3 Kasım 2024 Pazar


01:57   İSTANBUL BAROSU: "ÇOCUKLARıN EN TEMEL INSAN HAKKı OLAN YAŞAM HAKKı KORUNMUYOR"   22:22   UZUNGÖL`DE YAPıLMASı PLANLANAN HES PROJESINE KARŞı TURIZMCILER VE YÖRE HALKıNDAN PROTESTO EYLEMI...   22:03   TKP`DEN SINCAN`DAKI TARIKAT YURDU TEPKISI   21:28   BEŞIKTAŞ KASıMPAŞA`YA 3-1 MAĞLUP OLDU   19:28   `YAŞAM ALTıNDAN DEĞERLIDIR` KAMPANYASı: “TÜRKIYE`DE ALTıN MADENCILIĞININ YASAKLANMASı IÇIN ÇALıŞACAĞıZ"   19:01   GÜL ÇIFTCI, AHMET ÖZER`I ZIYARET ETTI... "BAŞKANıMıZ 30 EKIM`DEN BU YANA DEMOKRASIYI VE HALK IRADESINI SAVUNAN HERKESE TEŞEKKÜRLERINI ILETTI"   18:17   İSPANYA`DAKI SEL FELAKETI... ARAMA KURTARMA ÇALıŞMALARı IÇIN 10 BIN ASKER VE POLIS DAHA GÖREVLENDIRILDI   18:09   KAYSERISPOR, ADANA DEMIRSPOR ILE 0-0 BERABERE KALDı   18:03   6 YAŞıNDAKI ŞIRIN ELMAS HANILÇI`NIN KATIL ZANLıSı TUTUKLANDı   18:02   DENIZ YÜCEL`DEN AK PARTI SÖZCÜSÜ ÇELIK`E: "AKP SÖZCÜSÜ 22 YıLDıR ÜLKEYI YÖNETEN KENDILERI DEĞILMIŞ GIBI MAĞDUR EDEBIYATı YAPMıŞ"   17:34   SIVASSPOR 2 - 1 ÇAYKUR RIZESPOR   17:10   3. ULUSLARARASı TARSUS FESTIVALI, IKINCI GÜNÜNDE DE DOLU DOLU GEÇTI   16:26   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: ADAY TARTıŞMALARıYLA ZAMAN KAYBEDIYORUZ, IKTIDAR IÇIN "CHP BELEDIYECILIĞI" ÖNE ÇıKARıLMALı   15:42   FATIH ERBAKAN`DAN ESENYURT BELEDIYESI AÇıKLAMASı: "KAYYUM ATANMASıNı DOĞRU BULMUYORUZ"   15:18   MANSUR YAVAŞ: "5 -10 YıL GERIYE GIDEREK BIR TUTUKLAMA YAPıLDıYSA IKTIDAR ÇEVRELERINDEN HIÇ KIMSE DıŞARıDA KALMAZ"   14:50   TÜLAY HATIMOĞULLARı: NE OLURSA OLSUN, KÜRT SORUNUNUN BARıŞÇıL VE DEMOKRATIK YÖNTEMLERLE ÇÖZÜLMESI ıSRARıMıZDAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞIZ   14:09   GAZETECI EVREN DEMIRDAŞ`A SORUŞTURMA   13:48   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı BAKıRHAN`DAN ‘YENI SÜREÇ` AÇıKLAMASı: “BIR SÜRECE EVRILIR MI, EVRILMEZ MI BU KONUDA ÇOK EMIN DEĞILIZ”   13:08   ADALET PEŞINDE AILELERI PLATFORMU VE TÜRKIYE BAROLAR BIRLIĞI`NDEN ``DEPREM YARGıLAMALARı ÇALıŞTAYı``: SORUŞTURMALARıN YETERINCE HıZLı ILERLEMEMESI YÜREKLERIMIZDEKI ACıYı DAHA DA DERINLEŞTIRIYOR   13:07   ESENYURT`TA CHP`LILERIN KAYYUM PROTESTOSUNU POLIS ENGELLEMEYE ÇALıŞTı  
 
     
   

SABRİ ÜLKER VAKFI`NDAN KALP SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN ÖNERİLER


Yüksek oranlarda ölüme yol açabilen kalp ve damar hastalıkları önlenebilir hastalıkların başında geliyor. Özellikle obezite, diyabet, hipertansiyon ve sigara kullanımının tetiklediği kalp ve damar hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite büyük bir önem taşıyor. Sabri Ülker Vakfı uzmanları, her yıl 11-17 Nisan günleri arasında kutlanan Dünya Kalp Haftası kapsamında kalp sağlığını korumak için sağlıklı yaşam önerilerine dikkati çekiyor. 

 

Tarih : 11 Nisan 2024 Perşembe 15:21   Okunma : 1073

Yüksek oranlarda ölüme yol açabilen kalp ve damar hastalıkları önlenebilir hastalıkların başında geliyor. Özellikle obezite, diyabet, hipertansiyon ve sigara kullanımının tetiklediği kalp ve damar hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite büyük bir önem taşıyor. Sabri Ülker Vakfı uzmanları, her yıl 11-17 Nisan günleri arasında kutlanan Dünya Kalp Haftası kapsamında kalp sağlığını korumak için sağlıklı yaşam önerilerine dikkati çekiyor. 

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol 2021-2026 Programı, kalp ve damar hastalıklarının dünya genelinde en sık ölüme yol açan hastalıklarda ilk sıralarda olduğunu gösteriyor. Birçok hastalığı kapsayan kardiyovasküler hastalıklar, fiziksel aktivitenin az olması, obeziteye neden olan beslenme tarzı, diyabet, hipertansiyon, dislipidemi gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkıyor. Değiştirilebilir risk faktörlerinin azaltılmasıyla kardiyovasküler hastalıkların önüne geçilebileceğini belirten Sabri Ülker Vakfı uzmanları, kalp hastalığına ilişkin doğru bilinen yanlışları ve hastalığın önüne geçmek için yapılması gerekenleri anlattı. Uzmanların önerileri şöyle:

KALP HASTALIĞIYLA İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

-Balık yağı takviyesi almak kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilir:

1980`li yıllarda gündeme gelmeye başlayan omega-3 balık yağı takviyeleri bugün en popüler besin takviyeleri arasında yer alıyor. Yağlı balıkların, inflamasyonu hafifletmek ve kan pıhtılaşmasını önlemek gibi kalp ve damar sistemine fayda sağlayabilecek biyolojik etkilere sahip olan omega-3 yağ asitlerinin EPA ve DHA açısından zengin olduğu biliniyor. Ancak, son yirmi yılda omega-3 takviyelerini plaseboyla karşılaştıran çok sayıda araştırmada bu takviyelerin sağlıklı bireylerde kalp krizi veya buna bağlı sorunları önlemeye yardımcı olabileceğine dair net bir bilimsel kanıt sunmuyor. 

-65 yaş üzerinde kan basıncının yüksek olması normaldir:

İnsanlar yaşlandıkça atardamar duvarları sertleşir ve kalp daha fazla kan pompalamaya zorlanır. Bu nedenle, bazı doktorlar 65 yaş ve üzerindeki bireylerde sistolik kan basıncının (okumadaki en yüksek sayı) 150`ye kadar çıkabileceğini belirtiyor. Ancak, mevcut kılavuzlar yetişkinlerde sistolik ölçümün 130 veya daha düşük olmasını hedeflemelerini tavsiye ediyor. Bu nedenle, kaç yaşında olunursa olunsun, kan basıncının 130/80`in altında tutulması gerekiyor.

-Yalnızca kadınlarda alışılmadık kalp krizi belirtileri görülür:

Yaklaşık 20 yıl önce Amerikan Kalp Derneği, kadınlarda kalp hastalığı konusunda farkındalık yaratmaya yardımcı olmak amacıyla bir kampanya başlattı. Kalp krizi belirtilerinin tanınmasına yönelik bulantı veya kusma, baş dönmesi ve çene ağrısı gibi daha az görülen bazı belirtilerin altını çizdi. Bazı araştırmalar, kadınların bu belirtileri yaşama olasılığının erkeklere göre daha yüksek olduğunu öne sürdü. Ancak farklılıklar o kadar da fazla değil ve erkeklerde de daha az da olsa  tipik belirtiler ortaya çıkabilir. Bu sebeple tüm belirtilerin farkında olmak önem teşkil ediyor. 

3 ADIMDA KALP SAĞLIĞI

-Sofranızda sağlıklı yağlar ve balığa yer açınız:

Kalp sağlığı için beslenmede tekli doymamış yağlar (Zeytin, fındık, yer fıstığı, ceviz, avokado yağı vb.) ve çoklu doymamış (omega-3 ve omega-6) yağlara öncelik vermek gerekiyor. Ara öğünlerinizde badem, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler tüketerek bu besinlerin içerdiği sağlıklı yağlarla kalp sağlığınızı koruyacak bir adım atabilirsiniz. Omega-3 yağ asitleri, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan balığı haftada en az 2 gün tüketmek altın kural niteliğinde. Balık tüketirken pişirme yöntemine dikkat etmek, kızartmak yerine fırında veya buğulama gibi pişirme teknikleriyle hazırlamak da bir o kadar önemli. 

-Yeterli ve kaliteli uykuyu ihmal etmeyiniz:

Vücudumuz günlük olarak ihtiyaç duyduğu uykuyu yeterli miktarda sağlayamadığında, yaş, kilo veya fiziksel aktivite oranından bağımsız olarak kalp hastalığı ve kalp krizi riskini artırmış oluyoruz. Ayrıca yapılan çalışmalar uyku kalitesi düşük olan bireylerde, daha yüksek besin tüketimi olduğunu ve diyet kalitesinin daha düşük olduğunu da gösteriyor. 

-Tabağınızda daha fazla sebze ve meyveye yer veriniz:

Çeşitli meyve ve sebzelerin yer aldığı zengin bir beslenme, kalp dostu lif, vitamin ve minerallerin vücuda alınması için bir fırsat sunuyor. Sebze ve meyve tüketiminin yüksek olması düşük kalp hastalığı riskiyle doğrudan ilişkili. Kalp sağlığınız için her gün beş porsiyon sebze ve iki porsiyon meyve tüketimini hedefleyebilirsiniz. Porsiyon miktarı günlük enerji ve besin ögeleri gereksiniminize göre değişiklik gösterebilir. 

ADVERTORIAL YAYIN

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA