16 Eylül 2024 Pazartesi


15:49   ÖZGÜR ÖZEL: “ANAYASA`NıN ILK DÖRT MADDESINE KARŞı ÇıKAN HÜDA PAR`Lı GEÇMIŞIN HIZBULLAHÇı DOMUZ BAĞCıLARı, IKTIDAR YÜRÜYÜŞÜMÜZE ENGEL OLAMAZLAR”   14:47   ASU KAYA: "KADIRLILI EMEKLILER, KENT LOKANTASı SAYESINDE DıŞARıDA YEMEK YIYEBILIYOR"   14:19   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL`DEN BILAL ERDOĞAN’A...   14:14   NERMIN YıLDıRıM KARA`DAN HATAY SAMANDAĞ`DAKI TOKİ KONUTLARıYLA ILGILI AÇıKLAMA   14:06   CHP LIDERI ÖZEL`DEN HÜDA-PAR`A `‘ANAYASA`` YANıTı   12:43   CHP`LI BÜLBÜL`DEN HUZUREVI ZAMMıNA TEPKI   11:53   TAŞKıN ÖZER`DEN YAYıN YASAKLARı VE ERIŞIMIN ENGELLENMESINE ILIŞKIN ARAŞTıRMA ÖNERGESI   10:38   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN HAYATıNı KURTARDıĞı ŞIRIN`IN ARTıK BIR YUVASı VAR   09:43   ÖMER FETHI GÜRER: 6 ŞUBAT DEPREMINDE HASAR ALDıĞı IÇIN KAPATıLAN NIĞDE MÜZESI YENIDEN INŞA EDILEREK AÇıLMALı   20:08   SAKARYA VALILIĞI: "SOĞUTMA ÇALıŞMALARı ESNASıNDA 1 VATANDAŞıMıZıN CANSıZ BEDENINE ULAŞıLDı"   19:56   NARIN GÜRAN CINAYETI… CUMA GÜNÜ GÖZALTıNA ALıNAN NARIN`IN YENGESI ADLIYEYE SEVK EDILDI   19:17   TOKİ MAĞDURLARı BIR KEZ DAHA MEYDANLARA INDI, SABIT ÖDEME VE YÜZDE 1 KDV ISTEDI   19:07   FENERBAHÇE, KASıMPAŞA`Yı DEPLASMANDA 2-0 MAĞLUP ETTI   18:04   CHP HATAY MILLETVEKILI KARA`DAN TAŞOCAĞıNDAN ÇıKAN TOZA TEPKI: "ŞEHRIMIZI YENIDEN INŞA EDECEĞIZ DERKEN MAHALLELERIMIZI YAŞANMAZ HALE GETIRIYORSUNUZ"   17:59   TÜRKIYE HALK TEMSILCILERI MECLISI, İNCIRLIK `YÜRÜYÜŞÜ`NÜ KARTAL`DAN BAŞLATTı   17:37   2`INCI GAZI PAŞA`Yı ANMA VE YAĞLı PEHLIVAN GÜREŞLERI`NDE 60 BAŞPEHLIVAN VE 700 PEHLIVAN MÜCADELE ETTI   17:33   MAKARNA FABRIKASıNDAKI PATLAMADA YARALANANLARıN SAYıSı 28`E YÜKSELDI... SAKARYA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ALEMDAR: "YARALıLARıN 6`SıNıN DURUMU AĞıR"   17:26   YUSUF HALAÇOĞLU: “KUTLU PARTI OLARAK TEK BAŞıMıZA SEÇIME GIRIP IKTIDAR OLACAĞıZ”   16:38   BIR GRUP SENDIKA VE DERNEK TEMSILCISINDEN ÜSKÜDAR`DA AÇıKLAMA: EMEKÇILERE KÖLELIK VE SEFALET DAYATıLıYOR   16:37   CHP SÖZCÜSÜ DENIZ YÜCEL, HÜDA-PAR GENEL BAŞKANı YAPıCıOĞLU`NA KARŞıLıK VERDI: "TALIBAN KAFALı, GERICI, 3-5 YOBAZ ISTEDI DIYE NE ATATÜRK`TEN NE DEMOKRASIDEN NE CUMHURIYET`TEN NE DE LAIKLIKTEN VAZGEÇMEYIZ"  
 
     
   

CHP`li Gürer, biber üreticisinin derdini dinledi


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, biber üreticisinin dertlerini tarlada dinledi. Gürer, "Kiminle konuştuysam, `Gelecek yıl çiftçilik yapmayacağız` diyorlar. Peki, bu işi kim yapacak” dedi. Kâr etmek için farklı ürünler yetiştirmeyi denediğini belirten çiftçi de hepsinden zarar ettiğinden dert yandı.

 

Tarih : 5 Eylül 2024 Perşembe 11:16   Okunma : 497

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde`de tarlada çiftçinin yaşadığı sorunları yerinde inceledi. Gürer, üreticilerin içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekerek, iktidarın bu sorunlara duyarsız kalmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Emekli ve dar gelirli yurttaşların market raflarında yüksek fiyatı nedeni ile yanına varamadığı ürünleri tüccarların yok pahasına dahi almadığını söyleyen Gürer, "Marketlerde ürün fiyatı tarlaya orantılı geri çekilmediği için üretime uygun tüketim olmaması ürünü tarlada bıraktı” dedi. Sorunun iktidarın yönetimsizliğinden kaynaklandığını belirten Gürer, "Emekli, kırmızı bibere fiyatından dolayı bakıp geçerken tarlada kırmızı biber alıcı bekliyor. Ürün çöp oluyor. Bu durumun bir düzenleyicisi ve sorumlusu olması gerekir” diye konuştu.

Ürünler tarlada ziyan oldu

Biber üreticisi, “Geçen yıl 22 ile 25 lira arasında olan biber, bu yıl 8 ile 10 lira arasında gidiyor. Şu anda ortalama maliyetim 22 ile 28 lira arasında değişiyor ve kesinlikle zarar ediyoruz” diyerek, bu şartlarda para kazanmanın imkansız olduğunu vurguladı. Üretici, günlük su maliyetlerinden gübre ve işçi giderlerine kadar her kalemde maliyetlerin yüzde 100`ün üzerinde arttığını ancak buna rağmen ürünlerinin halde satılmadığını dile getirdi. Üretici, durumunu şöyle özetledi:

“Bu ürünü toplayıp toptancı haline gönderiyoruz, ancak halden yeterli talep gelmiyor, satılmıyor diyorlar. Bizim bir pazarımız olmadığı için fiyat, geçen yılın üçte biri olduğu halde biber tarlada kalıyor. Hatta toplattığım biberi bile satamadım. Biberde de sorun var; karpuzumuz tamamen tarlada kaldı. Hale gönderdim, 1 liradan fiyat biçmişler. O da bırakın maliyetini işçilik ve nakliyeyi bile karşılamaz. Diğerlerini göndermedim.” 

Gürer: "Peki, bu işi kim yapacak"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin tarımdan vazgeçme eğiliminde olduğuna dikkat çekerek, “Kiminle konuştuysam, `Gelecek yıl çiftçilik yapmayacağız` diyorlar. Peki, bu işi kim yapacak” diye sordu. Biber üreticisi ise bu soruya, “Onu büyüklerimiz daha iyi bilir ama beni kurtarmıyor” cevabını verdi. Üretici, ailesinin geçimini sağlamak için verdiği mücadelenin sonucunda borçlanmış durumda olduğunu, bankadan kullandıkları kredilerin ödenememesi halinde hacizle karşı karşıya kalacaklarını belirtti.

Üretici: "Farklı ürünler denedim ama hepsi zararda"

Üretici, ürün çeşitlendirmesi yaparak kavun, karpuz, biber ve buğday yetiştirdiğini, ancak hiçbir ürününde değer artışı yaşanmadığını, aksine hepsinde zarar ettiğini belirtti. “Diyelim ki biri para etti, yani değer artışı oldu, onu oradan karşılarım. Farklı ürünler denedim ama hepsi birden zararda” diyen üretici, bu şartlarda tarım yapmanın artık mümkün olmadığını ifade etti.

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA