Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta çok güçlü peş peşe patlamalar meydana geldi. Beyrut limanında yaşanan patlamanın patlayıcı madde dolu bir depodan kaynaklandığı açıklandı. Yetkililerin açıklamasına göre patlama sonrası yaklaşık 4 bin kişi yaralandı, 78 kişi de hayatını kaybetti. Kentin limana yakın kısmındaki binalarda patlamanın etkisiyle çok büyük hasar meydana geldi. Patlamanın şiddetinin ise 2700 tonluk amonyum nitrat yüzünden katlanarak arttığı açıklandı. Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi, patlamanın etkisiyle elçiliğin camlarının kırıldığını belirtirken iki Türk vatandaşının hafif şekilde yaralandığı açıklandı. Patlamanın KKTC'den de hissedildiği ifade edildi.
Beyrut limanında meydana gelen çok büyük patlamaların limana yakın bir depoda saklanan patlayıcı özelliği bulunan maddeden kaynaklandığı belirtildi.
Patlamaların ilk görüntüleri, sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşıldı. Görüntülerde patlamanın meydana geldiği bölgeden büyük bir duman bulutunun yükseldiği görüldü. Dumanların yükseldiği alanda ikinci bir patlamanın da yaşandığı kameralara yansıdı.
78 ÖLÜ 4 BİN YARALI
Siyah dumanlar ‘mantar bulutu’ şeklinde gökyüzüne yükselirken Lübnan Sağlık Bakanlığı patlama sonucunda çok yüksek sayıda yaralının bulunduğunu açıkladı.
Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, patlamada ölü sayısının 78’e ulaştığını, en az 4 bin kişinin yaralandığını açıkladı.
LÜBNAN BAŞBAKANI: BEDELİNİ ÖDEYECEKLER
Patlamalar sonrası açıklamada bulunan Lübnan Başbakanı Hassan Diab, “Sorumlu olanlar bedelini ödeyecek” dedi.
Cumhurbaşkanı Mişel Avn ise kentte iki haftalık olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Avn, 2750 tonluk patlayıcı özelliğe sahip amonyum nitratın 6 yıl boyunca güvenlik tedbirleri alınmadan saklanmasına tepki gösterdi.
PATLAMA NEDENİ AMONYUM NİTRAT
Lübnan güvenlik kaynakları onlarca ölüm ve iki binden fazla yaralanmaya neden olan patlamanın 2700 ton amonyum nitrat yüzünden yaşandığını açıkladı.
Amonyum nitrat, kimyasal formülü NH₄NO₃ olan bir azotlu bileşiktir. Bileşik, bir amonyum ve bir nitrat kökünün bileşik oluşturmasıyla elde edilir. En bilinen kullanım alanı tarımsal gübrelemedir. Aynı zamanda güçlü bir patlayıcıdır.
KKTC’DEN DE HİSSEDİLDİ
Patlamanın şok dalgalarının kilometrelerce ötedeki KKTC’den de hissedildiği ifade edildi. KKTC’nin doğu kıyısında bulunan Gazimağusa’daki bazı vatandaşlar patlama sonrası gelen şok dalgasının bölgeden de hissedildiğini bildirdi.
ESKİ BAŞBAKAN’IN EVİNE ÇOK YAKIN
Yerel kaynaklara dayandırılan iddiaya göre, Beyrut’ta meydana gelen patlama eski Başbakan Saad Hariri’nin evine oldukça yakın bir bölgede bulunuyordu.
übnan medyasının haberine göre, Hariri’nin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
Ayrıca Hristiyan Ketaib Partisi Genel Sekreteri Nizar Necaryan patlamada hayatını kaybetti.
TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ’NİN CAMLARI KIRILDI
Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, bölgedeki Büyükelçilik çalışanlarının durumunun iyi olduğunu açıkladı. Çakıl patlama nedeniyle Türkiye Büyükelçiliği’nin camlarının kırıldığını ifade etti.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise şu ifadeleri kullandı:
*Lübnan'daki patlamada iki vatandaşımız hafif şekilde yaralandı. Durumları iyi. Acil şifa diliyorum.
*Büyükelçiliğimiz acil durum hatları (+961 3 944 904, +961 70 622 012) ve Konsolosluk Çağrı Merkezimiz (+90 312 292 2929) 7/24 vatandaşlarımızın hizmetindedir.
MANTAR BULUTUNUN ANLAMI
Mantar bulutu en yaygın olarak nükleer patlama ile ilişkilendiriliyor ancak yeterince güçlü meydana gelen herhangi bir patlatma veya tutuşmanın da aynı etkiyi üretebileceği biliniyor.
BM’DEN TAZİYE MESAJI
BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, yaptığı yazılı açıklamada, “Genel Sekreter Guterres, Beyrut’taki korkunç patlamalarda yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Lübnan hükümeti ile halkına en derin taziyelerini sunuyor” ifadelerini kullandı.
Guterres’in, patlamada yaralananlara da acil şifalar dilediğini aktaran Haq, olayda Beyrut’ta görev yapan bazı BM personelinin de yaralandığını bildirdi.
Haq, “BM, bu zor zamanında Lübnan’ı destek sözünü sürdürüyor ve bu olaya müdahalede aktif bir şekilde Lübnan’a yardım ediyor” dedi.