12 Nisan 2025 Cumartesi


01:30   GALATASARAY DEPLASMANDA SAMSUNSPOR`U 2-0 MAĞLUP ETTI   01:29   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı AYLIN NAZLıAKA: ADAYıMıZı YANıMıZDA, SANDıĞı ÖNÜMÜZDE ISTIYORUZ   01:27   CHP`LI TANAL: GÜÇLENDIRILMIŞ PARLAMENTER SISTEMIN DıŞıNDA DA BAŞKA BIR ŞEKILDE BU ÜLKE NE HUZURA KAVUŞUR, NE MUTLUĞA   23:50   ERKAN BAŞ: BASEL`I BILIM KURGU FILMLERINI ARATMAYACAK BIR SENARYOYLA TUTUKLADıLAR   23:18   CHP`LI YAVUZYıLMAZ ZONGULDAK BELEDIYE BAŞKANı TAHSIN ERDEM`IN IFADEYE NEDEN ÇAĞıRıLDıĞıNı RESMI BELGELERLE AÇıKLADı   23:10   İBB SORUŞTURMASı KAPSAMıNDA 24 ŞIRKETE DOĞRUDAN, 28 ŞIRKETE DENETIM KAYYUMU ATANDı   22:27   MURAT EMIR: EKREM İMAMOĞLU`NUN TUTUKLANMASıNıN SEBEBI IŞARET ETTIĞI ADAMA, KIŞILERE, GRUPLARA, CEMAATLERE KAMU ÜZERINDEN AKAN MUSLUKLARıN KESILMESIDIR   22:13   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı MURAT BAKAN: EMNIYET ANAYASAL HAKLARı YARGıLAMA, DEĞERLENDIRME AILELERE AYAR VERME MAKAMı DEĞILDIR   21:45   EKREM İMAMOĞLU: RANTA VE MILLET ALEYHINE OLAN HER HUSUSA KARŞı DURDUĞUM IÇIN BUGÜN BURADAYıM   21:12   ADALET BAKANı: MINGUZZI AILESININ TEHDIT EDILMESIYLE ILGILI BIR ŞÜPHELI VE SUÇA SÜRÜKLENEN DÖRT ÇOCUK TUTUKLANMıŞTıR   20:55   İMAMOĞLU`NDAN BAYAR, MENDERES, ECEVIT VE ERBAKAN`Lı MESAJ: MILLET VARSA HAK, HUKUK ADALET MÜCADELESI VAR. MILLET YINE KAZANACAK, ÇÜNKÜ MILLET BÜYÜKTÜR   15:38   ALI MAHIR BAŞARıR: "BUGÜN SILIVRI`DE UTANÇ VERICI GÖRÜNTÜLERI TEKRAR GÖRDÜK"   15:31   CHP`LI SARıBAL: BURSA`DA ASTıM KRIZI GEÇIREN TUTUKLU ÖĞRENCI ŞIDDETE MARUZ KALDı   15:15   CHP`LI GÜNAYDıN: “AKıN GÜRLEK`I TEHDIT ETTIĞI IDDIASıYLA AÇıLAN DAVA GÜRLEK`IN YıLLARCA MAHKEME BAŞKANLıĞı YAPTıĞı MAHKEMEYE TESADÜFEN DÜŞÜYOR”   14:47   CHP`LI MILLETVEKILLERI İMAMOĞLU`NUN DURUŞMA SALONUNDAN FOTOĞRAFıNı PAYLAŞTı...   13:37   19 MART PROTESTOLARıNDA TUTUKLANAN 59 GENÇ HAKKıNDA DAHA TAHLIYE KARARı   13:28   ÖZGÜR ÖZEL: "BIZ SEÇMENIN YARıSıNDAN BIR FAZLASıYLA TARIHIN EN BÜYÜK GÜVENSIZLIK OYUNU VERMEK ISTIYORUZ"   13:04   EKREM İMAMOĞLU, MAHKEMEDE SAVUNMA YAPTı   12:58   CHP PM TOPLANTıSı YARıN YAPıLACAK... MYK BELIRLENECEK   11:32   İMAMOĞLU`NUN "AKıN GÜRLEK DAVASı" DURUŞMASı BAŞLADı: "HAKSıZLıĞA KIM UĞRADıYSA YANıNDA BENI BULACAK"  
 
     
   

CHP`li Sarıbal: "Türkiye`de tarım ve hayvancılığın üzerindeki kayyum Mehmet Şimşek`tir"


CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Tarım ve Orman Bakanlığı`nın üretimi desteklemesi, hayvancılığı güçlendirmesi ve ithalata bağımlı olmadan üreticiyi yaşatması gerekir. Ancak bu süreci yöneten Hazine ve Maliye Bakanlığı`dır. Hazine, ihracata destek için bütçe ayırmıyor, hayvancılığı ayakta tutacak politikaları engelliyor. Tarım ve hayvancılıkla ilgili alınacak tüm kararlar Tarım ve Orman Bakanlığı yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı`ndan çıkıyor. Türkiye`de tarım ve hayvancılığın üzerindeki kayyum Mehmet Şimşek`tir" dedi.

 

Tarih : 19 Şubat 2025 Çarşamba 12:57   Okunma : 502

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 2024 yılı canlı hayvan ve kırmızı et ithalatını Meclis`te düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Sarıbal, "2024 yılında 423 bin baş canlı hayvan ve 81 bin ton kırmızı et ithal edildi. Bunun karşılığında 1 milyar 235 milyon dolar, yaklaşık 39 milyar lira ödendi. Ancak bunca ithalata rağmen kırmızı et fiyatları düşmedi, halk ucuz ete ulaşamadı, 33 milyon etin tadını unuttu” dedi.

Tarım ve hayvancılık sektöründeki krizin giderek derinleştiğini vurgulayan Sarıbal, üreticilerin en büyük sorunlarının ekonomi yönetiminin politikalarından kaynaklandığını belirtti. Sarıbal, "Tarım ve Orman Bakanlığı`nın üretimi desteklemesi, hayvancılığı güçlendirmesi ve ithalata bağımlı olmadan üreticiyi yaşatması gerekir. Ancak bu süreci yöneten Hazine ve Maliye Bakanlığı`dır" ifadelerini kullandı.

Sarıbal, "Hazine, ihracata destek için bütçe ayırmıyor, hayvancılığı ayakta tutacak politikaları engelliyor. Tarım ve hayvancılıkla ilgili alınacak tüm kararlar Tarım ve Orman Bakanlığı yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı`ndan çıkıyor. Türkiye`de tarım ve hayvancılığın üzerindeki kayyum Mehmet Şimşek`tir."

"AKP ısrarla bu kısır döngüyü sürdürüyor"

Sarıbal, Türkiye`nin ithalatla beslenirken, büyük yabancı şirketlerin ise bu durumdan kar sağladığını belirtti, ithalattan en büyük kazancı Uruguay ve Brezilya`daki büyük sığır işletmeleri ile Polonya ve Fransa`daki üreticilerin elde ettiğini açıkladı. Türkiye`de hayvan varlığının alarm verdiğini vurgulayan Sarıbal, "2024 yılında hayvan varlığında cüzi bir artış yaşansa da, halen 2021 seviyesinin 3,7 milyon baş altındayız. Tarımsal destekleme ödemeleri içinde hayvancılığın payı ise 5 yıl önce yüzde 36 iken bugün yüzde 21`e düştü. 2010 yılından bu yana Türkiye, 10,3 milyon baş canlı hayvan ve 419 bin ton kırmızı et ithal etti. Bunun için 12 milyar dolar ödendi. Ama ne kırmızı et fiyatları düştü ne de yoksullar ete ulaşabildi. Küçükbaş hayvan ithalatında ise tablo daha da vahim; 50 bin baş küçükbaş hayvan ithal edilirken, bunun 43 bini Suriye`den getirildi. Taşıma suyla değirmen dönmez ama AKP ısrarla bu kısır döngüyü sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

"33 milyondan fazla yurttaş etin tadını unutmuş durumda"

Türkiye`nin gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında zirvede yer aldığını, sürekli artan tarımsal girdi fiyatlarının üreticileri zora sokarken, maliyet artışlarının doğrudan tüketiciye yansıdığını belirten Sarıbal, "Artan fiyatlar nedeniyle et tüketimi büyük ölçüde azaldı. Avrupa`da kişi başına düşen yıllık et tüketimi 70-100 kg arasında değişirken, ABD`de bu rakam 100 kg`nin üzerine çıkıyor. Türkiye`de ise kişi başına düşen et tüketimi sadece 35 kg. Daha da çarpıcı olan, nüfusun yaklaşık yüzde 40`ı iki günde bir et, tavuk veya balık tüketememesi. Yani, 33 milyondan fazla yurttaş, ekonomik sıkıntılar nedeniyle etin tadını unutmuş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın sık sık dile getirdiği `Türkiye uçuyor` söylemine rağmen, halkın yaşadığı gerçeklik derinleşen yoksulluk ve gıda krizinden ibaret" dedi.

 "Yıllık 500 bini aşan buzağı kayıplarının önüne geçin"

Sarıbal, Türkiye`nin hayvancılık politikalarının tamamen yanlış olduğunu belirterek, "Yerli üretimi teşvik etmek, yem fiyatlarını düşürmek için destekleri artırmak, damızlık hayvan yetiştiriciliğine daha fazla yatırım yapmak, küçük ve orta ölçekli üreticilere destek sağlamak, meraları etkin kullanmak ve yem bitkisi üretimini artırmak gerekiyor. Öncelikle yıllık 500 bini aşan buzağı kayıplarının önüne geçin. Destekleri büyük endüstriyel işletmelere değil, küçük aile işletmelerine verin. Üretici örgütlerini güçlendirerek piyasada etkin olmalarını sağlayın. Aksi halde Türkiye, uzun yıllar ithalata bağımlı kalmaya devam edecektir" ifadesini kullandı.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA