28 Haziran 2024 Cuma


16:26   ELAZıĞ`DA KONTEYNER KENTTEN TAHLIYE KARARı... VALI YARDıMCıSı BAYRAKTAR AÇıKLAMA YAPTı   16:01   İYİ PARTI’DE BIR İSTIFA DAHA   15:57   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT, KENT KONSEYI OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTıSı`NA KATıLDı   15:47   MEZITLI BELEDIYESI, SOLI POMPEIPOLIS PARKı`Nı YENILEME ÇALıŞMALARıNA BAŞLADı   15:46   CHP’LI MURAT EMIR’DEN ELEKTRIK ZAMMıNA TEPKI   14:01   GÜLCAN KıŞ: "MERSIN’DE BALıK ÇIFTLIĞI ISTEMIYORUZ"   12:02   ÖZGÜR ÖZEL: “KENDILERI NORMALLEŞMIYORSA ANORMAL KALSıN. VATANDAŞ DA NORMALLE ANORMAL ARASıNDA GÜNÜ GELINCE TERCIHINI YAPAR”   11:45   YENIŞEHIR BELEDIYESI’DEN BÜYÜK GERI DÖNÜŞÜM HAREKETI   11:16   BIDEN VE TRUMP, 4 YıL SONRA CANLı YAYıNDA BIR ARAYA GELDI   09:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR`IN YKS VE LGS KURSLARı İÇIN ÖN KAYıT BAŞVURULARı BAŞLADı   09:25   MESKİ, KAYıP-KAÇAKLA MÜCADELEYI ARALıKSıZ SÜRDÜRÜYOR   09:16   CHP`LI BAŞEVIRGEN`IN HUZUREVLERINE BAŞVURU ORANıYLA İLGILI SORUSUNA İKI FARKLı YANıT...   07:45   "CHP`DE GÜNDEM KURULTAY DEĞIL, ERKEN SEÇIM HAZıRLıĞı"   17:46   SEYDIŞEHIR`DE ARTAN "KUSMA VE ATEŞ" ŞIKAYETLERI...    16:08   ANKARA MILLETVEKILI KORAY AYDıN, İYİ PARTI`DEN İSTIFA ETTI   15:14   ÖZGÜR ÖZEL, İŞÇI KONFEDERASYONLARıNıN BAŞKANLARıNı "EMEK MITINGI"NE DAVET ETTI   14:40   KAYSERI`DE DARP VE SILAHLı SALDıRıDA AĞıR YARALANAN CHP`LI ŞERAFETTIN BAHADıR BUGÜN AMELIYATA ALıNACAK   14:35   CHP GENEL SEÇIM İÇIN YURT DıŞı SEÇMENE ÖZEL ÇALıŞMA BAŞLATıYOR   13:10   CHP`LI ADıGÜZEL, VELILER VE SENDIKADAN TÜGVA`YA YAZ OKULU TEPKISI   12:33   GAMZE TAŞCıER’DEN GEBZE`DEKI ``EMEK MITINGI`’NE ÇAĞRı  
 
     
   

Yankı Bağcıoğlu: “Güçlü bir ordusu olup da askerî sağlık sistemi olmayan Türkiye`den başka bir devlet bulunmamaktadır”


CHP Milli Savunma Bakanlığından (MSB) Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kapatılan askeri hastanelere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

 

Tarih : 25 Haziran 2024 Salı 10:19   Okunma : 554

(ANKARA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, “Askeri sağlık sisteminin öncelikli olarak revize edilerek tekrar tesisi hayati önemdedir. Güçlü bir ordusu olup da askerî sağlık sistemi olmayan Türkiye`den başka bir devlet bulunmamaktadır. Yapılan tüm yapısal değişikliklerde FETÖ gerekçe olarak gösterilmiştir. 15 Temmuz öncesi, tüm devlet kurumlarına olduğu gibi askeri sağlık sistemine de FETÖ militanlarının sızdığı aşikardır. Ancak diğer hiçbir devlet kurumu kapatılmazken sadece hayati öneme haiz askeri sağlık sisteminin tüm elemanlarıyla ilga edilmesi büyük zafiyettir” dedi.

“15 Temmuz Darbe Girişimi gerekçe gösterilerek Türk Silahlı Kuvvetleri`nde (TSK) yapılan; askeri sağlık sistemi, askeri eğitim sistemi, askeri yargı sistemi, TSK komuta yapısı, personel temin, terfi, atama ve emeklilik sistemi, jandarma ve sahil güvenlik`in TSK ile bağının kopartılması/zayıflatılması gibi ‘yapısal değişiklikler` silahlı kuvvetlerimizin etkinlik ve kabiliyetini olumsuz etkilemiştir. Hepsi önemli olan tüm sistem/yapılar içerisinde askeri sağlık sisteminin öncelikli olarak revize edilerek tekrar tesisi hayati önemdedir. Güçlü bir ordusu olup da askerî sağlık sistemi olmayan Türkiye`den başka bir devlet bulunmamaktadır. GATA ve asker hastanelerimiz bu alanda dünya ölçeğinde sayılı ve saygın kurumlarken menfur darbe girişimi sonrasında, 17 Ağustos 2016 tarihli ve 669 sayılı OHAL KHK`sıyla kapatılmışlardır.

"Hiçbir devlet kurumu kapatılmazken sadece askeri sağlık sisteminin tüm elemanlarıyla ilga edilmesi büyük zafiyettir”

Yapılan tüm yapısal değişikliklerde FETÖ gerekçe olarak gösterilmiştir. 15 Temmuz öncesi, tüm devlet kurumlarına olduğu gibi askeri sağlık sistemine de FETÖ militanlarının sızdığı aşikardır. Ancak diğer hiçbir devlet kurumu kapatılmazken sadece hayati öneme haiz askeri sağlık sisteminin tüm elemanlarıyla ilga edilmesi büyük zafiyettir. Darbe girişimi sonrası askeri sağlık sistemi kaldırılmış, askeri tababete ve harp cerrahisine yönelik bilgi birikimi, tecrübe, kurumsal kültür, muharip personel-sağlık personeli birlikte çalışabilirlik kabiliyeti ve özel alanlardaki uzmanlık kaybedilmiş veya zafiyete uğramıştır. Sağlık Bakanlığı`na yönelik hastanelerin bazılarının veya bazı bölümlerinin TSK`ya tahsisi, askeri sağlık sistemi bütünüyle yeniden tesisi edilmediği müddetçe arzu edilen faydayı sağlamayacak, adeta geçici, yetersiz ve kısmi bir çözüm çabası olacaktır.

"Askeri sağlık sisteminin revize edilerek tekrar tesis edilmesinin öncelikli hedef olması zaruridir”

Askeri sağlık sisteminin üç kademeyi içerecek şekilde geçmiş uygulamalardan alınan dersler çerçevesinde revize edilerek tekrar tesis edilmesinin öncelikli hedef olması zaruridir. Bu kademeler: Harekât sahasında görev yapan birliklerde, kıta ve gemilerde acil ve süratli tıbbi müdahale yapabilecek eğitimli ve donanımlı, temel askeri eğitim almış harp cerrahisine ilişkin tecrübe ve uzmanlığa sahip askeri sağlık personeli. Türkiye`nin tüm bölgelerinde birbirlerini destekler şekilde oluşturulmuş, öncelikle askeri personel ve aileleriyle diğer güvenlik güçlerine imkanlar ölçüsünde hizmet veren tam teşekküllü asker hastaneleri. Askeri sağlık konusunda eğitim ve öğretim veren, kurumsal bilgi birikimine haiz, özel ihtisas gerektiren alanlarda (yanık tedavisi, ateşli silah ve patlayıcı madde yaralanmaları, protez uygulamaları, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer harp vb.) uzmanlık sahibi, konusunda dünya çapında referans alınabilecek adeta bir mükemmeliyet merkezi olan Gülhane Askeri Tıp Akademisi`dir.

"Askeri sağlık sisteminin, siyasi iktidar tarafından engellenmesi anlaşılır bir husus değildir”

Ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı`nda SAT, SAS, birinci sınıf dalgıç ihtisaslı personelin bulunduğu birliklerde görev yapacak ihtisasa sahip doktor ve diğer sağlık personelinin yetişmesi uzun yıllar aldığı bilinmektedir. Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığı`ndaki uçucu ve uzman yer personelinin sağlık muayeneleri çok özelliklidir. Dalış ve uçuş tabipliği özel ihtisas ve eğitim gerektiren branşlardır. Yapısal değişiklikle bu alanda da zafiyet yaşanmaya başlamıştır. Kahraman askerlerimizin, sağlık sorunları ancak onlarla birlikte eğitim almış, onlarla birlikte muharebe meydanında veya tatbikatlarda omuz omuza görev yapmış sağlık personeliyle çözülebilir. Ayrıca, harekata iştirak eden askerlerimizin herhangi bir menfi durumda, sağlık hizmetini süratle ve etkinlikle alacaklarını bilmelerinin moral ve motivasyonlarına olumlu katkı sağlayacağı aşikardır. Askeri sağlık sisteminin tesisine şu anda karar verilse dahi, sistemin geçmiş etkili yapısına ulaşması en az 10 yıl alacaktır. Hangi rütbeden olursa olsun tüm askeri personelin gerekliliğine emin olduğu ve eksikliğini doğrudan hissettiği askeri sağlık sisteminin, siyasi iktidar tarafından engellenmesi anlaşılır bir husus değildir.”

 

 

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA