4 Haziran 2024 Salı


15:48   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÜRETICIYE BIR MÜJDE DAHA   15:40   CHP TARSUS KADıN KOLLARı İLÇE BAŞKANı FIGEN ACıYIYEN’DEN TEŞEKKÜR MESAJı   15:12   ÖZGÜR ÖZEL: "DÜN AKŞAM ITIBARıYLA TÜRKIYE CUMHURIYETI DEVLETI`NIN KOLONLARı KESIKTIR, KIRIŞLERI KıRıKTıR"   14:43   MERSIN YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT: “‘UYUTMA` ADı ALTıNDA HAYVANLARıN ÖLDÜRÜLMESINI KABUL ETMIYORUZ"   14:32   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL KAYYUM ATAMASıNA BIR KEZ DAHA TEPKI GÖSTERDI   12:43   CHP NIĞDE MILLETVEKILI GÜRER`DEN BAKAN IŞıKHAN`A TEPKI   12:03   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN KURS MERKEZLERI`NDE YKS ÖNCESI SON DENEME SıNAVı YAPıLDı   11:57   SILIFKE BELEDIYESI, YOL YAPıM VE ONARıM ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   11:39   CHP`NIN `EMEK MITINGI`NIN TARIHI BELLI OLDU   11:19   CHP`LI SALıCı MILLI SAVUNMA BAKANı GÜLER`E SORDU...   10:21   METEOROLOJI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: "HAVA SıCAKLıĞı MEVSIM NORMALLERININ 8-12 DERECE ÜSTÜNDE SEYREDECEK"   09:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, HAŞERE ILE MÜCADELEDE TıBBI VE AROMATIK BITKILERI DE KULLANıYOR   09:40   ALI YERLIKAYA: "`NARKOÇELIK-20` OPERASYONLARıNDA; 373 KILOGRAM KOKAIN ELE GEÇIRILDI VE 9 ŞÜPHELI YAKALANDı"   09:35   GEZI`DE GÖZÜNÜ KAYBEDEN SARıKAYA`Yı VURAN POLIS HALA BULUNAMADı   09:30   BAKAN YERLIKAYA: "GÖÇMEN KAÇAKÇıLıĞı OPERASYONLARıNDA 63 ORGANIZATÖR YAKALANDı, 38`I TUTUKLANDı"   07:33   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı ZEYBEK, TBB SEÇIMLERI ÖNCESI PARTILERLE GÖRÜŞTÜ   22:34   VAN`DAKI KAYYUM PROTESTOSUNA POLIS MÜDAHALESI: 5 GÖZALTı   22:05   28 BARODAN ORTAK AÇıKLAMA: "KAYYUM UYGULANMASıNA SON VERILMELI"   20:43   ŞIŞHANE`DE KAYYUM PROTESTOSU: "AKP IKTIDARı BIR KEZ DAHA DARBE GERÇEKLEŞTIRDI"   19:33   DENIZ YÜCEL: “GENEL BAŞKAN YARDıMCıMıZ VE MILLETVEKILLERIMIZ ILE HAKKARI`YE GIDIYORUZ"  
 
     
   

SEZGİN TANRIKULU: ENGELLİLERE ÖDENEN MAAŞ AÇLIK SINIRININ DİBİNDE, BU MAAŞLARLA YAŞAMLARINI SÜRDÜRMELERİ MÜMKÜN DEĞİL


CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Tanrıkulu, Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin 30 Mart 2007 tarihinde kabul edildiğini ve Türkiye’nin de de bu sözleşmeye 2008 tarihinde taraf olduğunu hatırlattı. Tanrıkulu, Türkiye’de iş gücüne katılım oranı yaklaşık yüzde 53 iken engellilerin katılım oranının yüzde 22 dolayında, kadın engellilerde ise yüzde 12,5 düzeyinde olduğunu belirtti.

 

Tarih : 15 Mayıs 2024 Çarşamba 11:12   Okunma : 332

(ANKARA) - CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, engelli yurttaşlara ödenen maaş ve engelli bakım ücretlerinin yetersiz olduğunu, bu maaşlarda yaşamlarını sürdürmelerinin mümkün olmadığını belirterek, Türkiye`nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Haklarına İlişkin Sözleşme hükümlerinin uygulanmasını istedi.

2024 yılı Ocak Ayında yüzde 40-69 engelli oranına sahip vatandaşların aylıklarının yüzde 75 artışla 2 bin 797 liraya, engelli bakım aylıklarının da yine yüzde 75 artışla 7 bin 608 liraya çıkarıldığını söyleyen Tanrıkulu, “Türkiye`de engelli kişilerin yaşadıkları en temel sorunlar, sürekli ertelenen erişilebilirlik, tamamlanmayan istihdam kotaları, yetersiz engelli aylıkları, engelli bakım hizmetleri, eğitim ve sağlık hizmetleri, dil ve söylemde engellilere yönelik ayrımcılıktır” dedi.

Tanrıkulu, evde engelli bakım desteğinin en az bir buçuk asgari ücret düzeyine çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Tanrıkulu, “Evde Bakım Desteği için hak sahibi olma durumu değerlendirilirken, aile bireylerinin ortalama geliri değil, varsa bakım hizmeti alan engelli bireyin geliri dikkate alınmalıdır. Evde engelli bakımı hizmetinin kapsamı genişletilerek ihtiyaç sahiplerine cevap verir nitelikte olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Engelli çocukların eğitim sorunlarına da işaret eden Tanrıkulu, açıklamasında şu ifadeler yer verdi:

“Türkiye, AB ülkeleri içinde, engelli çocukların ilkokuldan sonra okulu bırakma oranı yüzde 60 ile en yüksek olan ülkedir. Eğitim hakkı engelli öğrenciler için de tam olarak sağlanmalıdır. Engelli çocuklar için ayrımcılığa asla yer vermeyen kapsayıcı eğitim ortamı sağlanmalıdır. Tüm eğitim mekanlar, bilgi ve kullanılan teknolojiler engelli çocuklar için erişilebilir olmalıdır. Türkiye`de engelli vatandaşlarımızı görünür kılmayan, evde kalmaya zorlayan sosyal ve kültürel pratiklerin kırılmasını sağlayacak kamusal politikalar geliştirilmelidir.”


Tanrıkulu, öncelikle Türkiye`nin çekince koymadan kabul ettiği BM Engelli Hakları Sözleşmesi`nin gerçek anlamıyla yaşama geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Sözleşme ile engelli yurttaşların haklarının güvence altına alındığını vurgulayan Tanrıkulu, açıklamasında şunları söyledi:

“Türkiye`de 11 milyon civarında engelli yurttaş var. 5 milyon kamu çalışanı var, bunlardan sadece 70 bini engelli yani engelli yurttaşlarımız kamuda yeteri kadar istihdam edilmiyorlar. Yine engelli yurttaşlarımıza bütçeden ayrılan pay öngörülen kadar değil, çok az bir miktarda pay ayrılmış durumda, bu payın artırılması lazım. Bunun dışında engelli yurttaşlarımıza ödenen maaş, engellilere yapılan bakım ücretleri de yoksulluk, açlık sınırının dibinde ve bunlarla engelli yurttaşlarımızın hayatlarını idame ettirmeleri mümkün değil. Engelli yurttaşlarımız ile ilgili olarak bu sözleşme hükümlerinin tam anlamıyla yürürlüğe sokulması gerekir. Bunun için Parlamentoda, Parlamento dışında çalışmaya, engelli yurttaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA