Akdeniz Rotary Kulübü ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Mersin’de Masal Gibi projeyi hayata geçiriyor.
Akdeniz Rotary Kulübü Başkanı Neslihan Uslu, projenin içeriği hakkında bilgi verdi, projenin amacını anlattı. Başkan Uslu, “Proje ile hem Türkiyeli ve Suriyeli üniversiteli gençlerin kadim mesleklerden birisi olan masal anlatıcılığı mesleğine adım atmaları, hem de Türkiyeli ve Suriyeli çocukların okullarda düzenli masal dinlemelerini ve masal anlatı sanatının büyüsünü deneyimlemelerine olanak sağlayacak bir projedir” dedi.
ÇOCUKLAR KENDİ MASALLARINI YAZACAK
Projede özellikle Anadolu ve Ortadoğu coğrafyasında anlatılan masalların seçileceğini ifade eden Başkan Uslu, şu bilgileri verdi:
“Faaliyetimizin temel unsurunu masal anlatıcılığı alanında gençlere verilecek eğitimler ve gençlerin önceden belirlenmiş okullardaki pilot sınıflarda çocuklara düzenli olarak (haftada bir) masal anlatmaları oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra okullardaki çocukların 5 aylık masal dinleme sürecinden sonra kendi masallarını yazıp anlatacakları eğitim bölümü olacaktır. Projenin önemli amaçlarından birisi Türkiye’de unutulmaya yüz tutmuş olan masal ve hikâye anlatıcılığı geleneğinin yeniden canlandırılması ve kültürümüzün masallar aracılığıyla yeni nesile tanıtılmasıdır. Gençler ve çocuklar arasında masallar ve anlatı sanatı yoluyla kurulan kültürlerarası köprüler derin dostluk ve kardeşlik bağlarının da tohumlarını atacaktır. Masallar, insanların birbirlerine anlatmaktan bir türlü vazgeçmediği, çok eski zamanlardan günümüze kadar gelmiş, güncelliğini hala koruyan sözlü kültür öğeleridir. Masallarda eski kuşakların; yaşam birikimlerini, dünyayı anlama çabalarını ve insanın varoluşa dair sorduğu bir çok sorunun cevabı bulunabilir. Masallar, bu kültürel kodları nesilden nesile aktarırlar.”
ANLATIMLAR SANATSAL BİR İFADEYE DÖNÜŞEK
Masal Gibi Projesi ile farklı kültürlerden (Türkiye, Suriye) gençlerin bir araya gelerek çok kültürlü bir çalışma atmosferini deneyimlemelerini, masal anlatıcılığı alanında eğitim almalarını ve bu eğitim sonucunda çok dilli anlatı performansları üretmelerinin amaçlandığını dile getiren Başkan Uslu, şöyle devam etti:
“Hem kültürel hem de kişisel tarihinin sorgulanmasına gereksinim duyan bu çalışma, gençler ancak hem kendilerine hem de diğer proje katılımcılarına karşı açık, dürüst ve samimi olduklarında sanatsal bir ifadeye dönüşebilir. Bu bağlamda anlatı-performans hazırlıkları, gençlerin değişip, dönüştüğü, yaratıcılıklarını geliştirdiği, kendilerine ve dünyaya dair yeni farkındalıklar geliştirdikleri bir süreç olacaktır. Eğitim süreçlerinde uygulanacak tiyatro ve anlatı pedagojisi yöntemleri, birlikte sanatsal bir üretim gerçekleştirecek olan gençlerin eğitim ve üretim sürecinde yeni kültürleri, alışkanlıkları ve yaşam tarzlarını keşfetmelerini, sosyal ve kültürel farklılıkları yaratıcılığın bir imkanı olarak deneyimlemelerini sağlayacaktır. Projede uygulanacak sosyal pedagojik yöntemler, gençler arasında ortak çalışma, dayanışma, demokrasi ve arkadaşlık gibi değerlerin güçlendirilmesine olanak tanıyacaktır.”
HAYALLER KURMAYA BAŞLAYACAKLAR
Çok dilli masal anlatımının gençlere, iletişimin diğer beden dili, mimikler, jestler, duygu dili ve masalların içindeki evrensel öğelerin sembolik dili gibi deneyimlemelerine imkan sağlayacağına işaret eden Başkan Uslu, “Çok dilli anlatım yöntemi insanları, sınırların belirsizleştiği ve herkesin birbirine yakınlaştığı evrensel bir zeminde buluşturan sanatsal bir yaklaşımdır ve projenin içeriğine önemli bir katkı sunacağı ön görülmektedir. Masal Gibi projesi farklı kültürden çocukların, hem kendi anadillerinde hem de diğer kültürlerin dillerinde masal dinlemelerine tanıyacaktır. Masal dinleyen çocuklar farklı dillere, kültürlere geliştirebileceklerdir. Ayrıca masal dinleme etkinliği ile çocukların gelişecek, masallardan aldıkları ilham ve güç ile geleceğe dair karşı hayal daha olanak empati güçleri pozitif kahramanlık hikayelerinin yaşanabileceği hayaller kurmaya başlayacaklardır. Masalları dinleyen çocuklar, kültürel kodları içlerinde barındıran farklı kültürlerin masalları aracılığı ile hem kendilerine hem de farklılıklara karşı tolerans ve anlayış geliştireceklerdir. Masallar yoluyla katılımcı çocukların birbirlerinin kültürlerini daha yakından tanımaları sağlanacaktır. Ayrıca dinleyici çocukların da hem kendi kültürlerinden seçilmiş masalları dinleyerek aidiyet hisleri perçinlenecek hem de Anadolu masallarını dinlerken şu anda yaşadıkları coğrafyanın kültürel kodlarını daha iyi anlayacaklardır. Ayrıca kültürler arasındaki benzerlikler masalların evrensel dilinde çok daha kolay anlaşılabilecektir” dedi.
MASAL ŞENŞİĞİ DÜZENLENECEK
Proje ile çocukların düzenli olarak masal dinledikten sonra kendilerinin de masal anlatmayı deneyimleyeceklerini kaydeden Başkan Uslu, ''Çocuk Masalcılar'' adını verdikleri bu eğitim sürecinde çocukların kendi masallarını yazıp, seyirci karşısında anlatmalarına da fırsat verileceğini söyledi. Başkan Uslu, “Eğitim süreçlerinde uygulanacak tiyatro ve anlatı pedagojisi yöntemleri, birlikte sanatsal bir üretim gerçekleştirecek olan çocukların dinleme ve anlatma becerilerini geliştirmelerini, yaratıcılıklarını keşfetmelerini, sosyal ve kültürel farklılıkları yaratıcılığın bir imkanı olarak deneyimlemelerini sağlayacaktır. Projede uygulanacak sosyal pedagojik yöntemler, çocuklar arasında ortak çalışma, dayanışma, demokrasi ve arkadaşlık gibi değerlerin güçlendirilmesine olanak tanıyacaktır. Proje sürecinin sonunda tüm proje katılımcıları ve profesyonel hikâye anlatıcılarının sahne alacağı bir günlük masal şenliği düzenlenecektir” dedi.