Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’ kapsamında Toroslar ilçesi Musalı Mahallesi’nde gerçekleştirilen koyun, keçi ve yem dağıtımı törenine katıldı. Büyükşehir Belediyesi proje kapsamında bu yıl yeni yetiştiricilerin her birine 25’er adet küçükbaş hayvan ve 4’er ton yem ile aşı desteği sağlıyor. Başkan Seçer, “Üretim odaklı bu çalışmalarımız Büyükşehirimizle beraber, diğer kurumlarımızla beraber artarak devam edecek” dedi.
Hayvan popülasyonu bereketleniyor
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nin bünyesinde yürütülen proje kapsamındakırsalda yaşayan düşük gelirli ailelere istihdam sağlanması, köyden kente göçün azaltılması, bölgedeki koyun varlığının artırılması, damızlık fazlası olan yerli üreticilerden yeni işletmeler için hayvanlarının değer fiyatında satın alınarak ekonomiye destek verilmesi amaçlanıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından bölge şartlarına göre yetiştiricilere kıl keçisi, güney karaman ve ivesi koyun desteği sağlanırken, hayvanların yemleri ve aşıları da Büyükşehir tarafından karşılanıyor.Proje, Büyükşehir’in öncülüğünde Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Mersin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Mersin Veteriner Hekimler Odası paydaşlığında yürütülüyor. 5 yılın sonunda toplam 300 yeni işletme kurulması ve Mersin hayvan popülasyonuna 7 bin 500 baş damızlık değerinde hayvan kazandırılması hedefleniyor.
Seçer: “Bu işin içinde hile, hurda yok. Bu işin içinde siyaset yok”
Toroslar ilçesi Musalı Mahallesi’nde gerçekleştirilen dağıtım törenine, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer,Toroslar Belediye Başkan Yardımcısı Şeyda Gülden, CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen ve Cengiz Gökçel, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay, Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, Mersin Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Hamit İzol, CHP il ve ilçe yöneticileri, Meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve daire başkanları ile muhtarlar ve yetiştiriciler katıldı.
Başkan Seçer, Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’nin 2’nciyılında küçükbaş hayvan dağıtımlarının ilk ayağını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, çiftçiliğin zorluklarından bahsederken en helal kazancın da çiftçilikte olduğunu söyledi. Seçer,“Her kuruş çok büyük emekle, alın teriyle elde ediliyor. Ben üretici kardeşlerime, çiftçi kardeşlerime çok büyük saygı duyuyorum. Çünkü çalışan insanı seviyorum. Hayatım boyunca çalışan insanı sevdim. Çok konuşandan ziyade, az konuşup, çok iş yapacak. Onun için çalışacağız. Biz de çalışan üreticilerimizi buluyoruz. Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bu projeleri öyle elinizin tersiyle itip geçmeyin. Bunlar çok büyük emek, çok büyük para. Bu işin içinde hile, hurda yok. Bu işin içinde siyaset yok. Bu işin içinde herhangi bir dünya görüşünden, yaşam biçiminden, mezhebinden, meşrebinden dolayı bir ayrım yok. Biz istiyoruz ki köylerimizde gerçek üreticileri bulalım, onlara destek verelim. Bunun için çok titiz çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Seçer, tarıma verdikleri destekleri anlattı
Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarakyaptıkları desteklerde hiçbir zaman ayrımcılık gözetmediklerinin altını çizerek,fide, fidan desteklerinden bahsetti. Kantaron fidesi, zeytin, avokado, incir, alıç fidanı, lavanta fidanı ve nergis soğanı gibi pek çok alanda tarıma destek olduklarını belirten Seçer, Çukurova’da, Mersin’de yetişebilecek, özellikle pazar değeri yüksek ürünlerin üretilmesi ve ekonomiye katkı getirmesi için destekler verdiklerini anlattı. Büyükşehir Belediyesi olarak her alanda destek sağladıklarını anlatanSeçer, geçen yıl 60 kilometre, bu yıl ise 100 kilometre sulama borusu dağıttıklarını, Kazanç Projesi kapsamında da 100 ailenin her birine 100 kaz yavrusu verdiklerini söyledi.
Geçen hafta ise örtü altı yetiştiriciliğin olduğu bölgelerde mikrobiyal gübre, sera ipi ve sera naylonu dağıtımı yaptıklarını sözlerine ekleyen Seçer, bu yıl yeni başlattıkları proje kapsamında da büyükbaş hayvanlar için kaba yem desteği yapacaklarını belirtti. Başkan Seçer, hamur yoğurma, zeytin boylama, ceviz ve badem soyma, erik boylama ve distilasyon makinasıgibi her türlü ekipmanı kooperatifler ve birlikler aracılığıyla üreticilere gönderdiklerini hatırlattı.
“Eğer emek en yüce değerse bundan daha büyük bir emek yok”
‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’ kapsamında geçtiğimiz yıl 60 üreticinin her birine 25 hayvan olmak üzere toplam 1500 hayvan dağıttıklarını dile getiren Seçer, her bölgenin kendine göre bir çeşidi ve cinsi olduğunu ifade etti. Kıl keçisi, güney karaman ve ivesi koyun dağıttıklarının bilgisini veren Seçer, “Bu 60 üreticimizin 27'si kadındı. Bu yıl da 60 üreticimizin 34'ü kadın. Bakın sayı artmış. Bu kadınlara bir ayrımcılık yaptığımızı gösteriyor. Bu çalışmaları bilinçli olarak yapıyoruz. Kadınlarda kendi ayakları üzerinde dursun diyoruz, kimseye muhtaç olmasın diyoruz, çoluğuyla çocuğuyla bir işletme sahibi olsun. Ben gittim gördüm. Çok mutlu oldum, çok duygulandım. Kadıncağız çocuklarıyla, bu insanlar fakir insanlar, bu insanlar topraktan rızkını çıkarıyor, koyundan, keçiden sağdığı sütten, onun yavrusundan elde ettiği gelirden, yaptığı peynirden kıt kanaat gelir elde ediyor, çoluğunun çocuğunun rızkını oradan çıkarıyor, eğitimini verdiriyor, her türlü ihtiyacını karşılıyor. Eğer emek en yüce değerse bundan daha büyük bir emek yok. Bu kadınlarımızın, bu hayvancılık yapan kadınlarımızın emeği tartışılmaz, çok büyük” ifadelerini kullandı.
Bu yıl da projeden toplam 60 ailenin faydalanacağını dile getiren Seçer, “Geçen yıl dağıttığımız 1500 hayvan,60 aile, 712 yeni doğum yaptı. Bu hayvanlar sağlıklı hayvanlar. Neden, çünkü el yordamı ile bu projeler yapılmıyor. Hayvan seçimi çok önemseniyor. Bunlar itina ile seçiliyor. Yasalar çerçevesinde, teknik kurallar çerçevesinde bunlar belirleniyor ve aynı zamanda aşı hizmetleri, o hayvanların bakımı, sağlık hizmetleri bir bedel karşılığı değil, hiçbir bedel almadan veteriner hekimlerimizce veriliyor. İşte bir ülkenin kalkınması bu. Nasıl 100 yıl önce bu ülke düşmanlardan kurtarılırken herkes el birliği yaptı, kadın demedi, erkek demedi, çocuk demedi, herkes elbirliği yaptı. Köylü demedi, kentli demedi, fakir demedi, zengin demedi herkes el birliği yaptı. Bu ülkeyi biz elbirliğiyle kalkındırırız. Bir taraftan hekimlerimiz, bir taraftan bu konuda söz sahibi üretici birliklerimiz, bir taraftan devletin tarım teşkilatı ve herkesin belediyesi; Büyükşehir Belediyesi. Her birimiz bir ucundan tutuyoruz” dedi.
“Çark artık kendi kendine dönmeye başlayacak”
Projenin mali kaynağını Büyükşehir’in sağladığını ve 2020 rakamlarıyla projenin maliyetinin 11 milyon lira olduğunu kaydeden Seçer, “Helali hoş olsun. Sizin paranız. Sizin için harcanıyor bunlar. Bu projede biz 1500 yeni hayvan aldık, bunu dağıtacağız ama gelecek yıl yaklaşık olarak 500 civarında hayvan bizim şu anda üretici yaptığımız ailelerimizden bize alınacak. Eksikleri biz yine satın alacağız, karşılayacağız ama 2023, 2024 yıllarında devam eden yıllar içerisinde artık bu çiftliklerden, bu küçük işletmelerden yani bizim oluşturduğumuz işletmelerden elde ettiğimiz hayvanları alacağız, yeni üreticilere vereceğiz. Bir yandan çark artık kendi kendine dönmeye başlayacak. Biz yine yem desteğini, yine ilaç desteğini, aşı desteğini vereceğiz” dedi.Başkan Seçer, bu yıl Anamur’da 3, Akdeniz'de 4, Bozyazı’da 2, Çamlıyayla’da 2, Erdemli’de 7, Gülnar’da 4, Mezitli’de 3, Mut’ta 4, Silifke’de 7, Tarsus’ta 15, Toroslar’da 8 ve Yenişehir’de 1 aileye bu destekleri vereceklerini anlattı. Rakamlar belirlenirken ve üreticiler seçilirken de hiçbir ayrım ve torpil yapılmadığını dile getiren Seçer, belirli kriterlerin baz alındığını aktardı.
“Üretim odaklı bu çalışmalarımız artarak devam edecek”
Başkan Seçer, üreticilere hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını temenni ederek, şöyle devam etti:
“Kısmetse darısı her seneye olsun. Bu proje bu yıl bitmiyor. Daha 3 yıl var. 2022, 2023, 2024. Böyle devam edecek. İnşallah çok daha etkin, sonuç alıcı, kentimize, kentimizde üretim yapan insanlarımıza fayda sağlayacak, ülkemizin ekonomisine katkı sunacak, birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi pekiştirecek, üretim odaklı bu çalışmalarımız Büyükşehirimizle beraber, diğer kurumlarımızla beraber artarak devam edecek. Günü kurtarmak için değil. Ben bir söz söylüyorum. Allah Allah diyorlar. Bir siyasetçi bunu kullanır mı? Ben siyasetçiyim doğru. Fena da değil, yıllarım siyaset içinde geçti. Ama ben bir Belediye Başkanıyım. Siyaset içinde belediye başkanlığının anlamı farklıdır. Belediye Başkanı, kentin belediye başkanıdır. Belediye Başkanı, bütün partilere oy veren vatandaşlarının belediye başkanıdır. Belediye Başkanı, herkesi kardeşi gibi, abisi gibi, babası gibi, ablası gibi, kız kardeşi gibi, annesi gibi kucaklamak zorundadır. Bu nedenle şunu söylüyorum; seçimlerde, 2024'te inşallah yerel seçimlerde kısmet olur aday olduğumuz takdirde, partimiz tarafından aday gösterildiğimiz takdirde, hiçbir yurtdışımın oyunu istemeyeceğim, bana oy verin demeyeceğim. 5 yıl size hizmet ettim, hizmetlerimizden memnunsanız, bizi destekleyeceksiniz, tekrar göreve getireceksiniz. Biz ‘aynı şevkle, aynı anlayışla, aynı duygularla hizmete devam edeceğiz’ diyeceğiz. Allah bize o günleri göstersin. Sizler bizi belediye başkanı yaptınız, Allah herkesten razı olsun. Allah bizi mahcup etmesin. Yolumuz açık olsun.”
“Büyükşehir Belediyesi, Mersin'e altın çağ yaşatmaya başladı”
Törende konuşan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, “Mersin Büyükşehir Belediyesi, bunu gurur duyarak söylüyorum; Mersin'e bir altın çağ yaşatmaya başladı. Bunun da mimarı Vahap Seçer. Kesinlikle ve kesinlikle marifet iltifata tabi” dedi.
CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Topraklarımızın gerçek sahibi köylülere destek olarak,Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın önderliğinde, Damızlık Koyun Keçi Üreticileri Birliği ve kamunun, sivil toplum kuruluşlarının birlikte yapmış oldukları bu Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi Türkiye'ye bir örnek proje” ifadelerine yer verdi.
CHPMersin Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Ali Mahir Başarır, Türkiye'yi üretim, tarım ve hayvancılığın kurtaracağını ifade ederek, “Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımızın yaptığı en önemli şey Cumhuriyet Dönemi’nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yapmış olduğu kalkınma planını Mersin’de uyguluyor” dedi ve çiftçilere Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan katkılardan söz etti.
“Dağıtım esnasında da hiçbir ayrımcılık yapılmadığını ben bizzat gözlemledim”
Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, “Ne iş yaparsınız yapın, eğer samimi olmazsanız başarılı olamazsınız ve bu projede Büyükşehir Belediye Başkanımız samimi bir şekilde kırsala, köylere sadece koyun, keçi dağıtımı değil Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığımızın birçok projesine ben bizzat sahada şahit oldum. Bu projeden faydalanan kişiler tamamen kırsalda yaşayan Yörük kardeşlerimiz, hayvancılık yapanlar ve dağıtım esnasında da hiçbir ayrımcılık yapılmadığını ben bizzat gözlemledim” dedi.
Mersin Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Bektaş Şenay, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu projeye el atarak ve tarım, hayvancılık manasında destek vermesi bizleri gerçekten onurlandırıyor. Başkanımızın bir de ziraat mühendisi olması böyle durumlarda daha verimli işlere el atmanın önünü de yol açıyor” diye konuştu.
“Böyle bir projede yer almak beni çok mutlu ediyor”
Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’nden faydalanan kadın yetiştiricilerden Yağmur Hamurcu, “Girişimci ve yetiştirici olarak böyle bir projede yer almak beni çok mutlu ediyor”dedi. Hamurcu, projede kendilerine destek veren Başkan Seçer’e teşekkürlerini iletti. Konuşmaların ardından Başkan Seçer, projeden faydalanan yetiştiricilere temsili olarak küçükbaş hayvan ve yem dağıtımı gerçekleştirdi.