20 Eylül 2024 Cuma


16:37   FERNAS MADEN IŞÇILERININ DIRENIŞI DEVAM EDIYOR...   16:17   TOROSLAR BELEDIYESI OKUL KANTINLERINI DENETLEDI   15:55   DİSK, `GELIRDE, VERGIDE, ÜLKEDE ADALET` TALEBIYLE BÖLGESEL MITINGIN IKINCISINI İZMIR`DE YAPTı...   15:24   EĞITIM-SEN MERSIN ŞUBESI: "OKULLARıMıZıN EN TEMEL IHTIYACı OLAN TEMIZLIK VE HIJYEN KONUSU DAHI TASARRUF TEDBIRLERIYLE KıSıTLANıYOR"   15:01   UŞAK`TA 2008`DE `DEPREME DAYANıKSıZ` DENILEN OKUL, YENI DÖNEMIN BAŞLAMASıNA IKI GÜN KALA BOŞALTıLDı...   14:30   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, MUĞLA`DA TAZIYE ZIYARETINDE BULUNDU   13:16   CHP, TAŞıMALı EĞITIM YÖNETMELIĞINE KARŞı DAVA AÇTı...   13:12   MURAT BAKAN`DAN VALILER KARARNAMESINE TEPKI   11:44   CHP`LI ŞEREF ARPACı`DAN OKULLARDA `BAĞıŞ` ADı ALTıNDA KAYıT ÜCRETI ALıNMASıYLA ILGILI ARAŞTıRMA ÖNERGESI   11:24   DEPREMDE 63 KIŞININ ÖLDÜĞÜ TUTAR YAPıSı SITESI DAVASıNDA YENI GELIŞME: İNŞAAT MÜHENDISI CÜNEYT AKKAYA`YA TUTUKLAMA KARARı   11:18   AKP`LI ŞAVŞAT BELEDIYESI`NIN 31 IŞÇININ SÖZLEŞMESINI YENILEMEMESINE YÖNELIK TEPKILER SÜRÜYOR... UĞUR BAYRAKTUTAN: "EKMEĞINI EVE GÖTÜREN IŞÇIYLE UĞRAŞıLıR Mı?"   11:11   GÜLCAN KıŞ:`` İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMı, OKULLARDA CIDDI BIR HIJYEN KRIZINE YOL AÇACAK``   11:10   YENIŞEHIR BELEDIYESI`NDEN BISIKLETLI YAŞAMA DESTEK    11:05   NARIN GÜRAN CINAYETI... NARIN`IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ KÖYDEKI ÇOCUKLARıN PSIKOLOJIK DURUMUNA ILIŞKIN ÖN RAPOR HAZıRLANDı   10:56   VOLKAN DEMIR: "İSRAIL`E TICARETI ENGELLEMEK YERINE FIRMALARıN FARKLı YÖNTEMLER KULLANMASıNı GÖRMEZDEN GELDILER"   10:54   GÖKHAN GÜNAYDıN, AKP KILIS GENÇLIK KOLLARı BAŞKANı MUSA KARA`NıN KILIS VALILIĞI`NE ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLARAK ATANMASıNı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   10:54   BURSA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı BOZBEY: “ATA`MıZıN KADıNLAR IÇIN ORTAYA KOYDUĞU VIZYONU DAHA ILERIYE TAŞıMAK, HEPIMIZIN ORTAK SORUMLULUĞUDUR”   10:27   AK PARTILI MÜTEAHHIT MEHMET ÖZKAN`ıN TAHLIYE EDILDIĞI DAVADA YENI BILIRKIŞI RAPORU: ``YıKıM DEPREMIN BÜYÜKLÜĞÜYLE AÇıKLANAMAZ``   10:12   VAN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ABDULLAH ZEYDAN: "DSİ`NIN BU IHMALI, BU DUYARSıZLıĞı KABUL EDILEMEZ"   10:02   DEPREMDE 56 KIŞIYE MEZAR OLAN NILÜFER APARTMANı DAVASıNDA HATAY VALILIĞI`NIN KAMU GÖREVLILERINE SORUŞTURMA IZNI VERILMEMESINE ILIŞKIN KARARıNA ITIRAZ EDILDI  
 
     
   

ELAZIĞLI ENSAF: "CEP TELEFONLARINDA ÖTV İNDİRİMİ GELSE BİLE KENDİMİZ ÜRETİM YAPMADIĞIMIZ İÇİN HERHANGİ BİR YANSIMA OLMAYACAKTIR"


Elazığ Elektronikçiler ve Fotoğrafçılar Odası Başkanı Mehmet Havabulut, cep telefonlarında ÖTV indirimi yapılmasının hem esnafı hem de vatandaşı rahatlatacağını belirterek, "Cep telefonu satın alırken devlete ödediğimiz 4 tane ana başlıktan oluşan vergiler var, bu vergi dilimleri yüzde 1`e kadar çekilirse hem fiyatlar ucuzlar, hem alım gücü oluşur, aynı zamanda da tüketici ihtiyaçlarını karşılamış olur, satıcı da satışını gerçekleştirip para kazanmış olur" dedi. Elazığlı esnaf ise vergi indiriminin yapılsa bile ülkede üretim olmadığı için fiyatlara bir yansımasının olmayacağını dile getirdi. 

 

Tarih : 8 Ekim 2022 Cumartesi 15:54   Okunma : 228

Elazığ Elektronikçiler ve Fotoğrafçılar Odası Başkanı Mehmet Havabulut, cep telefonlarında ÖTV indirimi yapılmasının hem esnafı hem de vatandaşı rahatlatacağını belirterek, "Cep telefonu satın alırken devlete ödediğimiz 4 tane ana başlıktan oluşan vergiler var, bu vergi dilimleri yüzde 1`e kadar çekilirse hem fiyatlar ucuzlar, hem alım gücü oluşur, aynı zamanda da tüketici ihtiyaçlarını karşılamış olur, satıcı da satışını gerçekleştirip para kazanmış olur" dedi. Elazığlı esnaf ise vergi indiriminin yapılsa bile ülkede üretim olmadığı için fiyatlara bir yansımasının olmayacağını dile getirdi. 

Bir süredir elektronik ürünlerde ÖTV indirimi yapılacağı beklentisi dile getiriliyor. Elazığlı esnaflar, indirim konusunda umutsuz olduklarını dile getirirken; indirim yapılsa bile telefon fiyatlarında etkili bir düşüşe neden olmayacağı kanaatini ifade ediyor.

"ELEKTRONİKTE VERGİ DİLİMİ YÜZDE 1`E ÇEKİLMELİDİR"

Konuyla ilgili açıklama yapan Elazığ Elektronikçiler ve Fotoğrafçılar Oda Başkanı Mehmet Havabulut, şöyle konuştu:

"Yaklaşık iki hafta önce öyle bir söylenti çıktı, teknoloji indirimi adı altında gençlere yönelik böyle bir indirim kampanyasını devletin sunacağı söylendi. Gerçekleşirse gerçekten de hem esnaf için hem de tüketici için çok iyi olacaktır. İyi olacağının sebebini de şöyle açıklayayım: şu an ki telefon maliyetleri gerçekten yüksek, yüksek olduğu için tüketici alamıyor, satıcı da satamıyor. Böyle bir teknoloji indirimi geldiği zaman da yaklaşık 5 bin 500 TL bir telefonun maliyeti nereden bakarsanız bin 500- 2 bin TL düşecektir. Sonuçta cep telefonu satın alırken devlete ödediğimiz 4 tane ana başlıktan oluşan vergiler var, bu vergi dilimleri yüzde 1`e kadar çekilirse hem fiyatlar ucuzlar hem alım gücü oluşur, aynı zamanda da tüketici ihtiyacını karşılamış olur, satıcı da satışını gerçekleştirip para kazanmış olur." 

"FİYATLAR ÇIKAR, ÇIKAN FİYATLARIN DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRMEDİM"

Elazığlı esnaf Yunus Emre, ÖTV indiriminin geleceğine inanmadığını, gelse bile çok önemli bir indirim olmayacağı görüşünü dile getirdi. Emre, şöyle konuştu:

“Bence şimdi şu şekilde ÖTV indirimi gelmeyecektir. ÖTV indirimi gelse bile kendimiz üretim yapmadığımız için GSM için konuşuyorum, kendimiz bir üretim yapmadığımız için herhangi bir yansıma olmayacaktır. Hiçbir şekilde de inandırıcı gelmiyor, tabi ki de herkes gibi biz de mağduruz. Biz de isteriz ki müşterilerimiz uygun fiyatlarla GSM tedarik edebilsin alsın. Şu an mesela daha öncelerde çok daha uygun fiyatlara alıp müşterilere satabildiğimiz ürünleri şu anlık satamıyoruz, bu bizi de sıkıntıya düşürüyor. Biz de sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Bence şu an nakdi ve kredi kartını varsayarak herhangi bir bütçesi olanlar tabi ki de alışverişini yapsınlar. Çünkü dolar git gide yükseliyor şimdiye kadar hiç geriye düştüğünü görmedim, düşeceğini de düşünmüyorum."

"DOLARIN EUROYU GEÇMESİ DAHA ZORLU BİR SÜRECİN HABERCİSİ”

Doların Türk lirasının yanı sıra euro karşısında da değer kazanmasının ekonomik veriler açısından zorlu bir sürece girileceğinin habercisi olduğunu kaydeden Yunus Emre, yılbaşından sonra fiyatların daha çok artacağını ileri sürdü.

"BİR TELEFON MAAŞININ KAÇ KATI OLMUŞ. AKSESUAR BİLE ALAMIYOR"

Cep telefon alım satımı ve tamiratı ile uğraşan Erkut Korkmaz da ÖTV indirimi söylentisinin piyasaları durgunlaştırdığını belirterek, insanların cihaz almayarak beklediklerini söyledi. Korkmaz, ÖTV indiriminin tek başına yeterli olmayacağını, cihazlardaki yüksek fiyatların sebebinin dolardaki yükselişle de alakalı olduğunu kaydetti. Korkmaz şunları söyledi:

"Geçtiğimiz yaz aylarında işlerimiz iyiydi. Genellikle haziran, temmuz, ağustos ayları boyunca yoğundu. Niye yoğundu? Canlı para dediğimiz şey vardı para sıkıntısı yoktu. Çünkü yurtdışından gelen gurbetçilerden dolayı para sirkülâsyonu çoktu. Çok olduğu için sadece elektronik değil, tüm sektörlere; giyim olsun, yemek olsun, restoran olsun, elektronik olsun her tarafta artış vardı. Çünkü para sirkülasyonu çok girdi Türkiye`ye. Şu an ağustosun bitmesiyle para sirkülasyonu bitti ve cirolar sıfıra kadar düştü. Yerli de genellikle artık eskisi gibi aksesuar alımı olsun ekstra para harcama olsun artık yapmıyor. Yani yerliler yapmıyor çünkü ekonomik kriz var. Yok değil yetmiyor. Şimdi yurtdışından gelen ona bakmıyor zaten onun parası kıymetli diye geldiği zaman her şey ona ucuz geldiği için alıp götürüyor buradan. Şimdi senin yerlin yapamıyor, telefon alamıyor, telefon maaşın kaç kat üstü olduğu için harcamıyor, aksesuar bile alamıyor. Yani ekstradan para harcamıyor. Bu da bana yansıyor, ben kazanamadığım zaman ben de bu sefer harcayamıyorum. Yani bu zincirleme, ben kazanacağım, ben harcayacağım, benim harcadığım yer kazanacak o kazandığı zaman o da harcayacak. Senin yerlin para harcamadığı için çıkmaza giriyor. Çıkmaza girdiği için de şu an ekim ayı, eylül ayı iş sıfır.

"YAKINDA TÜRKİYE ELEKTRONİK ÇÖPLÜĞÜ OLACAK"

Şimdi 20 sene önce de aldığımız ürün misal veriyorum, bir batarya diyelim. 20 sene önce de 5 dolardı şimdi de 5 dolar. Ama baktığımız zaman 20 yıl önce 5 dolara vurduğumuz zaman 100 TL yapıyordu. O zaman 20 sene önce 5 TL`yi bunu taktığımız telefon şu an 200 TL, o zaman 1000 lira olmasına rağmen şimdi batarya telefon kadar kıymetli oldu. Yakında Türkiye elektronik çöplüğü olacak. Şu an yeni çıkan telefonların fiyatları çok yüksek olduğu için, ekonomiden dolayı alamayanlar için bu telefonlar kıymetli hale geldi. Yani eski piyasadan kalkmış telefonlar halen daha kullanımda, bataryası olsun, tamiri olsun halen daha onları yaptırıp da idareten kullananlar çok. Sıfırını alamıyorlar fiyatlardan dolayı. ÖTV indirimini söyleyeyim. Yani bekleyen çok, alım yapmıyorlar. Hani ne kadar ÖTV`de indirim yapacaklar? Şu an şöyle söyleyeyim geçen yıl 7 bin liralık olan bir telefon şu an 18 bin TL, sen bundan ÖTV`sini almasan bile hani ÖTV`de indirim yapsan bile ne kadar yapabileceksin? Bir tek ÖTV değil ÖTV`nin yanı sıra bir sürü vergi var. Senin onlardan da indirim yapman lazım. Bir tek ÖTV`den yaptığın zaman yüzde 10 yaptın, yüzde 20 yaptın, yüzde 50 yapsan bile yine misal veriyorum 18 binlik bir telefondan aşırı bir indirim olmayacak.

"DOLARIN ARTIŞI TÜM FİYATLARA YANSIYOR"

Doların artışı aksesuara daha çok yansıyor. Şu an bütün elektronik malzemeleri, aksesuarı, iç aksanları, dış aksanları her şey yurtdışından dolar bazlı geliyor. Önceden dolarla geldiği zaman fazla bir fiyat farkı olmadığı için fazla gündem değildi. Dolar düşüktü çünkü. Ama şimdi dolar çok yüksek olduğu için, fahiş fiyatlar olduğu için şu an göze batıyor. Niye? Çünkü değeri olmayan bir parça dolara vurduğun zaman 18,5 lira şu an. 10 dolarlık malzeme şu an 180 lira oluyor. Yani bir tek dolar değil. En basiti mazot da pahalı nakliye de hemen üstüne zam geldi, yani bir sürü kalem var sayabileceğimiz.”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA