Haber: ÇAĞATAN AKYOL - Kamera: SADIK KARAKULOĞLU
İstanbul Tabip Odası (İTO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi hekimler ve sağlık emekçileri, aile hekimliği çalışanlarının vergilerinin düzenlenmesi talebiyle Küçükçekmece`deki Atatürk Aile Sağlığı Merkezi önünde eylem yaptı. SES Bakırköy Şube Eş Başkanı Fikret Bulut, “Hükümet, kaşıkla verdiğini kepçe ile alma politikalarına devam etmektedir. Kamudan ihale alan müteahhitlerden, siyanür faciasına neden olan maden şirketlerinden alınmayan vergi aile hekimliği çalışanlarından alınıyor” dedi.
“Aile hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor” talebiyle İTO ve SES üyeleri, vergi oranı üst sınırı yüzde 15 olana dek süresiz eylem başlattı. Küçükçekmece Atatürk Aile Sağlığı Merkezi yapılan eylemde, “Yüksek vergi kesintisine son”, “Yüzde 35 vergi olur mu” ve “Vergide adalet için süresiz eylemdeyiz” yazılı dövizler taşındı.
“YÜZDE 15`TE SABİTLENMESİNİ İSTİYORUZ”
Burada konuşan İTO Yönetim Kurulu üyesi Saffet Ercan, artan hayat pahalılığı oranında vergi dilimleri güncellenmediği için fahiş oranlarda vergi ödediklerine dikkat çekti. Ercan, “Vergi dilimleri aslında enflasyon oranında artırılması gereken bir şeyken enflasyonun çok gerisinde kalan rakamlar nedeniyle daha ikinci, üçüncü aydan başlayarak maaşlarımızdan, maaşlarımızın üçte biri oranında vergi kesilmeye başlanıyor. Yıl sonunda enflasyon da göz önünde bulundurulduğu zaman yıl başında memur maaş zammıyla aldığımız zamlar, kuş olup adeta uçuyor. Biz bu adaletsizliğe dikkat çekmek, vergi dilimlerinin güncellenmesi veya yüzde 35`lere varan oranlar değil, yüzde 15`te sabitlenip bunun tüm yıla yayılmasını istiyoruz” diye taleplerini dile getirdi.
“HÜKÜMET, KAŞIKLA VERDİĞİNİ KEPÇEYLE ALMAYA DEVAM EDİYOR”
Hazırlanan ortak açıklamayı okuyan SES Bakırköy Şube Eş Başkanı Fikret Bulut da mart ayı ortasında alacakları şubat maaşlarının, yıl sonuna dek giderek artacağını ve vergi kesintileriyle karşı karşıya kalacağını vurguladı. Bulut, şunları söyledi:
“Hükümet, kaşıkla verdiğini kepçe ile alma politikalarına devam etmektedir. Kamudan ihale alan müteahhitlerden, siyanür faciasına neden olan maden şirketlerinden alınmayan vergi aile hekimliği çalışanlarından alınıyor. Aile sağlığı merkezlerinde de sözleşmeli ve ücretli çalışanlardan alınan vergi artık dayanılmaz hâle gelmiştir. Giderek artarak kronikleşen enflasyon karşısında yetersiz kalan ücretlere ek olarak ASM çalışanlarından yılın ikinci ayından itibaren başlayarak artan ve yaklaşık yüzde 35 oranında yapılan vergi kesintisi kabul edilemez. Adaletsiz ve eşitsiz oranda yapılan vergi kesintileri ASM sağlık çalışanlarının satın alma gücünü daha da düşürmekte, çalışanlar arasında haksız ve ölçüsüz bir durum yaratmaktadır. Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı`ndan, aile sağlığı merkezi çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde yapılan yüzde 35-40`lara varan gelir vergisi kesintilerinden vazgeçmesini, vergi adaleti sağlanana dek çarşamba eylemlerini sürdürüleceğimizi ilan ediyoruz. Talebimiz karşılanana dek sürecek eylemlerimize halkımızın destek olacağına inanıyoruz. Halkın sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için mücadelemizi sürdürmeye davam edeceğiz.”