18 Eylül 2024 Çarşamba


14:32   GÜLCAN KıŞ: “EKONOMIK KRIZ ÖNCE EĞITIMI VURDU”    14:02   MURAT BAKAN`DAN ``GÖÇ`` SORULARı...   13:28   TUNCER BAKıRHAN MERSINLI BASıN MENSUPLARıNıN SORULARıNı YANıTLADı   12:30   ÖZGÜR ÖZEL, HUGH WILLIAMSON ILE GÖRÜŞTÜ   12:19   CHP`NIN GÜNDEMINDE GÖLGE KABINENIN YENI DÖNEMI VAR   12:01   CHP MEZITLI İLÇE BAŞKANı YıLMAZ’DAN HÜDA-PAR’A TEPKI   11:51   BURHANETTIN BULUT: “ENFLASYON BU ÜLKEDE SADECE SARAYıN KAPıLARıNDAN GEÇEMIYOR”   11:12   CHP GRUP BAŞKANVEKILI BAŞARıR`DAN BORNOVA BELEDIYE BAŞKANı EŞKI`YE TEBRIK   09:35   MERSIN BÜYÜKŞEHIR`IN DÜZENLEDIĞI PATIFEST, BU YıL “YAŞAMı SAHIPLEN, DESTEK BÜYÜKŞEHIR`DEN” MOTTOSUYLA YAPıLACAK   01:06   ÖZÇAĞDAŞ: ``CHP IKTIDARıNDA BIR KÖYDE BIR ÖĞRENCI VARSA BILE O KÖYDE OKULLAR AÇıK OLACAK"   22:56   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "BU ÜLKEYI BIR KEZ DAHA BIZ KURTARACAĞıZ"   22:08   GALATASARAY EVINDE, GAZIANTEPSPOR`U 3-1 YENDI   20:43   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "KENT LOKANTALARı`NDA ASKıDA YEMEK UYGULAMASı BAŞLAYACAK"   20:22   UEFA DISIPLIN KURULU MUSLERA`YA 3 MAÇ CEZA VERDI   17:58   ÖZGÜR ÖZEL, ERDEK`TEN SESLENDI,“‘BU MÜRAILERE KARŞı TÜRKIYE CUMHURIYETI`NI BIZ KORUYACAĞıZ”   17:45   YıLDıRıM KAYA`DAN BAKıRKÖY İLÇE MILLI EĞITIM MÜDÜRLÜĞÜ`NÜN OKULLARA GÖNDERDIĞI `CAMIDE SEMINER` YAZıSıNA TEPKI   16:58   VELI AĞBABA: “CHP`LI BELEDIYELER HER YERDE ADALETLI YÖNETIYOR”   16:53   NARIN GÜRAN CINAYETI… TUTUKLANAN YENGE HEDIYE GÜRAN`A “SALIM ILE CEVAPSıZ ÇAĞRıLAR ILE MI HABERLEŞMEKTESINIZ” SORUSU YÖNELTILDI   16:44   ALI BABACAN, YENIDEN REFAH PARTISI GENEL BAŞKANı ERBAKAN`ı ZIYARET ETTI   16:40   CHP, ELAZıĞ`DAKI ÇIFTÇILERIN SORUNLARıNı DINLEYECEK  
 
     
   

İBB Meclisi, aldığı kararla cemevlerini ibadethane kabul etti


 İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, cemevlerini ibadethane olarak kabul eden karar aldı. Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü`nün Görev ve Çalışma Yönetmeliği teklifi, meclisin dünkü oturumunda oy çokluğuyla kabul edildi. Yönetmelikle, müdürlüğün sorumluluk alanındaki ibadethaneler arasına cami ve mescitlerin yanında cemevleri de eklendi. İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar, çok önemli bir adım atıldığını belirterek, “Başkanımızın zaten vizyonu buydu. Cemevlerini ziyaret ettiği zaman, her yerde bir araya geldiği Alevi vatandaşlarımıza söylediği hep buydu. ‘Cemevleri ibadethanedir, nokta` demiştir. Ekrem Başkanın iradesiyle de mecliste oy çokluğuyla geçti” dedi.

 

Tarih : 13 Eylül 2024 Cuma 13:07   Okunma : 473

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu`nun sık sık dile getirdiği “Cemevleri ibadethanedir. Nokta” sözü, İBB Meclisi`nin aldığı kararla resmileşti. Mayıs ayında meclis kararıyla kurulan Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü`nün Görev ve Çalışma Yönetmeliği teklifi, İBB Meclisinin dünkü oturumunda oy çokluğuyla kabul edildi.

“Cemevleri ibadethane sayıldı”

İBB Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğünün Görev ve Çalışma Yönetmeliği ile müdürlüğün teşkilat yapısı, hukuki statüsü, görev, yetki, çalışma usul ve esasları belirlendi. Şube müdürlüğünde görevli memur, sözleşmeli personel, işçi statüsünde personel ile diğer personelin tanımı yapıldı. Şube Müdürlüğünün sorumluluk alanındaki ibadethaneler arasında cami ve mescitlerin yanında cemevleri ve diğer dinlerin ibadethaneleri de sayıldı. 

“Tarafsızlık ilkesi gözetilecek”

Şube Müdürlüğünün görevleri arasında dini kurum ve topluluklardan gelen teklif, görüş ve talepleri incelemek, değerlendirmek ve ilgili kurum birimlerine iletilmesini sağlamak ve takibini yapmak olarak sayıldı. Kamu hizmetinin tarafsızlığı ve eşitlik ilkesi gözetilerek dini kurum ve topluluklara ait ibadethaneler için bina ve tesis yapılması, bu bina ve tesislerin bakımı ve onarımına yönelik talepleri değerlendirilmesi, yapımı ve gerektiğinde ilgili kurum birimlerine iletilmesi ve takibi de müdürlüğün görevleri arasında tanımlandı. 

“Tüm dini kurumlar desteklenecek”

Dini kurum ve topluluklara ait ibadethaneler için gerekli malzeme desteğinin sağlanması, dini kurum ve toplulukların eğitim ve kültür faaliyetlerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi, inanç grupları, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla ortak çalışmalar yapılması, etkinlikler düzenlenmesi ve gerektiğinde destek sunulması da şu müdürlüğünün görev tanımı içerisinde yer aldı.  

“Kamusal hizmetlerden eşit yararlanılacak”

İbadethaneler arasında ayrıma yol açacak karar ve işlemlerden kaçınılması, dini kurum ve toplulukların kamusal hizmet ve olanaklardan eşit bir şekilde yararlanabilmesi için gerekli tedbirlerin alınması İBB Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü`nün, görev ve çalışma yönetmeliğinde özellikle vurgulandı. 

Sakalar: “Eşit hizmeti yönetmelikle düzenledik”

Alınan kararı değerlendiren İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar şöyle konuştu:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin bugüne kadarki cemevleri kararları ortada. Danıştay`da da pek çok açılmış dava var. Biz geçmişten beri zaten hep aynı şeyi söylüyoruz. Geçtiğimiz dönemde de bu mecliste, cemevlerinin ibadethane statüsünde olmasına ilişkin önerge verdik. Fakat çoğunluk bizde değildi. AK Parti çoğunluğu vardı. O dönemde reddedildi. Büyük tartışmalar çıktı. Fakat biz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin tüm ibadethanelere yönelik hizmetleri için bunu tek bir müdürlük çatısı altında toplamak için, dini kurum ve topluluklarla ilişkiler müdürlüğünü kurduk mayıs ayında. Bu müdürlüğün tam olarak hangi ibadethane, hangi topluluklara, nasıl bir hizmet vereceğini açıklamak için mevcut kanunlar çerçevesinde bakış açımızı da ortaya koyarak, ibadethane tanımını getirdik. Bu kanun kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin hizmet edeceği ibadethaneler, ‘Cami, mescit, cemevi, kilise, havradır` dedik. Ve ismini net koyarak, müdürlüğün tüm bu ibadethanelere eşit hizmet götüreceğini yönetmelikle düzenledik.” 

İmamoğlu da sık sık vurguluyordu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, daha önce sık sık cemevlerinin de ibadethane olarak kabul edilmesi gerektiğine vurgu yapmış “Cemevlerinin ibadethane olduğu gerçeğini tartışmak bu işlerin gündeminden kalkmalıdır. Bu ayrımcılık bu milletin vicdanına sığmaz. Bunu her yerde tekrar ediyorum. Cemevlerimiz Alevi vatandaşlarımızın ibadethanesidir. Alevi vatandaşlarımızın ibadethanesini belirlemek kimsenin haddine değildir ,bu Alevi vatandaşlarımızın işidir. Cemevlerinin ibadethane statüsünde olup olmadığı güç ve makam sahiplerinin tartışıp karara bağlayacakları bir şey asla değildir. Bu kararı Alevi yurttaşlarımız çoktan vermiştir. Yüzyıllardır vermiştir. Biz yöneticilere düşen bu kararın gereğini yerine getirmektir. Cemevleri ibadethanedir, nokta” ifadelerini kullanmıştı.

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA