20 Eylül 2024 Cuma


11:24   DEPREMDE 63 KIŞININ ÖLDÜĞÜ TUTAR YAPıSı SITESI DAVASıNDA YENI GELIŞME: İNŞAAT MÜHENDISI CÜNEYT AKKAYA`YA TUTUKLAMA KARARı   11:18   AKP`LI ŞAVŞAT BELEDIYESI`NIN 31 IŞÇININ SÖZLEŞMESINI YENILEMEMESINE YÖNELIK TEPKILER SÜRÜYOR... UĞUR BAYRAKTUTAN: "EKMEĞINI EVE GÖTÜREN IŞÇIYLE UĞRAŞıLıR Mı?"   11:11   GÜLCAN KıŞ:`` İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMı, OKULLARDA CIDDI BIR HIJYEN KRIZINE YOL AÇACAK``   11:10   YENIŞEHIR BELEDIYESI`NDEN BISIKLETLI YAŞAMA DESTEK    11:05   NARIN GÜRAN CINAYETI... NARIN`IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ KÖYDEKI ÇOCUKLARıN PSIKOLOJIK DURUMUNA ILIŞKIN ÖN RAPOR HAZıRLANDı   10:56   VOLKAN DEMIR: "İSRAIL`E TICARETI ENGELLEMEK YERINE FIRMALARıN FARKLı YÖNTEMLER KULLANMASıNı GÖRMEZDEN GELDILER"   10:54   GÖKHAN GÜNAYDıN, AKP KILIS GENÇLIK KOLLARı BAŞKANı MUSA KARA`NıN KILIS VALILIĞI`NE ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLARAK ATANMASıNı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   10:54   BURSA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı BOZBEY: “ATA`MıZıN KADıNLAR IÇIN ORTAYA KOYDUĞU VIZYONU DAHA ILERIYE TAŞıMAK, HEPIMIZIN ORTAK SORUMLULUĞUDUR”   10:27   AK PARTILI MÜTEAHHIT MEHMET ÖZKAN`ıN TAHLIYE EDILDIĞI DAVADA YENI BILIRKIŞI RAPORU: ``YıKıM DEPREMIN BÜYÜKLÜĞÜYLE AÇıKLANAMAZ``   10:12   VAN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ABDULLAH ZEYDAN: "DSİ`NIN BU IHMALI, BU DUYARSıZLıĞı KABUL EDILEMEZ"   10:02   DEPREMDE 56 KIŞIYE MEZAR OLAN NILÜFER APARTMANı DAVASıNDA HATAY VALILIĞI`NIN KAMU GÖREVLILERINE SORUŞTURMA IZNI VERILMEMESINE ILIŞKIN KARARıNA ITIRAZ EDILDI   09:59   ESENYURT BELEDIYE BAŞKANı ÖZER`DEN HAYıRSEVERLERE ÇAĞRı: "KÜÇÜK ÇıNAR`ıN HAYATA TUTUNMASıNA DESTEK OLUN"   09:54   DEPREMDE 80 KIŞININ ÖLDÜĞÜ YUKARı ŞEHIR KOOPERATIF EVLERI DAVASı... AILELERDEN, AK PARTILI MÜTEAHHIT VE DIĞER SANıKLARıN TUTUKLANMASı IÇIN ÇAĞRı   09:51   ERZURUM`DA ``ŞÜPHELI`` KADıN ÖLÜMÜ… ``İNTIHAR`` ETTIĞI IDDIA EDILEN DILAN YıLDıRıM`ıN ANNESI: ``KıZıM DA BIR `NARIN` OLMUŞTUR, KıZıMA NE OLDU?``   09:50   ENR DERGISI`NIN DÜNYANıN EN BÜYÜK 250 MÜTEAHHIT FIRMASı LISTESI YAYıNLANDı   09:31   VELI-DER İZMIR 2 NOLU ŞUBE BAŞKANı AYDıN: VELILERDEN HIJYEN VE GÜVENLIK IÇIN TALEP EDILEN ÜCRETLER 200 BIN LIRAYı BULUYOR. DIĞER TARAFTAN KUŞE KAĞıTLA MEKTUP GÖNDERIYORSUNUZ   09:26   NARIN GÜRAN CINAYETI... ADİI TıP 1`INCI İHTISAS KURULU, NARIN`IN ÖLÜM TARIHINI KAYBOLDUĞU 21 AĞUSTOS GÜNÜ OLARAK BELIRLEDI   23:13   FERAY ŞAHIN, MERSIN`DE ISMININ VERILDIĞI PARKTA ÖLDÜRÜLÜŞÜNÜN 7`NCI YıL DÖNÜMÜNDE ANıLDı   23:02   CHP HEYETI, ‘`EĞITIM BULUŞMALARı`` KAPSAMıNDA BURDUR`DA... ÖZÇAĞDAŞ: ``CHP IKTIDARıNDA NITELIKLI EĞITIM ARTACAK, ÇOK NET POLITIKALARıMıZ VAR``   22:39   TRABZONSPOR SAHASıNDA KAYSERISPOR ILE 2-2 BERABERE KALDı  
 
     
   

“M-Çiçeği” nedir? Nasıl bulaşır? Ne gibi önlemler alınmalı?


İlk kez 1958’de Danimarka’da araştırma amaçlı tutulan maymunlarda çiçek benzeri salgın yapınca fark edilen M-Çiçeği virüsü, 1970’te Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insan üzerinde teşhis edildi. Orta ve Batı Afrika’daki tropikal yağmur ormanlarının bulunduğu ülkelerde özellikle 15 yaş altı çocukları etkileyen hastalığın sıklığı tam olarak bilinmese de her yıl birkaç yüz vaka kayıtlara geçti.

 

Tarih : 20 Ağustos 2024 Salı 12:11   Okunma : 1125

(İSTANBUL) - Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. F. Nur Baran Aksakal, “M-Çiçeği” ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Prof. Dr. F. Nur Baran Aksakal, “Maymun çiçeği virüsü için henüz özel bir tedavi bulunmamakta, hastalık genellikle semptomatik tedaviyle yönetilmektedir. Benzerlikleri olsa da suçiçeği genelde 2 hafta içinde iyileşirken, maymun çiçeğinin iyileşme periyodu 2-4 hafta arasıdır” dedi.

Afrika kıtasından enfekte hayvanlar veya insanlar aracılığıyla diğer kıtalara taşınan hastalık, etkilenen kişi sayısının azlığı nedeniyle çok sık olmasa da aralıklarla gündeme geldi. Ancak bu yıl, 2023`e göre bildirilen vaka sayısında önemli artış yaşandı ve Afrika ülkelerinden bildirilen vaka sayısı geçen yılın toplamını aşarak 14 bini geçti, buna bağlı 524 ölüm kaydedildi. DSÖ, 14 Ağustos`taki Acil Durum Komitesi toplantısında virüsün uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu oluşturduğuna yönelik tavsiye görüşünü açıkladı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. F. Nur Baran Aksakal, M-Çiçeği virüsünün, enfekte vahşi hayvanlarla doğrudan temas yoluyla bulaşabileceğini, yakın temas kurulan enfekte kişinin kullandığı giysiler, yatak takımları ve havlular aracılığıyla yayılabileceğini belirtti. Aksakal, endemik bölgelerde enfekte yabani hayvanların avlanması, işlenmesi veya tüketilmesi sırasında ya da virüsü kapmış evcil hayvanlarla yakın temas sonucunda hastalığa yakalanılabileceğini söyledi. 

M-Çiçeği belirtileri neler

Aksakal, hastalığın belirtilerine ilişkin şu bilgileri paylaştı: 

“Maymun çiçeği hastalığı belirtileri maruziyetten 1-21 gün sonra ortaya çıkar. Hastalık, ilk 5 gününde ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik gibi semptomlarla başlar. Bu belirtiler genellikle 2-4 hafta sürer ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha uzun sürebilir. Hastalığın başlangıcından sonra ciltte döküntüler görülmeye başlar; bu döküntüler genellikle yüz, kollar, bacaklar, avuç içleri, ayak tabanları, ağız içi, genital bölgeler ve gözlerde ortaya çıkar. Bu süreç genellikle 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde hastalık daha ağır seyredebilir ve zatürre, sepsis, ensefalit veya görme kaybı gibi komplikasyonlar gelişebilir.”

M-Çiçeği`nde tedavi yöntemi nedir

Hastalığın tedavisinde çiçek için geliştirilen antiviral ilaçların “semptomları hafifletebilecek bir seçenek” olarak kullanıldığını belirten Aksakal, şöyle devam etti:

“Maymun çiçeği virüsü için henüz özel bir tedavi bulunmamakta, hastalık genellikle semptomatik tedavi ile yönetilmektedir. Benzerlikleri olsa da suçiçeği genelde 2 hafta içinde iyileşirken, maymun çiçeğinin iyileşme periyodu 2-4 hafta arasıdır.” dedi. Aksakal tedavide izlenebilecek yöntemler ve aşılama seçeneğine ilişkin şunları kaydetti: “Maymun çiçeğinde görülen cilt döküntülerinin bakımı, lezyonların kurumasını sağlamak veya gerektiğinde nemli pansumanlarla bölgeyi korumak gibi yöntemleri içerebilir. Ayrıca ağız gargaraları ve göz damlaları gibi semptomatik tedaviler kullanılabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar da gelişebileceğinden, bu tür enfeksiyonlar uygun antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Aşılama, hastalığın kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Geçmişte çiçek hastalığına karşı yapılan aşının maymun çiçeği virüsü enfeksiyonlarına karşı yüzde 85 oranında koruma sağladığı belirtilmektedir. Günümüzde, modifiye edilmiş aşılar mevcuttur, ancak sınırlı miktarda oldukları için sadece risk altındaki kişilere uygulanmaktadır. Maymun çiçeği virüsü tedavisinde önleyici tedbirler ve destekleyici bakım, hastalığın seyrini iyileştirmek için en etkili yöntemlerdir.”

ADVERTORIAL YAYIN 


 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA