21 Nisan 2025 Pazartesi


18:53   DEM PARTI`DEN AÇıKLAMA: "SıRRı SÜREYYA ÖNDER`IN SAĞLıK DURUMU STABIL"   18:10   CHP`NIN İSTANBUL`DA YAPMAK ISTEDIĞI `FILISTIN` YÜRÜYÜŞÜ ENGELLENDI AK PARTI`NIN İZMIR YÜRÜYÜŞÜNE IZIN VERILDI   17:49   CHP`LI ÖZÇAĞDAŞ`TAN CHP`NIN FILISTIN YÜRÜYÜŞÜNÜN ENGELLENMESINE TEPKI: "BU TUTUM, IKTIDARıN IKIYÜZLÜLÜĞÜNÜN VE ADALETSIZLIK ANLAYıŞıNıN AÇıK GÖSTERGESIDIR"   16:37   CHP`LI NAZLıAKA, IKTIDARA SESLENDI: "SIZ ÇOCUKLARıN DÜNYAYA NASıL GELECEĞINI DÜŞÜNMEK YERINE DOĞANLARıN GELECEĞINI DÜŞÜNÜN"   16:34   RAMS BAŞAKŞEHIR, GAZIANTEP FK`YI 2-1 MAĞLUP ETTI   16:33   AĞAÇLARıNı DON VURAN ÇAĞLARCA KÖYÜ ÇIFTÇILERI: "BURANıN ACILEN AFET BÖLGESI ILAN EDILMESI LAZıM"   16:08   SIYASET BILIMCI SEZIN ÖNEY, CHP`NIN YOZGAT MITINGINI DEĞERLENDIRDI: "BURADA CIDDI BIR KıRıLMA YAŞANıYOR"   15:51   YOZGAT`TA YAPTıĞı KONUŞMA ILE GÜNDEM OLAN ÇIFTÇI ABDULLAH CEYHAN: "HALKTAN BÜYÜK KIMSE YOK, KORKMAYıN"   15:45   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, HRISTIYAN VATANDAŞLARıN PASKALYA BAYRAMı`Nı KUTLADı   15:35   RUSYA VE UKRAYNA, BIRBIRLERINI BIR GÜNLÜK PASKALYA ATEŞKESINI BOZMAKLA SUÇLADı   15:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, TÜRK YıLDıZLARı EKIBINI AĞıRLADı   15:17   AHMET VEHBI BAKıRLıOĞLU: İKTIDARıN YURTTAŞA REVA GÖRDÜĞÜ GÜNLÜK 20,7 TL   15:06   CHP`LI ÖZGÜR ÇELIK: "İKTIDARıN PARALı TROLLERI, BIZIM FILISTIN VE GAZZE HALKıYLA DAYANıŞMAMıZı SORGULAYAMAZLAR"   13:23   BÜLENT ARıNÇ`TAN EKREM İMAMOĞLU`NUN TUTUKLANMASıNA ELEŞTIRI: "SIYASI TUTUKLULUK HIÇ OLMAMALı"   12:48   İNGILTERE`NIN ESKI AVRUPA BAKANı MACSHANE`DEN IKTIDARDAKI İŞÇI PARTISI`NE "İMAMOĞLU SESSIZLIĞI" ELEŞTIRISI   12:45   MHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı FETI YıLDıZ`DAN YENI ANAYASA ÇAĞRıSı: “DAHA FAZLA ERTELENEMEZ”   12:25   MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı TUNCER: "MEZITLI`DE BIRLIK, BERABERLIK, DAYANıŞMA VAR"   12:21   TRT, SOSYAL MEDYA PAYLAŞıMıNı GEREKÇE GÖSTEREREK BIR UZMANıN IŞINE SON VERDI   11:49   IĞDıR`DA KURUYEMIŞ SATAN ESNAF: "YAŞANAN DON OLAYLARı NEDENIYLE 450 LIRAYA SATTıĞıMıZ KAYıSıYı ŞU AN 800 LIRAYA ALAMıYORUZ"   11:41   CHP MALATYA`DA ÇIFTÇILERLE BULUŞTU… ÇIFTÇILER DEVLETTEN ACIL DESTEK BEKLIYOR  
 
     
   

Mersin Büyükşehir, Meme Kanserinde Farkındalık Yaratıyor


Büyükşehir Belediyesi,“Meme Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında vatandaşları bilinçlendirmek için program düzenledi. Programa katılan Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Akça, meme kanserinin tedavi edilebildiğini vurgulayarak, “20 yaşından itibaren her kadının kendi kendini muayene etmesini istiyoruz. 40’tan itibaren69 yaşına kadar hiçbir sorunu olmayan kadınların da iki yılda bir tarama mamografisine girmelerini talep ediyoruz” dedi.

 

Tarih : 23 Ekim 2020 Cuma 09:59   Okunma : 673

Mersin Büyükşehir Belediyesi,“1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı”kapsamında Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’ndagörev yapan Dr. Bahar Çat Bakır’ın moderatörlüğünde vatandaşları meme kanseri hakkında bilinçlendirmek amacıyla bir program hazırladı. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Akça’nın konuk olduğu programda meme kanseri hakkında doğru bilinen yanlışlardan hastalığa yakalanıldığında neler yapılması gerektiğine kadar birçok konu açıklığa kavuşturuldu.

Meme kanserinde erken teşhisin önemi

Erken teşhiste kişinin kendi kendini muayene etmesinin yeterli olmadığını söyleyenProf. Dr. Tamer Akça, meme kanserinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve üzerine gidilmesi gerektiğini vurguladı. Akça, “20 yaşından itibaren bütün dünyada her kadının kendi kendini muayene etmesini istiyoruz. 40’tan itibaren69 yaşına kadar hiçbir sorunu olmayan kadınların da iki yılda bir tarama mamografisine girmelerini talep ediyoruz.Taramada herhangi bir şikayeti olan her kadının bir genel cerraha başvurmasını istiyoruz” dedi.

İnsanların radyasyon sebebiyle kanser taramalarına girmekten çekindiğini belirten Akça,  “Mamografi kanser yapmaz.Planlı bir şekilde yapıldığı için mamografiden dolayı bir kadının meme kanserini yakalanması görülmüş değildir” diye konuştu.

“Endişe etmeyin biyopsi yaptırmak kanseri vücuda yaymaz”

Prof. Dr. Akça, meme kanseri teşhisinde biyopsi yaptırmanın insanlarda soru işareti yarattığını ifade ederek, bu düşüncenin kendi içinde çelişkili olduğunu söyledi. Akça, “Eğer bizim şüphe ettiğimiz bir kitle varsa tanıdan emin olmanın tek yolu iğneyle veya cerrahi olarak biyopsi yaptırmaktır.Endişe etmeyin biyopsi yaptırmak kanseri vücuda yaymaz. Korkmayın, biyopsi yaptırın, ameliyat gerekiyorsa yaptırın çünkü tedavi için gereklidir” dedi.

“Türkiye’de ortalama 100 bin kadından 50 civarında meme kanseri çıkıyor”

Meme kanserinin genetik yanının çok önemli olduğunu söyleyen Akça, “Bizim genlerimizde yarın bir gün meme kanseri olabileceğimize dair bir yazılım olabiliyor.Ailesel geçiş konusu aslında %8 civarındadır. Bugün Türkiye’de ortalama 100 bin kadından 50 civarında meme kanseri çıkıyor.O yüzden de oranlara baktığımızda ciddi bir oran olduğunu görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Doğum yapmanın meme kanseri riskini azalttığının bir şehir efsanesi olduğunu söyleyen Akça, bir diğer doğru bilinen yanlışın da menopozdan önce meme kanserine yakalanılmadığı düşüncesi olduğunu kaydetti.

Meme kanserinin sadece kadınlarda görülmediğini, düşük bir oran da olsa erkeklerinde bu hastalığa yakalandıklarını anlatan Akça, “Meme kanserine yakalananların yaklaşık yüzde 1’i erkeklerdir. Sebep basit, meme dokunuz varsa meme dokusuna ilişkin her türlü hastalık sizde görülebilir.Yüzde 1 olduğu için görülmez zannediliyor ama aslında daha acı sonuçlarla ilerliyor çünkü insanlar bunu kendilerine kondurmuyorlar, ben de çıkmaz diyorlar, erkek ar meselesi yapıyor ve o yüzden çok daha hızlı ilerlediğini görebiliyoruz” dedi.






Paylaş :
Etiketler :  KORONAVİRÜS, MERSİN, BÜYÜKŞEHİR, MEME, KANSERİNDE, FARKINDALIK, YARATIYOR, COVID-19, PANDEMİ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA