20 Eylül 2024 Cuma


13:16   CHP, TAŞıMALı EĞITIM YÖNETMELIĞINE KARŞı DAVA AÇTı...   13:12   MURAT BAKAN`DAN VALILER KARARNAMESINE TEPKI   11:44   CHP`LI ŞEREF ARPACı`DAN OKULLARDA `BAĞıŞ` ADı ALTıNDA KAYıT ÜCRETI ALıNMASıYLA ILGILI ARAŞTıRMA ÖNERGESI   11:24   DEPREMDE 63 KIŞININ ÖLDÜĞÜ TUTAR YAPıSı SITESI DAVASıNDA YENI GELIŞME: İNŞAAT MÜHENDISI CÜNEYT AKKAYA`YA TUTUKLAMA KARARı   11:18   AKP`LI ŞAVŞAT BELEDIYESI`NIN 31 IŞÇININ SÖZLEŞMESINI YENILEMEMESINE YÖNELIK TEPKILER SÜRÜYOR... UĞUR BAYRAKTUTAN: "EKMEĞINI EVE GÖTÜREN IŞÇIYLE UĞRAŞıLıR Mı?"   11:11   GÜLCAN KıŞ:`` İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMı, OKULLARDA CIDDI BIR HIJYEN KRIZINE YOL AÇACAK``   11:10   YENIŞEHIR BELEDIYESI`NDEN BISIKLETLI YAŞAMA DESTEK    11:05   NARIN GÜRAN CINAYETI... NARIN`IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ KÖYDEKI ÇOCUKLARıN PSIKOLOJIK DURUMUNA ILIŞKIN ÖN RAPOR HAZıRLANDı   10:56   VOLKAN DEMIR: "İSRAIL`E TICARETI ENGELLEMEK YERINE FIRMALARıN FARKLı YÖNTEMLER KULLANMASıNı GÖRMEZDEN GELDILER"   10:54   GÖKHAN GÜNAYDıN, AKP KILIS GENÇLIK KOLLARı BAŞKANı MUSA KARA`NıN KILIS VALILIĞI`NE ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLARAK ATANMASıNı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   10:54   BURSA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı BOZBEY: “ATA`MıZıN KADıNLAR IÇIN ORTAYA KOYDUĞU VIZYONU DAHA ILERIYE TAŞıMAK, HEPIMIZIN ORTAK SORUMLULUĞUDUR”   10:27   AK PARTILI MÜTEAHHIT MEHMET ÖZKAN`ıN TAHLIYE EDILDIĞI DAVADA YENI BILIRKIŞI RAPORU: ``YıKıM DEPREMIN BÜYÜKLÜĞÜYLE AÇıKLANAMAZ``   10:12   VAN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ABDULLAH ZEYDAN: "DSİ`NIN BU IHMALI, BU DUYARSıZLıĞı KABUL EDILEMEZ"   10:02   DEPREMDE 56 KIŞIYE MEZAR OLAN NILÜFER APARTMANı DAVASıNDA HATAY VALILIĞI`NIN KAMU GÖREVLILERINE SORUŞTURMA IZNI VERILMEMESINE ILIŞKIN KARARıNA ITIRAZ EDILDI   09:59   ESENYURT BELEDIYE BAŞKANı ÖZER`DEN HAYıRSEVERLERE ÇAĞRı: "KÜÇÜK ÇıNAR`ıN HAYATA TUTUNMASıNA DESTEK OLUN"   09:54   DEPREMDE 80 KIŞININ ÖLDÜĞÜ YUKARı ŞEHIR KOOPERATIF EVLERI DAVASı... AILELERDEN, AK PARTILI MÜTEAHHIT VE DIĞER SANıKLARıN TUTUKLANMASı IÇIN ÇAĞRı   09:51   ERZURUM`DA ``ŞÜPHELI`` KADıN ÖLÜMÜ… ``İNTIHAR`` ETTIĞI IDDIA EDILEN DILAN YıLDıRıM`ıN ANNESI: ``KıZıM DA BIR `NARIN` OLMUŞTUR, KıZıMA NE OLDU?``   09:50   ENR DERGISI`NIN DÜNYANıN EN BÜYÜK 250 MÜTEAHHIT FIRMASı LISTESI YAYıNLANDı   09:31   VELI-DER İZMIR 2 NOLU ŞUBE BAŞKANı AYDıN: VELILERDEN HIJYEN VE GÜVENLIK IÇIN TALEP EDILEN ÜCRETLER 200 BIN LIRAYı BULUYOR. DIĞER TARAFTAN KUŞE KAĞıTLA MEKTUP GÖNDERIYORSUNUZ   09:26   NARIN GÜRAN CINAYETI... ADİI TıP 1`INCI İHTISAS KURULU, NARIN`IN ÖLÜM TARIHINI KAYBOLDUĞU 21 AĞUSTOS GÜNÜ OLARAK BELIRLEDI  
 
     
   

Depremde 56 kişiye mezar olan Nilüfer Apartmanı davasında Hatay Valiliği`nin kamu görevlilerine soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararına itiraz edildi


Hatay`da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 56 kişinin yaşamını yitirdiği Nilüfer Apartmanı`yla ilgili 9 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni vermeyen Hatay Valiliği`nin kararına, aileler itiraz etti. İtiraz dilekçesinde, "Soruşturma izni verilmeyen kamu görevlilerin işlediği suçların olası kastla işlenmiş olması ihtimali, dosyada 56 maktul ve yakınlarının bulunması ve söz konusu apartman hakkında bir yargılamanın devam ediyor olması dikkate alındığında; kamu görevlileri hakkında davalı idarenin bu şekilde karar verme yetkisi bulunmamaktadır" denildi.

 

Tarih : 20 Eylül 2024 Cuma 10:02   Okunma : 202

HABER: MEHMET OFLAZ

(HATAY) - Hatay`da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 56 kişinin yaşamını yitirdiği Nilüfer Apartmanı`yla ilgili 9 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni vermeyen Hatay Valiliği`nin kararına, aileler itiraz etti. İtiraz dilekçesinde, "Soruşturma izni verilmeyen kamu görevlilerin işlediği suçların olası kastla işlenmiş olması ihtimali, dosyada 56 maktul ve yakınlarının bulunması ve söz konusu apartman hakkında bir yargılamanın devam ediyor olması dikkate alındığında; kamu görevlileri hakkında davalı idarenin bu şekilde karar verme yetkisi bulunmamaktadır" denildi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Hatay`ın Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi`nde yıkılan Nilüfer Apartmanı`nda 56 kişi yaşamını yitirdi. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, Nilüfer Apartmanı`nın yıkılmasıyla ilgili eski belediye başkanı ve 8 kamu görevlisi için İçişleri Bakanlığı`ndan soruşturma izni istedi. Bakanlık, 15 Nisan 2024 tarihinde ihmali ve sorumluluğu bulunan kişiler hakkında işlem yapılmasına karar verdi.

ANKA Haber Ajansı; Hatay Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ imzalı kararda, 9 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmediğini gündeme getirdi. Soruşturma izni verilmemesi kararına karşı Nilüfer Apartmanı`nda yaşamını yitirenlerin aileleri ve avukatları, Adana Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı`na itiraz etti.

İtiraz dilekçesinde; Hatay Valiliği tarafından hazırlanan ön inceleme raporu ve diğer raporların taraflarına tebliğ edilmediği belirtilerek, "Yapılan bu eksik ve hatalı tebligat işlemi; müvekkilin ve tarafımızın iş bu itiraz dilekçesini hazırlarken savunma hakkının kısıtlanmasına ve sınırlanmasına neden olmuştur. Bu kapsamda savunma hakkı ihlali içeren söz konusu kararın iptali gerekmektedir" denildi. 

KTÜ`nün hazırladığı bilirkişi raporundaki eksikliklere vurgu yapıldı

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı`nın talebi üzerine Nilüfer Apartmanı soruşturması kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda belediye görevlileri ve diğer kamu görevlileri hakkında bilimsel bir değerlendirme yapılmadığı vurgulanan dilekçede, şu ifadelere yer verildi:

"Bu nedenle söz konusu bilirkişi raporunun esas alınması ile hazırlanan Hatay Valiliği kararı açık bir şekilde hukuka aykırı niteliktedir. Ayrıca söz konusu raporda `Belediye Kontrol Birimi` hakkında bilirkişi raporunun son kısmında malzeme yetersizliği nedeniyle kusur tespiti yapılmıştır. Bu kapsamda davalı idarenin eksik ve bilimsel olmayan yöntemlerle hazırlanan bilirkişi raporuna dayanması açık bir şekilde söz konusu kararın kaldırılması gerektiğini göstermektedir. Ayrıca eksik ve hatalı bir şekilde hazırlanan söz konusu bilirkişi raporunda dahi soruşturma izni istenen kamu görevlileri hakkında malzeme yetersizliği nedeniyle kusur tespit edilmiş ancak Hatay Valiliği; bu tespitleri görmezden gelerek soruşturma izni vermemeye karar vermiştir.

Yukarıda bahsedilen KTÜ tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda bulunan en büyük eksiklik yeterince zemin analizi yapılmamış olunmasıdır. Şüpheli kamu görevlilerinin izni ve onayı ile imara açılan ve sonra Nilüfer Apartmanı`nın inşa edildiği söz konusu arazi; eski bir tarım arazisidir.
Bu kapsamda söz konusu arazinin imara açılmaması gerektiği ve imara açılsa bile kat izninin en fazla iki olması gerektiği ilgili mevzuat uyarınca zorunluluk durumundadır. Buna rağmen Hatay Valiliği söz konusu dosya kapsamında yüzeysel bir değerlendirme yapmış ve söz konusu arazinin
imara açılması konusunda kusurları bulunan kamu görevlileri hakkında bir değerlendirme dahi yapmamıştır. Dolayısıyla zeminde sıvılaşma olma ihtimalinin yüksek olduğu bir binanın zeminin yeterince araştırılmadan söz konusu kararın verilmesi açık bir şekilde davalı idarenin kararının iptal edilmesi gerektiğini göstermektedir."

"Kamu görevlilerin yargılanması ve ifadelerine başvurulması büyük önem arz etmektedir"

Dilekçede, Nilüfer Apartmanı müteahhidi olan ve tutuklu olarak yargılanan Murat Fuatoğlu`nun binanın inşaatına başlandığı yıl olan 2012 yılında belediye meclis üyesi olarak çalıştığına ve imar komisyonu üyeliği yaptığına dikkat çekilerek, "Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması bakımından soruşturma izni verilmeyen kamu görevlilerin yargılanması ve ifadelerine başvurulması büyük önem arz etmektedir. Bu bakımdan davalı idarenin soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararı hali hazırda süren yargılamada maddi gerçeklerin ortaya çıkarılmasını engelleyecek nitelikte olmuştur. Bu kapsamda söz konusu kararın iptali ile kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesi gerekmektedir" denildi. 

Dilekçenin devamında, özetle şunlar kaydedildi:

"Soruşturma izni verilmeyen kamu görevlilerin işlediği suçların olası kastla işlenmiş olması ihtimali, dosyada 56 maktul ve yakınlarının bulunması ve söz konusu apartman hakkında bir yargılamanın devam ediyor olması dikkate alındığında; kamu görevlileri hakkında davalı idarenin bu şekilde karar verme yetkisi bulunmamaktadır.

Şöyle ki; kamu görevlilerin işlediği iddia edilen suçlar Ceza Muhakemesi Kanununda ve Devlet Memurları Kanununda yer alan ve soruşturma izni gerektirmeyen nitelik ve ağırlıkta suçlardır. Bu kapsamda davalı idare tarafından verilen bu karar açık bir şekilde kanuna aykırı niteliktedir. Davalı idarenin vermiş olduğu söz konusu karar usul bakımından da hukuka aykırı olup; bu yönlerden de davalı idarenin soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararının bozulması gerekmektedir."

AİHM`in 13`üncü maddesi hatırlatıldı

Hatay Valiliği`nin söz konusu kararıyla yaşam hakkının ihlal edildiğine dikkat çekilen dilekçede, "Avrupa İnsan Haklar Mahkemesinin 13. maddesinde Yaşam Hakkı nedeniyle yaşanan hak ihlallerinin etkin bir şekilde soruşturulmasının sözleşme imzacısı devletlere tanımıştır. Bu
kapsamda 56 kişinin hayatını kaybettiği Nilüfer Apartmanı soruşturmasında kamu görevlilerinin yargılanmaması açık bir şekilde Yaşam Hakkı ihlalinin etkin bir şekilde soruşturulmaması ve bu kapsamda yaşam hakkının imzacı devlet tarafından ihlal edileceği anlamına gelecektir" denildi.

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA