köylerimiz göç vermeyip göç alacağı için, böyle bir Başkan’a sahip olduğu için bir kez daha teşekkür ediyorum. Çok şanslısınız” diye konuştu.
Avcı: “Tarsus Ziraat Odası olarak tüm personelimizle yanınızdayız”
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Başkan Seçer’in göreve geldiği günden bu yana dar gelirli yurttaşların gelir seviyesini yükseltmek ve köylerde üretimi artırmak için çaba sarf ettiğini belirterek, “Köylerimizdeki vatandaşlarımız için birçok projeyi gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye de devam ediyor. Proje hazırlanırken STK’ların ve odaların bilgi ve görüşleri dikkate alınıp, istişarelerde bulunmaları, bundan dolayı ‘ben değil, biz’ dediğiniz için ayrıca teşekkür ederim. Vahap Başkanım biz Tarsus Ziraat Odası olarak yönetimimizle, meclisimizle ve tüm personelimizle beraber bize düşen ne varsa yanınızda olmaya, yaptığınız ve yapacağınız projelere destek vermeye devam edeceğiz” dedi.
Kadın yetiştirici Nehir Faki: “Biz kadınlar güçlüyüz”
Projeden faydalanan yetiştirici Nehir Faki, Başkan Seçer’e kadınlara böyle bir projede yer verdiği için teşekkürlerini ileterek, “Biz kadınlar artık evlerimizde oturmak istemiyoruz. Bize destek vererek, tarıma da girmek istiyoruz. Bu şekilde kendimizi daha güçlü hissedeceğimizi düşünüyoruz. Kaz yetiştiriciliğini tabi ki düşündük. Kolay olacağını da sanmadık ama biz kadınlar güçlüyüz ve bunu da başarabileceğimizi düşünüyoruz. Emeği geçen belediye çalışanlarına, bizle ilgilenen bütün emekçilere çok teşekkürler. Ayağınıza sağlık” dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Seçer, üreticilere temsili olarak kaz takdimi yaptı. Başkan Seçer törenin ardından ise CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır ile birlikte Tarsus’taki esnafı ziyaret ederek,“Hayırlı işler” diledi.