25 Haziran 2024 Salı


16:02   CHP HEYETINDEN MARDIN`DE ACıLı AILELERE TAZIYE ZIYARETI   15:53   EMO, DIYARBAKıR VE MARDIN`DEKI YANGıNLARı İNCELEDI   15:23   TARSUS’TA 9 MAHALLEDE YOL BAKıM ÇALıŞMALARı TAMAMLANDı   15:18   TOROSLAR’DA YOLLAR TERTEMIZ   15:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN YINE BIR İLK: ‘TARSUS DAĞ KOŞUSU’   14:55   ÖZGÜR ÖZEL, AYŞE ATEŞ İLE GÖRÜŞTÜ   14:41   İMAMOĞLU`NDAN KıLıÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞME AÇıKLAMASı   13:42   CHP HEYETI YANGıNıN BAŞLADıĞı DIYARBAKıR KÖKSALAN`DA   13:07   BURHANETTIN BULUT: “İŞSIZLIK SIGORTASıNDAN YARARLANMA ŞARTı KOLAYLAŞTıRıLMALıDıR”   12:01   MILLI EĞITIM BAKANı TEKIN, EĞITIMCILERLE YEMEKTE BULUŞACAK...    10:50   MADıMAK KATLIAMı`NDA HAYATıNı KAYBEDENLER, YENIŞEHIR`DE ANıLACAK   10:47   SAADET PARTISI`NDE OLAĞANÜSTÜ KONGRE HAZıRLıKLARı...    10:38   ÖMER FETHI GÜRER`DEN, TARıMDA VERGI HAZıRLıKLARıNA TEPKI   10:34   MERKEZ BANKASı REEL KESIM GÜVEN ENDEKSI HAZIRAN AYıNDA DÜŞTÜ   09:16   DENIZ, YıLDıZ VE TOPRAK SEVIMLILIKLERI İLE TARSUS DOĞA PARKı’NıN YENI NEŞE KAYNAKLARı   16:59   DIYARBAKıR VALILIĞI`NDEN "YANGıN BÖLGESINDE VALIYE ‘YALAN SÖYLÜYORSUNUZ` DIYEN GENÇ DARBEDILDI" IDDIALARıNA ILIŞKIN AÇıKLAMA   16:15   DIYARBAKıR VE MARDIN ARASıNDA ÇıKAN YANGıNDA ÖLÜ SAYıSı 15`E YÜKSELDI   15:24   AKP SEÇIMI KAYBEDINCE YOL VAADINI UNUTTU...    14:13   MUĞLALı VATANDAŞLARDAN YENI VERGI PAKETINE TEPKI   13:04   DIYARBAKıR-MARDIN ARASıNDAKI YANGıN... MARDIN TABIP ODASı`NıN ÖN RAPORU AÇıKLANDı  
 
     
   

CEVDET AKAY: “SPK GÖZETİMİNDEKİ BAZI DEĞERLEME ŞİRKETLERİNİN EKSPERTİZ RAPORLARINDAKİ GAYRİMENKULLERE RAYİÇ BEDELİNDEN DAHA YÜKSEK DEĞER TESPİT ETTİĞİ, BUNUN ÜZERİNDEN GAYRİMENKULLERİN TEMİNATA KARŞILIĞI KREDİLERDE KULLANDIRILDIĞI İDDİASI VAR”


CHP Karabük Miletvekili Cevdet Akay, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği`nce SPK gözetiminde çalışan değerleme şirketleriyle ilgili soruşturma yürütüldüğünü belirterek, “Bizlere ulaşan iddialarda, bu şirketlerin bir kısmının düzenlemiş oldukları ekspertiz raporlarındaki gayrimenkullerin rayiç bedelinden daha yüksek değer tespit edildiği, bu tespit edilen tutarlar üstünden de bu gayrimenkullerin teminata karşılığı kredilerde kullandırıldığı iddiası var. Verilen bu krediler karşılığında özellikle bazı kamu bankalarındaki yöneticilerin, yönetim kurulu başkanlarının, yönetim kurulu üyelerinin, üst düzey yöneticilerinin menfaat sağladığı ve haksız kazanç elde ettiğine ilişkin iddialar var” dedi.

 

Tarih : 26 Ocak 2024 Cuma 13:54   Okunma : 76

CHP Karabük Miletvekili Cevdet Akay, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği`nce SPK gözetiminde çalışan değerleme şirketleriyle ilgili soruşturma yürütüldüğünü belirterek, “Bizlere ulaşan iddialarda, bu şirketlerin bir kısmının düzenlemiş oldukları ekspertiz raporlarındaki gayrimenkullerin rayiç bedelinden daha yüksek değerle tespit edildiği, bu tespit edilen tutarlar üstünden de bu gayrimenkullerin teminata karşılığı kredilerde kullandırıldığı iddiası var. Verilen bu krediler karşılığında özellikle bazı kamu bankalarındaki yöneticilerin, yönetim kurulu başkanlarının, yönetim kurulu üyelerinin, üst düzey yöneticilerinin menfaat sağladığı ve haksız kazanç elde ettiğine ilişkin iddialar var” dedi.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, SPK gözetiminde çalışan değerleme şirketleriyle ilgili usulsüzlük iddialarına ilişkin dün TBMM`de basın toplantısı düzenledi. Akay, şunları söyledi:

“SPK gözetiminde çalışan değerleme şirketleriyle alakalı, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği`nce yürütülen bir soruşturma var. Türkiye`de 155 tane değerleme şirketi var ve bu şirketler SPK lisanslı faaliyette bulunuyorlar. Bu şirketlerin ekspertiz raporları hem vatandaşlıkla ilgili konularda hem de kredi kullanımlarında büyük önem arz ediyor. Bizlere ulaşan iddialarda, bu şirketlerin bir kısmının düzenlemiş oldukları ekspertiz raporlarındaki gayrimenkullerin rayiç bedelinden daha yüksek değerle tespit edildiği, bu tespit edilen tutarlar üstünden de bu gayrimenkullerin teminata karşılığı kredilerde kullandırıldığı iddiası var. Verilen bu krediler karşılığında özellikle bazı kamu bankalarındaki yöneticilerin, yönetim kurulu başkanlarının, yönetim kurulu üyelerinin, üst düzey yöneticilerinin menfaat sağladığı ve haksız kazanç elde ettiğine ilişkin iddialar var. Benim de tespit ettiğim hususlar oldu. Bu iddiaları soru önergesi hazırlayarak ilgili bakanlara sorduk.

FATİH AYDOĞAN`IN ESKİ GENEL MÜDÜRÜ OLDUĞU ŞİRKETİYLE ZİRAAT BANKASI VE DİĞER KAMU BANKALARININ ÇALIŞMASI DEVAM ETMEKTE MİDİR?”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz`a, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`e sorduk. Bu sorular şöyle:

-Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği`nce yürütülen soruşturma ne aşamadadır? Soruşturma bittiyse soruşturmanın sonucu ne olmuştur? Hangi sonuca varılmıştır? Konuyla alakalı olarak SPK`nın yürüttüğü inceleme veya soruşturma var mıdır?

-Gayrimenkulleri güncel değerlerinin üzerinde kıymet taktiri yapan şirketlerin isimleri nelerdir?

-Ziraat Bankası başta olmak üzere, kamu bankaları hangi gayrimenkul ekspertiz firmaları ve değerleme şirketleriyle çalışmaktadır? Bu firmaların 2023 yılında düzenlediği kıymet takdir raporları tutarları ve sayısının, toplam değerleme ve işlem tutarlarının içindeki payı nedir?

-Değerleme toplam tutarından en yüksek payı alan ilk üç firmanın isimleri nelerdir? Bu şirketler Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği`nce yürütülen soruşturmaya dahil midir?

-Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği`nce yürütülen soruşturmada, incelenen şirketlerle çalışmaya devam eden kamu bankası var mıdır? Varsa bu bankalar hangileridir?

-Bu şirketlerin, kamu bankalarının Yönetim Kurulu Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri veya birinci dereceden yakınlarıyla, doğrudan veya dolaylı yoldan bağlantısı tespit edilmiş midir? Tespit edilmişse bu kişi veya kişiler kimlerdir?

-Bu şirketler, kamu bankalarının yöneticileri tarafından kullanılan konut kredilerinde değerleme şirketi olarak yer almışlar mıdır? Yer almışsa kimin veya kimlerin kredi değerlemesinde yer aldığı tespit edilmiştir? Bu yöneticiler kimlerdir?

-Son beş yılda, piyasadaki faiz oranlarının altında konut kredisi alan kamu bankası yöneticisi veya yöneticileri var mıdır? Varsa kim veya kimlerdir? Bu kişi veya kişilerin aldıkları kredi miktarı gelirleriyle orantılı mıdır? Geliriyle orantısız kredi kullanan yönetici var mıdır? Varsa kullandığı kredi miktarı nedir? Bankalar Kanunu`na aykırı durumlar tespit edilmiş midir?

-Ucuz kredi kullanarak, üç ve üzeri konut sahibi olan banka yöneticisi ve yöneticileri var mıdır? Varsa bu kişi veya kişiler kimlerdir? Bu konutlar bu kişilerin mal beyanlarında yer almış mıdır?

-Özel bir gayrimenkul şirketinin eski genel müdürü, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda da AK Parti Zeytinburnu Belediyesi Belediye Meclis Üyesi olan Fatih Aydoğan`ın eski Genel Müdürü olduğu şirketi ile Ziraat Bankası ve diğer kamu bankalarının çalışması devam etmekte midir? Bu firma soruşturma kapsamında mıdır?

KAMU BANKALARI, ÖZELLİKLE DE ZİRAAT BANKASI CUMHUR İTTİFAKINA AİT BELEDİYELERE OLDUKÇA YOĞUN KREDİLER VERİYOR”

Kamu bankaları, özellikle de Ziraat Bankası Cumhur İttifakı`na ait belediyelere oldukça yoğun krediler veriyor. Bu belediyelere krediler verirken de eşit davranması gerekir. Ama bakıyoruz, Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere muhalefet partisi belediyelerine hiç kredi vermiyor. Biz bunu saha çalışmalarında da görüyoruz. Bu belediyelerin mali yapıları uygun olduğu halde, kredi tahsis edilmeye uygun olduğu halde talepleri karşılanmıyor, reddediliyor. Kredi verilmeme sebebi nedir biz bunu merak ediyoruz. Bankacılık topladığı mevduatı, sendikasyon kredilerini alıp plasman yapar. Buradan elde ettiği karlarla da giderlerini karşılar. Karlarını artırarak daha büyük hacim sağlamaya çalışır. Hem kredi piyasasında hem mevduat piyasasında büyüklüğü açısından etkili olmaya devam etmek ister. Teminat açısından sıkıntı olmadığı halde, ödeme kabiliyeti olduğu halde Cumhuriyet Halk Partisi belediyelere kamu bankaları tarafından kredi kullandırılmıyor. Bu uygulamadan vazgeçmeyi düşünüyor musunuz? Cumhur İttifakı belediyelerine kullandırılan kamu bankalarından kredi miktarı ve tutarları nedir merak ediyoruz. Muhalefet partilerine kredi kullandırmıyorsunuz ama Cumhur İttifakı belediyelerine ne kadar kredi kullandırdınız? Bu kredilerin seyyariyeti nedir? Geri dönüşleri nedir? Donuk mudur? Ödemeler düzenli yapılıyor mu? Hangi belediyelere ne kadar kredi kullandırıldığını, son durumunun ne olduğunu bizlerle paylaşılmasını özellikle talep ediyoruz.

HANGİ MİKTARDA SÜBVANSİYONLU KREDİ KULLANMIŞTIR BU YÖNETİCİLER?”

Ziraat Bankası son dönemlerde tarımsal kredi faiz oranlarını arttırırken, çiftçilerimizin krediye ulaşımı giderek zorlaşırken, medya şirketlerine verdikleri krediler ile ilgili 2023 yılında yaptıkları tahsilat var mıdır? Eğer zamanında tahsilat yapılamıyorsa idari takip veya kanunu takip işlemi yapılmış mı? Normal bir vatandaş, hele çiftçimiz kullandığı kredilerde herhangi bir sorun olduğu zaman tarlaları haczediliyor, traktörleri haczediliyor ama ne hikmetse Ziraat Bankası`nın veya diğer kamu bankalarının yüklü kredi kullandırdığı bu şirketler zora düştüğünde veya kredileri zamanında ödemediğinde yasal takip yapılmıyor. Direkt ya da dolaylı tarımsal faaliyeti olan banka üst yöneticileri kimlerdir? Hangi miktarda sübvansiyonlu kredi kullanmıştır bu yöneticiler? Böyle bir yönetici var mı? Örneğin muz işiyle uğraşan bir banka yöneticisi var mı?

MASAK`I DA GÖREVE DAVET EDİYORUZ”

Hem ekspertiz şirketinde, değerleme şirketinde genel müdür ve şirket sahibi olarak çalışmış, bugün ise Ziraat Bankası`nda yönetim kurulu üyesi olarak ve Zeytinburnu Belediye Meclis Üyesi olarak devam eden Fatih Aydoğan`ın eski şirketiyle ilgili kamu bankalarıyla alakalı değerleme şirketiyle ilgili çalışmalar devam ediyor mu? Soruşturma kapsamında mı? Bu soruşturmanın son durumu nedir. İncelemelerin son durumu nedir? Bunu da özellikle buradan merak ediyoruz. Tabii ki bu kadar girift karışık bir ortamda banka yöneticilerinin ilgili hesapları inceleniyor mu? Yapılan transferler hem yöneticilerin bizzat kendilerinin hem de birinci derecede akrabalarının mevduat hesaplarındaki hareketlerin boyutu nedir? Gelirinin üstünde kazanç var mıdır? Haksız kazanç var mıdır? Bu konuyla ilgili inceleme veya bir soruşturma var mıdır? MASAK`ın bir incelemesi var mıdır? Eğer böyle bir inceleme yoksa bu hesapların incelenmesiyle ilgili MASAK`ı da göreve davet ediyoruz.

KONUNUN ÜZERİNE GİDİLMESİ, BURADAKİ HAKSIZLIĞIN, USULSÜZLÜĞÜN TESPİT EDİLMESİ, BU USULSÜZLÜĞE KARIŞAN KİŞİLERİN DE HESAP VERMESİ GEREKİYOR”

Olayın bir başka bir boyutu da bu değerleme şirketleriyle ilgili vatandaşlık verilmesi hususu. Vatandaşlık verilirken dört yüz bin dolarlık gayrimenkul alım şartı var. Bu gayrimenkullerin değerlerinin tespitinde de SPK lisanslı değerleme şirketleri yetkili. Buradaki alımlarda da özellikle gayrimenkul değerlerinin çok çok üzerinde kıymet taktir tespitleri yapıldığı konusu vahim bir durumdur. Bu konunun da özellikle incelenmesi, araştırılması gerekir. Bu konuyla ilgili de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına da ve İçişleri Bakanlığına sorularımızı sorduk. Bu konunun üzerine gidilmesi, buradaki haksızlığın, usulsüzlüğün tespit edilmesi, bu usulsüzlüğe karışan kişilerin de hesap vermesi gerekiyor.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA