17 Aralık 2025 Çarşamba


09:01   “TEDAVININ ÖTESINDE: MERSIN ŞEHIR HASTANESI’NDEN DUYGU YÜKLÜ SINEMA BULUŞMASı”   19:18   MERSIN’DEN AVRUPA’YA GÜÇLÜ SES: “DEMOKRASI BELEDIYELERDE HAYAT BULUYOR”   16:47   “72 GÜNLÜK TUTUKLULUĞUN ARDıNDAN TAHLIYE: HÜSEYIN KOCABıYıK İLK KEZ HAKIM KARŞıSıNDA”   16:34   PFDK, 224 FUTBOLCUYA VE 24 HAKEME BAHIS CEZASı VERDI   16:25   “YENIMAHALLE’DE YENI NESIL PARK: ŞEHIT EMRE ÖZTÜRK’ÜN ADı YAŞATıLıYOR”   16:15   ÇOCUK MECLISI SERTIFIKALARıNı BAŞKAN SEÇER’DEN ALDı   15:42   BIRLEŞIK KAMU-İŞ GENEL BAŞKANı YıLDıRıM: "BIZ BU KRIZIN SEBEBI DEĞILIZ, BEDELINI DE BIZ ÖDEMEYECEĞIZ. 19 ARALıK CUMA GÜNÜ IŞ BıRAKıYORUZ"   15:40   ÖZGÜR ÖZEL VE DURBAY AILESI, MANISA’DA TAZIYELERI KABUL EDIYOR   15:37   TBMM’DE BÜTÇE GÖRÜŞMELERI TAMAMLANDıKTAN SONRA GELECEK HAFTA 11. YARGı PAKETI GÖRÜŞÜLECEK   15:35   TBB BAŞKANVEKILI SEÇER: “DEMOKRASI BIR MIRAS DEĞIL EMEK ISTEYEN CANLı BIR YAPıDıR”   11:45   ÇYDD’DEN TÜRKAN SAYLAN’ıN DOĞUM GÜNÜNDE ZEYTIN İÇIN GÜÇLÜ ÇAĞRı: “BARıŞıN AĞACıNı GELECEĞE TAŞıYALıM”   10:50   MEZITLI’DE DAYANıŞMANıN SOFRASı BÜYÜYOR: AŞEVI 2025’TE 110 BINI AŞKıN SıCAK YEMEĞI KAPıLARA TAŞıDı   09:25   MERSIN’DE ÜCRETSIZ KAYNAK EĞITIMI İSTIHDAMA AÇıLAN KAPı OLDU   17:05   BAŞKAN SEÇER, GÜLŞAH DURBAY’ıN CENAZESINDE: “ACıNıZı PAYLAŞıYORUM”   15:15   “CHP AKDENIZ’DEN MANISA’YA VEFA: SEMIH PALAMUT’TAN BAŞKAN GÜLŞAH DURBAY İÇIN BAŞSAĞLıĞı”   13:47   TOROSLAR’ıN YAYLALARıNDA HIZMET SEFERBERLIĞI: ULAŞıMDA YENI DÖNEM   13:22   MERSIN’DE TUTKUNUN VE KADERIN OPERASı: “LA VIDA BREVE” SAHNEDE!   11:52   MANISA ŞEHZADELER BELEDIYE BAŞKANı GÜLŞAH DURBAY’A SON VEDA: “KALBIMIZDESIN”   10:15   AKDENIZ’DEN DÜNYA SOFRALARıNA: YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATı %44 ARTıŞLA REKORA KOŞTU   09:48   “MERSIN’DE KÜLTÜR POLITIKALARı MASAYA YATıRıLDı: BÜYÜKŞEHIR’DEN GÜÇLÜ DESTEK”  
 
     
   

Güney Afrika, İsrail`e karşı 750 sayfalık savaş suçu “kanıtlarını” Uluslararası Adalet Divanı`na sunduğunu açıkladı


Güney Afrika, İsrail`in Gazze`de Hamas ile girdiği çatışmada soykırım yaptığına dair "kanıtlar” içeren 750 sayfalık bir dosyayı Uluslararası Adalet Divanı`na (UAD) sunduğunu açıkladı.

 

Tarih : 29 Ekim 2024 Salı 15:23   Okunma : 233

(ANKARA) - Güney Afrika, İsrail`in Gazze`de Hamas ile girdiği çatışmada soykırım yaptığına dair "kanıtlar” içeren 750 sayfalık bir dosyayı Uluslararası Adalet Divanı`na (UAD) sunduğunu açıkladı.

Güney Afrika hükümeti, 750 sayfalık dosyanın Batı Kudüs`ün Gazze`de soykırım sözleşmesini ihlal ettiğine dair kanıtlar içerdiğini bildirdi. Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, Güney Afrika hükümetinin, 750 sayfayı aşan anma belgesinin yanı sıra toplam 4 bin sayfayı aşan ekleri, dün UAD`ye sunduğu belirtildi. Bakanlık, İsrail hükümetinin "Gazze`de yaşayan Filistinlilerin yok edilmesine yol açarak ve onları çeşitli yıkıcı silahlarla fiziksel olarak öldürerek” soykırım sözleşmesini ihlal ettiğine dair kanıt sağladığını belirtti. Ayrıca Bakanlık, "Bu anma töreni, İsrail`in Gazze`de sivillerin öldürülmesini yoğunlaştırdığı ve şimdi de Lübnan`da benzer bir yıkım yolunu izlemeye niyetli göründüğü bir zamanda gerçekleşiyor” ifadelerini de kullandı.

Güney Afrika, İsrail`in saldırılarının “soykırım niteliğinde” olduğunu ileri sürdü

Hamas`ın 7 Ekim 2023`te İsrail`e yönelik saldırısından sonra İsrail,  Gazze`ye yönelik peşi sıra saldırılar gerçekleştirmişti. Çatışmaların üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen İsrail Savunma Kuvvetleri`nin (IDF) operasyonlarında 42 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, Filistinli sağlık yetkililerine göre, yaklaşık 97 bin kişi de yaralanmıştı. Güney Afrika, İsrail`in bu saldırılarının “soykırım niteliğinde” olduğunu iddia ederek, aralık ayında Lahey merkezli UAD`de dava açmıştı. UAD temmuz ayında, İsrail`in Gazze ve Batı Şeria dahil olmak üzere Filistin topraklarını işgalini hukuka aykırı ilan etmişti.

Bağımsız insan hakları uzmanlarına göre, IDF o zamandan bu yana Gazze`deki sivillere ve doğal kaynaklarına yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Birleşmiş Milletler (BM) tahminlerine göre, Gazze`nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 90`ı yerinden edildi.

IDF ise, Hamas`ın Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını savunarak savaş suçu işlediği iddialarını reddetti.

Güney Afrika, İsrail`i mahkeme kararlarını hiçe saymakla suçluyor

Filistin`in bağımsızlığının uzun süredir destekçisi olan Güney Afrika, İsrail`i mahkeme kararlarını hiçe saymakla ve “kitlesel ölüm ve zorla yerinden etme yoluyla Gazze`yi insansızlaştırmayı” amaçlamakla suçluyor. Güney Afrika tarafından yapılan açıklamada, "Filistinlilerin emperyalizme, İsrail Apartheid`ına ve yerleşimci sömürgeciliğine karşı mücadelesi, Filistin halkının günlük gerçekliğidir” ifadelerine yer verildi. Güney Afrika, İsrail hükümetine karşı açtı davanın amacının “öncelikle İsrail`i Birleşmiş Milletler tarafından bu amaçla kurulan kurumlarda sorumlu tutarak Filistin`deki soykırımı barışçıl bir şekilde durdurmak” olduğunu belirtti.

Öte yandan, aralarında Bolivya, Şili, Kolombiya, Filistin, Türkiye, İspanya ve Meksika`nın da bulunduğu çok sayıda ülke Güney Afrika`nın İsrail hükümetine karşı açtığı davaya katılmak için başvuruda bulundu.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA