CHP Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı`ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu`na; eski Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı ile ilgili “Bakanlığınızda memur olarak göreve başlayan ve SHGM Genel Müdür Yardımcılığına kadar yükselen Oktay Erdağı`nın, tek başına sermayesi 230.416.000 TL olan bir şirketi satın alması nasıl mümkün olabilmiştir? SHGM`dan emekli bir bürokratın milyonlarca dolarlık bir yatırımı gerçekleştirebilecek maddi imkana sahip olabilmesi hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir?” sorusunu yöneltti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, eski Sivil Havacılık Genel Müdür (SHGM) Yardımcısı Oktay Erdağı`nın, Go Jet Havacılık AŞ`nin sahibi olmasını TBMM gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu`nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Karasu, şu değerlendirmeleri yaptı:
“Düz memurluktan başlayarak kariyer basamaklarını hızla tırmanan Oktay Erdağı, SHGM Genel Müdür Yardımcılığına kadar yükseldikten sonra 2008 yılı Ocak ayında kendi isteğiyle emekli olmuştur. Emekli olduktan sonra, havacılık sektöründe danışmanlık ve koordinatörlük yapan Erdağı`nın adı Nisan 2023`te Ciner Havacılık`ı satın alması ile gündeme gelmiş, ancak bu iddia ‘Uzun yıllardır tanıdığım Dubaili bir şirket Türkiye`ye yatırım yapmak istediğini söyledi. Bu şirket hali hazırda Dubai`de zaten hava taksi hizmeti veriyor. Bana ‘Bir hava taksi kurabilir miyiz` diye rica etti. Bahsi geçen havacılık şirketinin hisselerini, yapılan pazarlıklar sonucu 150 bin dolar kapora vererek toplam 300 bin dolara satın aldık. Aradan geçen zaman içerisinde SHGM`den ön onayın 3 ay gibi uzun bir süre geçmesini ve basında çıkan asılsız yalan haberleri de öne sürerek Ciner Havacılık hissedarları hisselerini satmaktan vazgeçti. Benim bu hisse satın alınmasındaki rolüm, danışmanlık hizmeti vermektir` beyanı ile sözde yalanmıştır.
Ancak aradan geçen sürede Ciner Havacılık`ın hisselerinin 2023 yılı Ocak ayında önce San And San Havacılık Limited Şirketi`ne, ardından da Oktay Erdağı`ya satıldığı, Erdağı`nın da şirketin adını Go Jet Aviation Havacılık A.Ş olarak değiştirdiği görülmüştür.
Ticaret Sicil Gazetesi`nin 20 Haziran 2023 tarihli sayısında, İstanbul merkezli, 599729-0 sicil numaralı ve tek ortaklı Go Jet Aviation Havacılık A.Ş`nin sahibinin ve yönetim kurulu başkanının Oktay Erdağı olduğu görülmektedir.”
Karasu, Bakan Uraloğlu`na şu soruları yöneltti:
“Önergede adı geçen Oktay Erdağı, adı daha sonra Go Jet Aviation Havacılık A.Ş olarak değiştirilen Ciner Havacılık A.Ş`nin hisselerinin önce Dubaili yatırımcılar tarafından satın alındığını, daha sonra vazgeçildiğini ifade etmiştir. Ancak, Ticaret Sicil Gazetesi kayıtları, tek ortaklı şirketin tek ortağının Oktay Erdağı olduğuna işaret etmekte, Dubaili bir ortak gözükmemektedir. Ortada muvazaalı bir hisse devri mi bulunmaktadır?
San And San Havacılık`ın sahibi olduğu Ciner Havacılık`ın hisselerinin tamamının Oktay Erdağı`ya devrine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Kemal Yüksek`in imzasıyla izin vermeden önce hissenin gerçek sahiplerinin kim olduğu konusunda bir araştırma yapmamış mıdır? Yapmış ise sonuçları nedir?
Olayın gerçekleştiği dönem San And San adlı şirkette yabancı ortak bulunmakta mıdır? Bulunuyor ise ilgili mevzuat uyarınca havacılık ruhsatı alacak gerçek kişilerin Türk vatandaşı olması gerekirken, Erdağı`nın ruhsatı kendi üzerine alarak hukuku çiğnemek üzere girişimde bulunduğu ifade edilebilir mi? Onayı veren SHGM Genel Müdürü Kemal YÜKSEK hakkında herhangi idari bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmış ise içeriği ve sonucu nedir?
Erdağı hakkında kamu kurumları hakkında yalan beyanda bulunmak ve aldatmak iddiasıyla SHGM tarafından suç duyurusunda bulunulacak mıdır? Erdağı`nın iddialarıyla ilgili SHGM bünyesinde herhangi bir inceleme yapılmış veya soruşturma açılmış mıdır? Var ise içeriği ve sonuçları nelerdir?
Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle Go Jet`in idari yapısı ve envanterine kayıtlı uçak, makine, teçhizat ve personel durumu nedir?
Bakanlığınızda memur olarak göreve başlayan ve SHGM Genel Müdür Yardımcılığına kadar yükselen Erdağı`nın, tek başına sermayesi 230.416.000 TL olan bir şirketi satın alması nasıl mümkün olabilmiştir? SHGM`dan emekli bir bürokratın milyonlarca dolarlık bir yatırımı gerçekleştirebilecek maddi imkana sahip olabilmesi hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir?”