Ateşli silahlara ve yetkisiz çakar kullanımına ilişkin ceza hükümleri ile iç güvenlik alanında düzenlemeler içeren 46 maddelik Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, İçişleri Komisyonu`nda bugün görüşülecek.
CHP İçişleri Komisyonu Üyesi ve Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, komisyonda görüşülecek olan kanun teklifine ilişkin CHP`li Adalet ve İçişleri komisyonu üyesi milletvekilleriyle basın toplantısı düzenledi. Tüzün, kanun teklifine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu teklifin içerisinde 17 ayrı kanun, 1 KHK; toplam 18 farklı kanun bulunmaktadır. Birbiri ile ilgisi ve alakası olmayan konular bir araya getirilip komisyonumuza sunulmuştur. Komisyon üyelerine daha henüz iki gün önce gönderilmiş olup komisyon üyelerinin teklifi inceleyip hazırlık ve değerlendirme yapma zamanlaması çok kısıtlı olmuştur. Bu teklif, yasa yapma tekniğine aykırı bir tekliftir. Teklifin içerisinde Adalet, Plan ve Bütçe, Milli Savunma ve Dışişleri komisyonlarını ilgilendiren maddeler var.
Geçtiğimiz haftalarda Noterlik Kanunu komisyonda kabul edilmiş olup bu düzenlemeyi unutan siyasi iktidar bu torba kanun içerisine Noterlik Kanunu`nu da ilave etmiştir. Bu teklifin içerisinde 13 madde Anayasa Mahkemesi`nce geri gönderilen maddelerdir. AKP iktidarının nitelikli ve düzenli bir kanun hazırlayamadığının en somut örneği bu tekliftir.
Bu teklifte 3 önemli madde söz konusu. Her ne kadar kamuoyunda iyi bir teklif algısı yaratılsa da çok önemli 3 maddesi söz konusu. AKP 46 kiloluk dana etine 6 kilogram domuz eti sokmuştur. 1. madde, Anayasa Mahkemesi doğrultusunda kaymakamlık sınavlarına giriş için aranan adayların mezun olabileceği bölümlere ilişkin düzenlemeyi içeriyor. Bu madde en temel mülki idare amirliğine giriş şartını düzenlediğinden ve kariyer meslek olan kaymakamlık sistemini kökten etkileyecek bir madde.
Biz CHP grubu olarak, bu tekliften bu maddenin derhal çıkarılması konusunda önergemizi hazırlamış bulunuyoruz. Teklifin 2. maddesi, 3 yıl kaymakamlık yapmış olanlardan Cumhurbaşkanınca üst kademe kadrolara atananların hizmet süreleri mülki idare amirliği hizmetleri sınıfına geçmiş sayılacaktır demektedir. Bu madde, kurum içi deneyim sistemini bozacaktır, daha siyasi olarak bu üst düzey yöneticilerin tepeden inme olarak birinci sınıf mülki idare amiri ve mülkiye müfettişi yapılmak istenmektedir. Kamuda yeni siyasi kadrolar oluşturmak istenmektedir. Teklifin en önemli ve can alıcı maddesi, 3`üncü madde. Bu madde mülkiye müfettişlerinin atanma koşulları ile görev ve yetkilerini tanımlarken yetki aşımlarına yönelik kanuni düzenleme yapılmaktadır ve mahkeme kararı olmaksızın kamu kurum ve kuruluşların çalışmalarını ve hizmetlerini aksatabilecek yetki verilmektedir. CMK`da savcıya verilmeyen yetki müfettişe verilmek istenmektedir. Mülkiye müfettişleri kayyum yetkisine dahi ulaşmış olacaklar. CHP`li belediyelerimize yapılacak operasyonun önü açılmaktadır. Bu 3`üncü madde mutlaka bu tekliften çıkarılmalıdır."