22 Eylül 2024 Pazar


22:34   RESSAM MUSTAFA AYAZ IÇIN ANMA TÖRENI...   22:06   GALATASARAY, DEPLASMANDA FENERBAHÇE`YI 3-1 YENDI   20:13   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÇELIK: “CUMHURIYET HALK PARTISI IKTIDARıNDA, KAMUCU, HALKÇı UYGULAMALAR EN ÜST SEVIYEDE GERÇEKLEŞTIRILECEK"   19:44   KONYASPOR EVINDE SIVASSPOR ILE 0-0 BERABERE KALDı   19:27   CHP ANTALYA MILLETVEKILI KAYA: "ANTALYA-ALANYA OTOYOL PROJESI NE ZAMAN BITECEK?"   17:37   CHP`LI ÖZTÜRKMEN: CUMHURBAŞKANLıĞı 2023`TE GÜNLÜK BIN 541 ASGARI ÜCRET HARCAMıŞ   17:29   TBMM BAŞKANVEKILI BIÇER KARACA: İKTIDARıN EN KORKTUĞU KONU KADıNıN GÜÇLENMESI, ÖRGÜTLENMESI VE ORTAK SES ÇıKARMASı   17:26   CHP, ELAZıĞ`DA ÇIFTÇI SORUNLARıNı DINLEDI: "AKRABALARA, EŞE DOSTA DEVLETIN BÜTÜN IMKANLARı SEFERBER EDILMIŞ"   17:14   THTM`NIN NATO`YA KARŞı YÜRÜYÜŞÜ, MAMAK NATOYOLU`NDA DEVAM ETTI   16:59   ESKIŞEHIR BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÜNLÜCE, KARADENIZ RÜZGARı YAYLA ŞENLIĞI`NE KATıLDı    15:36   ÖZGÜR ÖZEL`DEN SPOR YAZARı ERCAN GÜVEN IÇIN BAŞSAĞLıĞı MESAJı   13:59   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: ``BEŞAR ESAD ILE GÖRÜŞME IRADEMIZI ORTAYA KOYDUK, KARŞı TARAFTAN CEVAP BEKLIYORUZ``   13:13   ŞARKıCı METIN AROLAT YAŞAMıNı YITIRDI   12:55   EMNIYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: SAKARYASPOR BAŞKANı GÖKHAN İN`I TEHDIT EDIP DARP EDEN H.C.Ş. İSTANBUL`DA GÖZALTıNA ALıNDı   12:53   SAĞLıK SEKTÖRÜNDE DE ``KARA LISTE`` TALEBI: "SAĞLıK ÇALıŞANLARıNA ŞIDDET UYGULAYANLARA YÖNELIK SAĞLıK HIZMETLERI ACIL DıŞıNDA KıSıTLANSıN"   11:52   MILLI EĞITIM BAKANı YUSUF TEKIN: SÖZLEŞMELI ÖĞRETMEN ATAMA SONUÇLARı YANLıŞLıKLA AÇıLDı   11:51   NARIN`IN CANSıZ BEDENINI DEREYE TAŞıDıĞıNı ITIRAF EDEN NEVZAT BAHTIYAR`DAN YENI IDDIALAR: ``SALIM BANA, ‘YÜKSEL`LE BIRLIKTE OLDUĞUMUZU KıZ GÖRDÜĞÜ IÇIN KıZı BEN ÖLDÜRDÜM.` DEDI``   11:40   YOZGAT`TA ``KANSER ÇALıŞTAYı`` DÜZENLENDI   11:32   TOPLUM ÇALıŞMALARı ENSTITÜSÜ: NARIN OLAYı, TÜRKIYE`DE ÇOCUKLARıN KARŞı KARŞıYA KALDıĞı IHMAL VE ISTISMARıN YAYGıNLıĞıNı ORTAYA KOYUYOR   11:23   BIRLIK VE DAYANıŞMA SENDIKASı`NDAN SAĞLıKTA ŞIDDETE TEPKI: "ŞIDDETE YÖNELIK ÇÖZÜM BULMAYA NIYETLERI YOK"  
 
     
   

İSTANBUL VETERİNER HEKİMLER ODASI: DEPREMDEN EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖR TARIM VE HAYVANCILIK


İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Niyazi Erdinç Orhan, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden etkilenen 11 kentin de tarım bölgesi olduğunu anımsattı ve "Bölgedeki şartların zorluğu nedeniyle üreticilerin elden çıkarmayı planladığı hayvanlar kamu eliyle güvence altına alınmalıdır. Bu süreçte; üreticinin kriz fırsatçılarının eline düşmesini engelleyecek yasal düzenleme ve destekler yapılmalıdır" dedi. 

 

Tarih : 22 Şubat 2023 Çarşamba 15:29   Okunma : 256

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Niyazi Erdinç Orhan, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden etkilenen 11 kentin de tarım bölgesi olduğunu anımsattı ve "Bölgedeki şartların zorluğu nedeniyle üreticilerin elden çıkarmayı planladığı hayvanlar kamu eliyle güvence altına alınmalıdır. Bu süreçte; üreticinin kriz fırsatçılarının eline düşmesini engelleyecek yasal düzenleme ve destekler yapılmalıdır" dedi. 

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Niyazi Erdinç Orhan, Kahramanmaraş 6 Şubat depremlerinden en çok tarım ve hayvancılık sektörünün etkilendiğine yazılı açıklama ile dikkat çekti. Orhan`ın açıklaması özetle şöyle:

“TÜRKİYE`DEKİ TOPLAM HAYVAN VARLIĞININ YÜZDE 15`İ BU BÖLGEDEYDİ: Enkaz altında kalarak yaşamını yitiren binlerce insanımızın yanında hayvan varlığımızın önemli bir bölümü de kaybedildi. TÜİK verilerine göre Türkiye`deki toplam hayvan varlığının yüzde 15`i, 3.7 milyon hektar tarım arazisi ile 270 bin kayıtlı çiftçi bölgede yer alıyor. Özellikle Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adıyaman`da son yıllarda keçi ve inek sütü üretimi yapan çok sayıda hayvan çiftliği bulunmaktadır. Deprem öncesi bölgede 2 milyondan fazla büyükbaş ve 9 milyondan fazla küçükbaş hayvan olduğu kayıtlarda belirtilmektedir.

HAYATTA KALAN ÜRETİCİLERİ DEPREM SONRASI ÖNEMLİ PROBLEMLER BEKLİYOR: Hayatta kalan üreticileri deprem sonrası önemli problemler beklemektedir. Ağır hasar gören, yıkılan evlerin yakınlarındaki makine ve ekipmanlar kullanılamaz durumdadır. Bölgedeki yem fabrikası ve işyerlerinin hasar görmesi üretimin durmasına neden olmuştur. Yetiştiriciler açısından en büyük sıkıntı su ve yem temininde yaşanmaktadır. Ayrıca ahırların yıkılmasından dolayı hayvanlar soğuk havada açıkta kaldığı için çadır desteği acil bir ihtiyaçtır. Birçok yerde elektrik olmaması nedeniyle hayvanlar sağılamamakta, sağılan sütler depolanıp değerlendirilemediği için de hayvanların sütten kesilme tehlikesi bulunmaktadır. Yetiştiricilerin önemli bir bölümü bu şartlar altında üretime devam etmektense hayvanlarını çok düşük fiyatlarla satarak bölgeden göç etmeyi tercih etmektedir.

ASIL SIKINTI ÜRETİCİ KALMAYACAK: Deprem sonrası asıl sıkıntı tarımsal üretim yapan insan kaynağında yaşanacak gibi görünüyor. Çünkü bu alanda çalışan çok sayıda insanımız ya yaşamını yitirdi ya da yaralandı. Hayatta kalanlarsa, yaşanan travma nedeniyle üretimi sürdürebilecek ruh sağlığına sahip değiller. Ülkede var olan ekonomik buhran nedeniyle artan gıda fiyatlarına depremin etkisi de eklenince, önümüzdeki süreçte bir gıda kriziyle karşı karşıya kalma tehlikesi hızla büyüyor. Bu durum, dar gelirli vatandaşlarımızın hayvansal gıdaya erişimini daha da zorlaştırarak, toplum sağlığını tehdit eder hale getiriyor.

ÜRETİCİNİN MADDİ SIKINTILAR NEDENİYLE ELDEN ÇIKARMAK İSTEDİĞİ HAYVANLAR KAMU ELİYLE GÜVENCE ALTINA ALINMALI: Tarım ve Orman Bakanlığı depremden etkilenen çiftçilere yönelik bir dizi destek paketi açıkladı. Bu kapsamda 10 ilde bulunan 185 bin işletmeye; 2 milyon büyükbaş için hayvan başına 500 TL ve 9 milyon küçükbaş için hayvan başına 50 TL olmak üzere toplam 1.5 milyar TL yem desteği verilecek. Ancak böylesine büyük bir yıkım sonrası bu paket çiftçinin sorunlarına yeterli gelmeyecektir. Acil olarak yem, su ve barınma/çadır ihtiyacının giderilmesi gerekmektedir. Bölgedeki şartların zorluğu nedeniyle üreticilerin elden çıkarmayı planladığı hayvanlar kamu eliyle güvence altına alınmalıdır. Bu süreçte; üreticinin kriz fırsatçılarının eline düşmesini engelleyecek yasal düzenleme ve destekler yapılmalıdır. Dişi hayvan varlığının ürün ve popülasyon devamlılığı açısından taşıdığı önem göz önünde bulundurulmalıdır. Süt sağımı, toplanması ve soğuk zincir yoluyla bölge dışına nakli acilen sağlanmalıdır. Ortaya çıkabilecek gıda krizinde bu ürünlerin değerlendirilmesi toplum sağlığı ve beslenmesi için hayati önem taşımaktadır.

HER AİLENİN 20-50 BAŞ HAYVANA BAKARAK GEÇİNEBİLMESİ SAĞLANMALI: Mümkün olan en kısa sürede çok kapsamlı bir hasar tespiti çalışması yapılması elzemdir. Kaç üretici ve yetiştiricimizin yaşamını yitirdiği, kaybedilen hayvan varlığımız, yıkılan ahır ağıl ve zarar gören makina ve ekipman sayıları belirlenerek bunu telafi edecek plan biran önce hayata geçirilmelidir. Konuyla ilgili uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından; kırsalda örnek yapılar inşa edilmesi ve her bir ailenin 20-50 baş hayvana bakarak yaşamını idame ettirmesine yönelik planlama yapılmalıdır. Böylelikle yeni model güvenli ve sürdürülebilir tesislerle, ailelerin hem üretimin içinde hem de bölgede kalmaları sağlanmalıdır. Üreticilik bilgi, tecrübe ve yeteneğine sahip yetişmiş insan gücünün bölgeden ayrılmasına engel olunmalıdır. Küçük aile işletmeleri öncelikli olmak üzere; depremden zarar gören üreticilerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigorta, kredi vb bütün borçları silinmelidir.

Ayrıca üretimin devamlılığında çok önemli bir yer tutan başta veteriner hekimler ve ziraat mühendisleri olmak üzere, yardımcı personel, ilaç ve yem gibi ürünlerin tedariğini sağlayan işletmelerin kayıpları da karşılanmalıdır. Tarım ve hayvancılıkta üretimin paydaşlarını bir bütün olarak ele alan bir yaklaşım geliştirilmelidir.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA