Mersin Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Mersin'i yeşilin yoğunluklu olduğu çok renkli bir kent yapmak için yakın zamanda Peyzaj Master Planı için düğmeye bastı. Plan kapsamında Çamlıbel'de yer alan Balıkçı Barınağı'ndan başlayarak Mersin Uluslararası Limanı'na kadar uzanan Atatürk Parkı içerisinde peyzaj çalışmaları başladı.
Çalışmalar kapsamında topraklama, tesviye ve ağaçlandırma çalışmalarıyla park içerisindeki 2 bin metrekarelik beton alan, Büyükşehir Belediyesi tarafından yeşil alana dönüştürüldü.
Modern kent mobilyaları Atatürk Parkı’na çok yakıştı
Uzun yıllar bakımsız kalan Atatürk Parkı'nda mobilya, ışıklandırma, zemin ve içme suyu ihtiyaçlarını da karşılayacak çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi, farklı noktalara yerleştirdiği çeşmelerle vatandaşların büyük beğenisini topladı. Tuğla konseptli paslanmaz malzemeden yapılan dayanıklı çeşmeler parka yeni bir doku kattı.
Büyükşehir Belediyesi Marangozhanesi'nde Belediye’nin öz kaynakları kullanılarak üretilen mobilyaları ekipler ihtiyaca göre parkın farklı noktalarına yerleştirdi. Kullanılamaz durumdaki çöp kovalarını değiştiren ekipler, uygun görülen yerlere çöp kovası takviyesi yaptı. Barınak'tan Anıt'a kadar yer alan bölgeye 5 adet kamelya, 2 adet piknik masası montajı yapan ekipler, 2 adet kullanılamaz haldeki bankı da yenileriyle değiştirdi. Çalışmalar kapsamında ayrıca alandaki ışıklandırma çalışmaları için de incelemeler ve çalışmalar sürerken, parkın zemininde yer alan bozukluklar Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından onarılıyor.
Kısa zamanda 2000 metrekarelik alan betondan yeşil alana dönüştürüldü
Peyzaj Master Planı çerçevesinde Mersin'in peyzaj alanında çehresini değiştirmeyi amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, toplam 184 bin 772 metrekareye sahip Atatürk Parkı'nda kısa zamanda yaklaşık 2 bin metrekarelik beton alanı topraklama, tesviye ve ağaçlandırma çalışmalarıyla yeşil alana dönüştürdü. Balıkçı Barınağı'ndan Kıbrıs Anıtı'na kadar olan bölgede betondan yeşil alana dönüştürülen 2 bin metrekarelik alana ek olarak, Anıt'tan Mersin Uluslararası Limanı arasındaki bölgede de çalışmalar aralıksız olarak sürdürülüyor. Park ve Bahçeler Dairesine bağlı ekipler ayrıca ağaç sayısı az olan yeşil alanlarda da dikim çalışmaları yaparak ağaç sayısı ve beraberinde gölgelik alanları arttırıyor.
İklim ve coğrafi şartlar baz alınıyor
Peyzaj mimarlarının kentin coğrafi ve iklim koşullarını baz alarak yaptıkları analizler çerçevesinde alana en uygun bitkilerin dikimini gerçekleştirmek için çalışmalar titiz bir şekilde yürütülüyor. Parkın iç kısımlarındaki bazı bölgelerde dikime elverişli Oya Ağacı ve Orkide dikimi gerçekleştirilerek belediyenin sahip olduğu fidanlar verimli kullanılırken; alan genelinde tuzluluğa, deniz etkisine ve dayanıklılığa elverişli bitkilerin kullanımına özen gösteriliyor. Bitki tercihinde ayrıca gölgelik alan oluşturmasına da dikkat ediliyor.
Parkın cadde kısmı renkleniyor
Yeşilin yoğunluklu olduğu renkli bir Mersin oluşturmak için Atatürk Parkı'nın yola bakan iç kısmında çiçeklendirme çalışmalarına da büyük bir özveri ve titizlikle başlayan ekipler, Ulu Cami karşısında bulunan boş saksılara 6 adet Kıbrıs Akasyası ve 200 adet gül dikimi gerçekleştiriyor. Saksıların kenarında yer alan, oturma alanları da onarılıp, renklendirilerek estetik bir görünüme kavuşuyor.
Park, yeni çeşmeleriyle farklı bir dokuya kavuştu
Atatürk Parkı'nda vatandaşların uzun yıllar sorun yaşadığı içme suyu ihtiyaçlarıyla ilgili taleplerini dikkate alan Büyükşehir Belediyesi, Barınak önüne ve Kongre Merkezi'nin ön tarafında yer alan kısma tuğla çeşmeler yerleştirerek parka yeni bir doku kattı. Alan içerisinde sayıları her geçen gün arttırılacak olan çeşmeler, amatör balıkçılıkla ilgilenen vatandaşlar tarafından büyük beğeni topladı.
Vatandaşlar çeşmeden memnun kalarak temiz kullanılması çağrısı yaptı
16 yıldır Atatürk Parkı'nda amatör balıkçılıkla ilgilenen Halil Temizsoy, zamanının büyük bir çoğunluğunun park içerisinde geçtiğini söyleyerek; "Her zaman içmek için, temizlenmek için suya ihtiyaç duyuyoruz. Su sağlıktır, suyun olmadığı yerde hayat olmaz. Belediyemiz buraya güzel bir çeşme yaptı. Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz" diye belirtti.
Amatör balıkçılık yapan Mehmet Karalar ise yapılan hizmetlere sahip çıkılması ve koruması çağrısında bulunarak "Şubat ayından beri amatör balıkçılar olarak rezil haldeydik. Yapandan Allah razı olsun. Ben bugün gördüm. Belediye yaptı ama halk olarak bizlerin koruması lazım" dedi.