CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, AKP tarafından meclis gündemine getirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısının geri çekilmesi ve öğretmen sendikalarının da görüşü alınarak yeni bir tasarı hazırlanması çağrısında bulundu. “Bu tasarı, öğretmenlerin haklarını gasp ettiği için tasarıyı tümden kabul etmiyoruz ve de reddediyoruz” diyen Gülcan Kış, “Bu kanun teklifinde öğretmenlerin itibarı yok, meslek hastalığı yok, mobbinge çözüm yok, toplumsal cinsiyetlere uygulanan ayrımcılık yok, engelli öğretmenler yok, taban ücret isteyen özel sektör öğretmenlerine çözüm yok. Eğitim emekçilerinin hiçbir sorununa çare üretmeyen bu teklifte adaletsizlik var, eşitsizlik var, emek sömürüsü var ve hak kaybı var” dedi.
“Eylemdeki öğretmenleri selamladı”
Gülcan Kış konuşmasına, “Öğretmenlik Mesleği Kanunu Tasarısı'nın geri çekilmesi ve bu hâliyle yasalaşmaması için Meclis Parkı'nda eylem başlatan eylemlerinin kırkıncı günündeki öğretmenlerimizi Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak selamlıyorum, mücadelelerinin yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diyerek başladı.
“Kanun tasarında öğretmenin adı var, kendisi yok”
“Cumhuriyet tarihinde öğretmenlik mesleği ve geleceği hiç bu kadar ayaklar altına alınmamıştı” diyen Gülcan Kış, “Bu kanun teklifi, Millî Eğitim Bakanlığınca AKP iktidarı tarafından dayatılan ve kabul edilemez unsurlar içeren bir kanun teklifidir. Sarayda yazılan ve itirazsız olarak Meclise getirdiğiniz bu kanun teklifinde, sadece öğretmenin adı var ama kendisi yok ne onların taleplerine ne haklarına ne fikirlerine ne de görüşlerine yer verilmiştir” dedi.
“Adaletsizlik, eşitsizlik var”
Türkiye'nin dört bir yanında öğretmenlerin "Bu kanun teklifi öğretmenleri mesleksizleştirme, bitirme kanunudur" diye haykırdıklarına değinen Gülcan Kış, “Sendikalardan, sivil toplum kuruluşlarından, öğretmenlerden görüş alınmadan Bakanlık koridorlarında, sarayda hazırlanan kabul edilemez bir kanun teklifi getirdiniz buraya. 1 milyonu aşkın öğretmenimizin gözü kulağı dünden beri bu salonda, yaptığımız görüşmelerde ve alacağımız önemli kararlarda. Bu kanun teklifinde, taslağında öğretmenlerin itibarı yok, meslek hastalığı yok, mobbinge çözüm yok, toplumsal cinsiyetlere uygulanan ayrımcılık yok, engelli öğretmenler yok, taban ücret isteyen özel sektör öğretmenlerine çözüm yok. Eğitim emekçilerinin hiçbir sorununa çare üretmeyen bu teklifte ne var arkadaşlar? Anayasa'ya bolca aykırılıklar var, adaletsizlik var, eşitsizlik var, emek sömürüsü var ve hak kaybı var” ifadelerini kullandı.
“Kanun tasarısı sendikalarla birlikte hazırlanmalı”
Eğitim sektörünün kanayan yarası olan ve uzun yıllardır sömürülen sözleşmeli öğretmenlerin seslerini duyurmaya çalıştığına değinen Gülcan Kış sözlerini şöyle sürdürdü:
“Öğretmenlerimizin maaşları açlık sınırında maalesef, özel sektörde çalışan öğretmenlerin ücreti kamudaki öğretmenlerle eşdeğerde olmalıdır. Yani, eşit işe eşit ücret olmalıdır diyoruz çünkü Anayasa'ya göre öğretmenlik bir kamu görevidir. Bakıyorsunuz, taslakta öğretmenleri koruyacak, güvenliklerini sağlayacak hiçbir madde yok. Eğitimde liyakat, adalet ve eşitlik ilkeleri korunmalıdır diyoruz, öğretmenlerimiz ideolojik ve siyasi baskılardan uzak tutulmalıdır diyoruz. Kısacası, eğitim sisteminin geleceği için, eğitim emekçilerinin haklarını ve taleplerini göz ardı eden bu kanun tasarısının geri çekilmesi gerekmektedir, bu kanun tasarısının yasalaşmaması gerekmektedir. Bu tasarı, öğretmenlerin haklarını gasp ettiği için tasarıyı tümden kabul etmiyoruz ve de reddediyoruz. Gerçek bir kanun hazırlanması için sivil toplum örgütleriyle, sendikalarla, eğitimcilerle ortak ve uzlaşı içerisinde hareket edilmesinin Millî Eğitim Bakanlığınca ve öğretmenlerimiz açısından çok uygun olması gerektiğini düşünüyorum.”