Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer`in soru önergesine ‘yeşil hidrojen` konusunda yürütülen bir proje olmadığı yanıtını verdi. CHP`li Gürer, “İklim değişikliği hedefleri kapsamında sürdürülebilir kalkınmanın devamı için planlanan yeşil hidrojen projeleri bir an önce oluşturularak çalışmalara geçilmelidir” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Gürer, iklim değişikliğinin neden olduğu sorunların çözümü noktasında çok sayıda ülkede hayata geçirilen ‘yeşil hidrojen` projelerinin Türkiye`de hangi aşamada olduğu konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez`in yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti. Gürer, şu soruları yöneltmişti:
“İklim değişikliği hedefleri kapsamında sürdürülebilir kalkınmanın devamı için planlanan yeşil hidrojen projesi için ayrılan bütçe ne kadardır? Projenin çalışmaları hangi aşamadadır? Proje sayesinde elde edilmesi hedeflenen yeşil enerji miktarının Türkiye`nin ihtiyacının ne kadarını karşılaması amaçlanmaktadır?”
Bakan Dönmez, soru önergesine “Bakanlığımızca hidrojen teknolojilerinin ve uygulamalarının geliştirilmesi ile ticarileştirilmesi çalışmaları kapsamında çevrimiçi olarak tüm paydaşların katılımıyla 19 Ocak 2022 tarihinde ‘Hidrojen Teknolojileri Yol Haritası ve Uygulama Planı Tanıtım Toplantısı` düzenlenmiş olup, yapılan bu çalışmayla konuya ilişkin ulusal düzeyde yol haritası ve uygulama programı oluşturulması amaçlanmıştır” yanıtını verdi.
"YEŞİL HİDROJEN KONUSUNDA BİR PROJE YOK"
Bakanlıkta ‘yeşil hidrojen` konusunda yürütülen bir proje olmadığını belirten Dönmez, “Hazırlık çalışmalarında son aşamaya gelinen ‘Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Yol Haritası ve Uygulama Planı Raporu` kapsamında çalışmalar yürütülecektir” dedi.
GÜRER: YEŞİL HİDROJEN PROJELERİ BİR AN ÖNCE OLUŞTURULUP ÇALIŞMAYA GEÇİLMELİDİR
Dönmez`in yanıtını değerlendiren CHP`li Gürer, yeşil hidrojen projelerinin bir an önce oluşturulması gerektiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:
“İklim değişikliği hedefleri kapsamında sürdürülebilir kalkınmanın devamı için planlanan yeşil hidrojen projeleri bir an önce oluşturularak çalışmalara geçilmelidir. Enerji arzında %75`in üzerinde fosil yakıtlardan sağlamakta olan ülkemizin içinde yer aldığı 32 ülke imza bir mutabakata vardı. Avrupa Birliği`nin öncülüğünde Yeşil Mutabakat süreci, yenilebilir kaynakların kullanımı, temiz üretim yöntemleri, yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği konularını birçok ülkenin önceliği durumuna geldi. COP26`da alınan 4 ana karardan biri “Yenilenebilir ve Düşük Karbonlu Hidrojen Ekonomisinin Büyümesinin Hızlandırılması” olarak belirlendi. Ülke olarak yeni dönüşüm sürecine uyum sağlanabilmek içinde daha hızla bu alanda çalışmalar sağlanmalı, kamu-özel iş birliği ile süreç hedeflenen noktaya taşınmalıdır.”