28 Haziran 2024 Cuma


16:26   ELAZıĞ`DA KONTEYNER KENTTEN TAHLIYE KARARı... VALI YARDıMCıSı BAYRAKTAR AÇıKLAMA YAPTı   16:01   İYİ PARTI’DE BIR İSTIFA DAHA   15:57   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT, KENT KONSEYI OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTıSı`NA KATıLDı   15:47   MEZITLI BELEDIYESI, SOLI POMPEIPOLIS PARKı`Nı YENILEME ÇALıŞMALARıNA BAŞLADı   15:46   CHP’LI MURAT EMIR’DEN ELEKTRIK ZAMMıNA TEPKI   14:01   GÜLCAN KıŞ: "MERSIN’DE BALıK ÇIFTLIĞI ISTEMIYORUZ"   12:02   ÖZGÜR ÖZEL: “KENDILERI NORMALLEŞMIYORSA ANORMAL KALSıN. VATANDAŞ DA NORMALLE ANORMAL ARASıNDA GÜNÜ GELINCE TERCIHINI YAPAR”   11:45   YENIŞEHIR BELEDIYESI’DEN BÜYÜK GERI DÖNÜŞÜM HAREKETI   11:16   BIDEN VE TRUMP, 4 YıL SONRA CANLı YAYıNDA BIR ARAYA GELDI   09:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR`IN YKS VE LGS KURSLARı İÇIN ÖN KAYıT BAŞVURULARı BAŞLADı   09:25   MESKİ, KAYıP-KAÇAKLA MÜCADELEYI ARALıKSıZ SÜRDÜRÜYOR   09:16   CHP`LI BAŞEVIRGEN`IN HUZUREVLERINE BAŞVURU ORANıYLA İLGILI SORUSUNA İKI FARKLı YANıT...   07:45   "CHP`DE GÜNDEM KURULTAY DEĞIL, ERKEN SEÇIM HAZıRLıĞı"   17:46   SEYDIŞEHIR`DE ARTAN "KUSMA VE ATEŞ" ŞIKAYETLERI...    16:08   ANKARA MILLETVEKILI KORAY AYDıN, İYİ PARTI`DEN İSTIFA ETTI   15:14   ÖZGÜR ÖZEL, İŞÇI KONFEDERASYONLARıNıN BAŞKANLARıNı "EMEK MITINGI"NE DAVET ETTI   14:40   KAYSERI`DE DARP VE SILAHLı SALDıRıDA AĞıR YARALANAN CHP`LI ŞERAFETTIN BAHADıR BUGÜN AMELIYATA ALıNACAK   14:35   CHP GENEL SEÇIM İÇIN YURT DıŞı SEÇMENE ÖZEL ÇALıŞMA BAŞLATıYOR   13:10   CHP`LI ADıGÜZEL, VELILER VE SENDIKADAN TÜGVA`YA YAZ OKULU TEPKISI   12:33   GAMZE TAŞCıER’DEN GEBZE`DEKI ``EMEK MITINGI`’NE ÇAĞRı  
 
     
   

Wikileaks`in Kurucusu Julian Assange ABD`yle Anlaşma Sonrası Serbest Kalıyor


Wikileaks’in sosyal medya üzerinden yaptığı basın açıklamasına göre; Julian Assange, 2019’dan beri kaldığı İngiltere`deki yüksek güvenlikli Belmarsh hapishanesinden serbest bırakıldı. Londra’daki Yüksek Mahkeme tarafından kefaletle serbest bırakılan Assange, serbest kaldıktan sonra İngiltere’den ayrıldı.

 

Tarih : 25 Haziran 2024 Salı 10:58   Okunma : 489

(ANKARA) - ABD`nin Irak ve Afganistan`daki savaş suçlarını ifşa eden Wikileaks`in kurucusu Julian Assange, ABD yetkilileriyle anlaşma sonucu İngiltere`den ayrıldı. Assange, Casusluk Yasası kapsamında kendisine yöneltilen 18 suçlamadan birini kabul etmesi karşılığında serbest kalacak.

Wikileaks açıklamasında, Assange`in serbest kalması için uğraşan sivil toplum örgütleri, basın yayın organları ve hak savunucularına teşekkür ederken, “Bu, ABD Adalet Bakanlığı ile uzun süreli müzakereler için alan yarattı ve henüz resmi olarak sonuçlandırılmamış bir anlaşmayı mümkün kıldı. En kısa sürede daha fazla bilgi sağlayacağız” ifadelerini kullandı.  

Wikileaks, açıklamasında şunları da kaydetti:

“Günde 23 saat izole edilmiş 2x3 metrelik bir hücrede beş yıldan fazla bir süre kaldıktan sonra, eşi Stella Assange ve babalarını yalnızca parmaklıklar arkasından tanıyan  çocuklarıyla yeniden bir araya gelecek. WikiLeaks, hükümet yolsuzlukları ve insan hakları ihlalleriyle ilgili ezber bozan hikayeler yayınladı ve gücü elinde bulunduranları eylemleri nedeniyle  sorumlu tuttu. Julian, baş editör olarak bu ilkeler uğruna ve halkın bilgi edinme hakkı için  ağır bedeller ödedi.”

Bir suçlamayı kabul etti, anlaşma sağlandı

Açıklamada Assange`ın Avustralya`ya döneceği bildirildi. Daha önce, ABD`ye bağlı Kuzey Mariana Adaları Bölge Mahkemesi, Assange`ın anlaşmanın bir parçası olarak suçu kısmen kabul edebileceğini belirten bir belge yayınlamıştı. Kendisine yöneltilen suçlamalardan birini kabul etmesi durumunda Assange`ın beş yıl hapis yattıktan sonra serbest kalmasına izin verebileceği dile getirilmişti.

ABD, WikiLeaks`in kurucusu ile anlaşmaya varmalarının ardından Julian Assange`ın İngiltere`den iade edilmesi talebinden vazgeçmeyi kabul etti. Mahkeme belgelerine göre Assange, kendisine yöneltilen suçlamalar arasında yer alan “ulusal savunma bilgilerini elde etmek ve ifşa etmek için komplo kurmak" suçunu kabul etmesi karşılığında, 62 ay hapis cezasına çarptırılacak ve bu süre halihazırda bir İngiliz hapishanesinde geçirdiği süreye denk gelecek.

Assange`ın anlaşma kapsamında tek bir suçlamayı kabul edeceği duruşma 26 Haziran`da görülecek. Assange`ın mahkemeye kendi ülkesi olan Avustralya`dan katılacağı bildirildi.  

ABD`nin Irak ve Afganistan`daki suçları ifşa etmişti

Julian Assange`ın kurucusu olduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010`da ABD`nin Irak ve Afganistan`da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayınladı. Görüntüler arasında ABD ordusuna ait helikopterden çekilmiş ve Irak`ın başkenti Bağdat`ta 18 sivilin öldürülüş anını gösteren bir video da yer alıyordu.

Assange, Haziran 2012`de Ekvador`un Londra Büyükelçiliği`ne sığındı ancak 11 Nisan 2019`da büyükelçilikten çıkarılarak gözaltına alındı. Daha sonra Assange, "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra`daki Belmarsh Hapishanesi`ne gönderildi.

50 hafta hapse mahkum edilen Assange hakkında iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmasına karar verildi; daha sonra ise Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021`de Assange`ın ABD`ye iade edilebileceğine hükmetti. Dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel de, 17 Haziran 2022`de Assange`ın ABD`ye iade edilmesi kararını imzaladı.

ABD, Assange`ı, Afganistan ve Irak`taki savaşlarla ilgili gizli ABD askeri kayıtlarının ve diplomatik mesajların yayımlanması nedeniyle, çoğu Casusluk Yasası kapsamındaki 18 ayrı suçtan yargılamak istiyordu.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA