20 Haziran 2024 Perşembe


10:24   UMUT AKDOĞAN`DAN EKONOMIK VE SOSYAL KONSEY IÇIN KANUN TEKLIFI: "BU PLATFORMU YENIDEN HAYATA GEÇIRELIM, EKONOMI HAYATı VE AKTÖRLERI DE NORMALLEŞSIN"   09:51   CHP YURT DıŞı BIRLIKLERI, İSTANBUL`DA DÜZENLENECEK ÇALıŞTAYDA TOPLANıYOR   09:38   YEŞIL GELECEK IÇIN KLAIPEDA`DA `YOL HARITASı` HAZıRLANDı   09:14   VAHAP SEÇER, BAYRAMıN 4. GÜNÜNÜ MEZITLI HALKıYLA GEÇIRDI   01:16   ÖZGÜR ÖZEL: “MEHMET ŞIMŞEK ILE GÖRÜŞME FIKRI CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN`DAN ÇıKTı. BIZIM KEMER SıKMA VEYA ÖRTÜLÜ IMF POLITIKALARıNA DESTEK VERME GIBI BIR ŞEYIMIZ SÖZ KONUSU OLAMAZ”   12:03   LGS SıNAVı SONUÇLARı HAFTAYA AÇıKLANıYOR   11:53   YOL KENARıNDA 8 LIRAYA SÜT MıSıR SATAN OSMANIYELI KADıN ÜRETICI: "GEÇEN SENE ITIRAZ EDEN YOKTU BU SENE ITIRAZ EDIYORLAR"   10:51   HAVA SıCAKLıKLARı DAHA DA ARTıYOR... MEVSIM NORMALLERININ 7-10 DERECE ÜSTÜNDE SEYREDECEK HAVA SıCAKLıKLARı 9 ILDE 40 DERECENIN ÜSTÜNE ÇıKACAK   09:56   ÇANAKKALE`DE TARIHI YARıMADADAKI ORMAN YANGıNı 18 SAATTIR SÖNDÜRÜLEMEDI   09:51   6 ŞUBAT DEPREMLERININ ÜZERINDEN 500 GÜN GEÇTI... ANKA`YA KONUŞAN AILELER: "EYLEM TOK VE OĞLU ABD`DE YAKALANDıLAR, DEMEK KI KıRMıZı BÜLTEN IŞE YARıYORMUŞ”   09:49   HAVA SıCAKLıKLARı DAHA DA ARTıYOR... YURT GENELINDE HAVA SıCAKLıKLARı MEVSIM NORMALLERININ 7-10 DERECE ÜSTÜNDE SEYREDECEK   09:36   VAHAP SEÇER, TOROSLAR`DA YAŞAYAN YURTTAŞLARLA BAYRAMLAŞTı   20:23   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı HATIMOĞULLARı: "AKP`NIN NORMALLEŞME SIYASETININ MUMU HAKKARI`DE SÖNMÜŞTÜR"   09:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR`IN KURSIYERLERI, ‘BEN KADıNıM` OYUNU ILE SEYIRCI KARŞıSıNA ÇıKTı   13:51   SIYASI PARTILERDE BAYRAMLAŞMA... YRP`LI DOĞAN AYDAL`DAN MHP`YE: "DEVLET BEY EVLENSEYDI HANıMı IYI BAKARDı, BAKMAMıŞLAR``   13:08   SIYASI PARTILERDE BAYRAMLAŞMA... CHP`DEN İYİ PARTI`YE : ``ORTAK AKıLDA BIRLIKTE YOL ALMAMıZ GEREKEN ÇOK KONU VAR. AYNı YOLDAYıZ``   12:53   SIYASI PARTILERDE BAYRAMLAŞMA... İYİ PARTILI OFLUOĞLU: "BELEDIYE BAŞKANLARı HERKESIN BELEDIYE BAŞKANı. DIĞER PARTILERIN IÇ IŞLERINE KARıŞMADAN SÜREÇ DEVAM ETMELI   11:44   DEM PARTI`NIN CHP`YE ZIYARETINDE KONU KAYYUM... DEM PARTILI SEVILAY ÇELENK: "AÇıKÇASı GERÇEKTEN BU DARBE NITELIĞINDE"   11:26   NIĞDELI BESICI: "HAYVANLARıMıZı SATAMADıK GERI GÖTÜRECEĞIZ... ONDAN SONRA HACIZ ÜSTÜNE HACIZ, ICRA ÜSTÜNE ICRA"   11:03   SIYASI PARTILER ARASı BAYRAMLAŞMA... MHP`LI KARAKAYA: "MISAFIR IKRAM EDILENI YEMIYORSA, GIDERKEN KENDISINE ÇıKıN YAPıLıR"  
 
     
   

Anayasa Mahkemesi, siyasetçiye söylenen "satılmış Siyonist" sözünü ``ifade özgürlüğü`` kapsamında değerlendirdi


Anayasa Mahkemesi (AYM), emekli bir vatandaşın, eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener`e, "Çok insanlar gördük senin gibi satılmış Siyonist görmedik" yorumunu, ``ifade özgürlüğü`` kapsamında değerlendirdi. AYM, ``siyasetçilerin sıradan bireylere göre eleştirilere daha fazla katlanma yükümlülüğü`` olduğunu belirterek, başvurucuya 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

 

Tarih : 5 Haziran 2024 Çarşamba 11:19   Okunma : 277

HABER: MEHMET OFLAZ

(ANKARA) -  Anayasa Mahkemesi (AYM), emekli bir vatandaşın, eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener`e, "Çok insanlar gördük senin gibi satılmış Siyonist görmedik" yorumunu, ``ifade özgürlüğü`` kapsamında değerlendirdi. AYM, ``siyasetçilerin sıradan bireylere göre eleştirilere daha fazla katlanma yükümlülüğü`` olduğunu belirterek, başvurucuya 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

İstanbul`da ikamet eden emekli bir vatandaş, sosyal medya hesabından eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener`e, "Çok insanlar gördük senin gibi satılmış Siyonist görmedik" yorumunda bulundu. Şener, emekli vatandaşın ``hakaret suçundan`` yargılanması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulundu. 

Ankara Asliye Ceza Mahkemesi, 27 Mayıs 2019`da vatandaşa, ``hakaret`` suçundan bin 740 TL adli para cezası verdi. Yargılama sürecinde vatandaş hayatını kaybetti, ancak eşi ve çocukları avukatları aracılığıyla davayı sürdürdü.

Kararın kesinleştikten sonra aile, ``bir siyasetçiye yönelik eleştiriler dolayısıyla verilen adli para cezasının ifade özgürlüğünü ihlal ettiği``  AYM`ye bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi, 14 Şubat 2024`te başvuruyu inceledi. Anayasa Mahkemesi, başvurucu vatandaşın, Şener`e "Çok insanlar gördük senin gibi satılmış siyonist görmedik" şeklindeki sözlerini, siyasetçilerin sıradan bireylere göre eleştirilere daha fazla katlanma yükümlülüğü olduğuna işaret etti. Anayasa Mahkemesi, Anayasa`nın 26. maddesinde güvence altına alınan ``ifade özgürlüğünün`` ihlal edildiğine ve başvuruculara müştereken net 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. 

``Siyasetçiler eleştiriye daha fazla tahamül göstermeli``

Yüksek Mahkeme`nin gerekçeli kararı şöyle:

"Somut olayda başvurucu tarafından kullanılan `satılmış Siyonist` şeklindeki ifadenin değer yargısı olduğu açıktır. O halde tespiti gereken husus, başvurucunun davacıyı sebepsiz biçimde hedef alıp almadığı, kullanılan söz ve ifadelerin kişisel saldırı oluşturup oluşturmadığıdır. Başvurucunun olay tarihinde ve halen iktidarda olan partinin bir destekçisi olduğu anlaşılmaktadır. Başvurucu, desteklediği partinin bir zamanlar önde gelen siyasetçilerinden biri olan müştekinin önce kurucusu olduğu partiden ayrılmasına daha sonra da siyasi hayatını başka bir partide ve nihayet ana muhalefet partisinde devam ettirmesine yönelik duyduğu öfkeyi başvuruya konu `satılmış siyonist` sözleri ile ifade etmiştir.

Müşteki ise söz konusu yakıştırmayı kişilik haklarına yapılan bir saldırı olarak değerlendirmiştir. Ancak Anayasa Mahkemesi`nin pek çok kararında benimsediği gibi demokratik bir toplumun zorunlu temellerinden olan ve toplumun ilerlemesi ve bireyin özgüveni için gerekli temel şartlardan birini teşkil eden ifade özgürlüğü, sadece kabul gören veya zararsız yahut kayıtsızlık içeren bilgiler ya da fikirler için değil aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edici olanlar için de geçerlidir. Anayasa Mahkemesi yine pek çok kararında ifade özgürlüğünün bir dereceye kadar abartıya ve hatta kışkırtmaya izin verecek şekilde geniş yorumlanması gerektiğini kabul etmiştir. Bu sebeplerle başvuruya konu paylaşımda geçen ve tazminat ödenmesine neden olan bu gibi ifadelerin bazı bağlamlarda kullanımlarının kaba ve rahatsız edici bulunması hukuk sisteminde ceza veya tazminat şeklinde bir müeyyide bağlanmasının tek başına haklı gerekçesi olamaz.

Öte yandan müşteki, siyasi kariyerinde birçok önemli görevlerde bulunmuş, kamuoyu tarafından yakından tanınan ve takip edilen tecrübeli bir siyasetçidir. Bu çerçevede başvurucunun da içinde olduğu seçmenlerinin sıkı ve yakın denetimi altında olması tabiidir. Müşteki halen iktidarda bulunan partinin önde gelen bir üyesiyken kurucusu olduğu partiden ayrılarak önce muhalif bir siyasetçi sonra ana muhalefet partisinin bir milletvekili olmuştur. Başvurucuya göre, müştekinin siyasi çizgisi değişmiştir ve bu sebeple de müştekinin kendisini daha önce destekleyenlerin eleştirilerine daha fazla tahammül göstermesi gerekir.

Somut olayda Mahkeme, başvurucunun ifade özgürlüğü ile müştekinin şeref ve itibarının korunması hakkı arasında yukarıda değinilen nitelikte bir değerlendirme yaparak bir denge kurmaya çalışmamış; yalnızca soyut bir değerlendirmeyle söz konusu ifadelerin hakaret suçunu oluşturduğunu kabul etmiştir. Mahkemenin başvurucunun mahkumiyeti bakımından ileri sürdüğü gerekçeler, başvurucunun ifade özgürlüğü hakkına yapılan müdahale için ilgili ve yeterli olarak kabul edilemez.

Açıklanan gerekçelerle Anayasa`nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir." 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA