27 Haziran 2024 Perşembe


01:04   2024 AVRUPA ŞAMPIYONASı`NDA TÜRKIYE VE PORTEKIZ SON 16 TURUNDA   22:21   CENGIZ ÇANDAR`DAN IKTIDARA YANGıN TEPKISI: ``CUMHURBAŞKANı `ANıZ` DEMIŞ BITIRMIŞ OLAYı, ADLI MAKAMLAR NEYIN TAHKIKATıNı YAPACAKLAR``   17:30   SUAT ÖZÇAĞDAŞ`TAN YUSUF TEKIN`E: “GEÇICI KORUMA STATÜSÜNDEKI KAÇ ÖĞRENCIYE OKULA GELMEDIKLERI HALDE NOT VERILMIŞ VE KARNE DÜZENLENMIŞTIR”   17:30   CHP HATAY MILLETVEKILI GÜZELMANSUR: "DEPREM, DEPREMZEDE ILLERIN SORUNLARı AKP`NIN UMURUNDA DEĞIL"   17:24   ZELIHA AKSAZ ŞAHBAZ: “DOĞU VE GÜNEYDOĞU`DAKI ILLERDE BIN KIŞIYE DÜŞEN HEKIM SAYıSı BIR”   17:15   GÜRSEL EROL: ÇIFTÇILERIMIZ UMUTSUZ BıRAKıLMAMALı   16:57   SEVDA ERDAN KıLıÇ`TAN `KONAK BİLSEM` AÇıKLAMASı: "BIR OKULUN SADECE ÜÇÜNCÜ KATıNA HAPSETMEK AKP`NIN BILIM VE SANAT DÜŞMANLıĞıNıN YANSıMASıDıR"   16:49   TARSUS SU PARKı YOĞUN İLGIYLE YAZ SEZONUNU AÇTı   15:58   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT, CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`I ZIYARET ETTI    15:29   BAKAN IŞıKHAN`ıN "ASGARI ÜCRETE ZAM YOK" AÇıKLAMASıNA VATANDAŞTAN TEPKI   15:22   TBMM`DE MILLETVEKILLERI ŞANLıURFA`DA YAŞANAN ELEKTRIK KESINTILERINI PROTESTO ETTI   15:10   UNODC DÜNYA UYUŞTURUCU RAPORU: “TÜRKIYE`DE UYUŞTURUCU KULLANıMıYLA HIV DE YAYGıNLAŞıYOR”   14:51   MERSIN’IN EŞSIZ DAĞ MANZARALARıNDA ATLETIZM KEYFI   14:51   TÜRKIYE GAZETECILER CEMIYETI: “ONURSAL ÜYEMIZ CAN KıRAÇ`ıN ÖLÜMÜ BASıN TOPLULUĞUMUZDA VE YÖNETIM KURULUMUZDA BÜYÜK ÜZÜNTÜ YARATTı”   14:17   CHP, MADEN KANUNU`NUN 8 MADDESININ İPTALI VE YÜRÜRLÜĞÜNÜN DURDURULMASı İSTEMIYLE AYM`YE BAŞVURDU   14:16   SÜLEYMAN BÜLBÜL, AYDıN LISESI BINASıYLA İLGILI SORU ÖNERGESINE BAKAN TEKIN`IN VERDIĞI YANıTı ELEŞTIRDI   13:57   ÖZGÜR ÖZEL: “KıBRıS`ıN HAKLı DAVASıNı TAKIP ETMEYE, EN BARıŞÇıL ÇÖZÜM IÇIN MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞIZ”   13:51   VELI AĞBABA: "TÜRKIYE EĞER TEKRAR KALKıNACAKSA BU KARA PARAYı, KARA PARA AKLAYANLARı VE BU KARA PARAYLA ILIŞKILI OLANLARı MUTLAKA SORGULAMAMıZ LAZıM"   13:45   CHP’LI GÜLCAN KıŞ ULAŞTıRMA BAKANı’NA SESLENDI   13:41   MERSIN İNTERNET GAZETECILERI CEMIYETI, TARSUS BELEDIYE BAŞKANı ALI BOLTAÇ’ı ZIYARET ETTI  
 
     
   

ARTVİNLİ ÇİFTÇİ EMEKLİSİ ALİ GÜRBÜZ KARA: “ŞEHİRDE KİRA 10 BİN LİRA VE İKİ ÇOCUK OKUTUYORSUN, 7 BİN 500 LİRA NEYİME YETECEK? ÇKS`LİYMİŞİM VE 5 BİN LİRAYI REVA GÖRMEDİLER”


Ziraat Odası`na kayıtlı olduğu gerekçesiyle emeklilere verilen 5 bin lira ödenekten yararlanamayan Artvinli çiftçi emeklisi Ali Gürbüz “Çiftçi emeklisi oldum ve bana 7 bin 500 lira reva görüldü ve ‘Sen bununla geçinirsin` dediler. İki çocuk okutuyorum üniversitede ve şehirde yaşama şansım sıfır. Şehirde kira 10 bin lira ve iki çocuk okutuyorsun 7 bin 500 lira neyime yetecek? ÇKS`liymişim ben ve bana 5 bin lirayı reva görmediler” dedi.

 

Tarih : 24 Kasım 2023 Cuma 15:12   Okunma : 232

UĞUR İSTANBULLU

Ziraat Odası`na kayıtlı olduğu gerekçesiyle emeklilere verilen 5 bin lira ödenekten yararlanamayan Artvinli çiftçi emeklisi Ali Gürbüz “Çiftçi emeklisi oldum ve bana 7 bin 500 lira reva görüldü ve ‘Sen bununla geçinirsin` dediler. İki çocuk okutuyorum üniversitede ve şehirde yaşama şansım sıfır. Şehirde kira 10 bin lira ve iki çocuk okutuyorsun 7 bin 500 lira neyime yetecek? ÇKS`liymişim ben ve bana 5 bin lirayı reva görmediler” dedi.

Bir defaya mahsus olmak üzere emeklilere yapılan 5 bin lira ödeme, emeklilerin bir kısmını sevindirse de çalışan emeklilerin bu ikramiyenin dışında tutulması tepkilere neden oldu.

“BU YASAYI SANIRIM ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK VE HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI HAZIRLAMIŞ TARIM BAKANLIĞI MÜDAHİL OLMAMIŞ GALİBA”

Artvin Ziraat Odası Başkanı Köksal Portakal şu şekilde konuştu:

“Bana sorsalar, ben çiftçiye senede bir kere Cumhuriyet`in 100. yılı diye 5 bin lira vermem. Her ay 5 bin lira veya 10 bin lira veririm. Ama anladığım kadarıyla yasa çıkarken Tarım Bakanlığı`nın ya bundan haberi olmadı ya da müdahil olmadılar. Sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığının ortaklaşa hazırladıkları yasa olmuş diye düşünüyorum. Meclis`teki komisyonlarda da bu sanırım gündeme gelmemiş ve orada 98. Maddeye şöyle bir şey ilave etmişler: ‘Çalışan emekliler bundan yararlanamazlar`. Ama çalışmadan anladığımız nedir, bunu bir tarif etmemiz lazım. Örnek veriyorum birimiz maaşlı bir yere gidiyor asgari ücretli olarak çalışıyor veya diğeri de sanayide kendi adına dükkân açıp çalışıyor gözüküyor ama çiftçi öyle değil. Çiftçi üretim yapıyor, çiftçi Ziraat Odasına kayıtlıdır ya da Tarım il müdürlüğüne bir türlü kayıt almış şöyle ya hibe almış veya Ziraat bankasından kredi kullanmış. Artvin`de odaya ve Tarım İl Müdürlüklerine kayıtlardan dolayı ciddi bir getirisi yok ki zaten ve burada bir kıstas olmalı.

“ARTVİN`DE ÇİFTÇİLERİMİZİN YAŞ ORTALAMASI 57 VE ÜZERİ. YÜZDE 90`I EMEKLİ”

Emekli şu anda geçinmekte çok zorlanıyor. Türkiye genelinde ve özellikle bu Artvin`de daha yüksek görünüyor, Artvin`de 6 tane ziraat odası var. Üyelerimizin, çiftçilerimizin yaş ortalaması 57`nin üzerinde ve bunların yüzde 70`i emekli. Yaklaşık 3 milyon da üyemiz var. Yani 3 milyon üyenin yüzde 75`inin emekli olduğu bir yerde, 2 milyon emekli bundan yararlanamadı. Bunu biz sadece ziraat odasına kayıtlı olanları hesaplıyoruz ama diğerlerini zaten hesaplayamıyoruz. Artı bir de ziraat odasına kayıtlı olmayıp da çeşitli nedenlerle tarımsal destek veya hibe alanlar var. Yani bir projeden yararlanmak için gitmiş destek almak için tarım il müdürlüğünden ÇKS yaptırmış ve o da alamıyor. Hayvanı olup buzağı desteği alanda yararlanamıyor. ‘Vatandaş Ziraat odasından kaydımı sildirmek istiyorum` diyor. Bu saatte silinen kayıt sonucu değiştirmiyor. Yani açıklanan takvime uymuyor. Önemli olan bu 5 bin lirayı tüm emeklilere verilecek şekilde bir yasal düzenlemenin yapılması. Biz bunu istiyoruz ve bu düzenlemenin olması şart. Eğer olmaz ise emekli gerçekten mağdur edilmiş durumda. Zaten emeklinin ihtiyacı olmaz ise emekli neden çalışsın. Eğer bu yaşta emekli çalışıyorsa keyfinden çalışmıyor. Ben şahsen kendi adıma ve ben emekliyim, benim gelirim yeterli olsa eşimi alırım bakın bugün hava çok kötü ve giderdim eşimle bir termal otelde 3-5 gün kalırdım ve dizlerimde ağrımazdı. Ben de bunu isterdim ama maddiyatım buna yetmiyor.”

“ARICILARIMIZ 5 BİN LİRA ÖDEMEDEN YARARLANAMADILAR”

Artvin Arıcılar Birlik Başkanı İbrahim Durmuş şunları söyledi:

“Tabii bizim arıcılarımız 5 bin lira konusunda moralleri çok bozuk. Bizim Artvin`de bin 360 tane arıcımız var. Büyük bölümü emeklidir. Yüzde 10`u emekli değil sadece. Bu beş bin lira arıcılarımızın gönlüne su serpmişti. Son zamanlarda bal da verim çok düştü, maliyetler arttı. Arıcılarımız AKS`de kayıtlı oldukları için bu ikramiyeden yararlanamadılar. Artvin`de çok da yararlananları hiç göremiyorum ve maalesef emekli abilerimiz, kardeşlerimiz çok zor durumda. Buradan bizim büyüklerimize seslenmek istiyorum, bunun çözümünü bulmalarını istiyorum. Komşumun üç evi ve bir de arabası var ama arıcı değil ve o 5 bin lira alırken diğer arıcılık yapan emeklilerimiz alamıyor ve bu işin bir an önce çözülmesi gerekiyor.”

“ÜNİVERSİTEDE 2 ÇOCUK OKUTUYORUM VE 7 BİN 500 LİRA MAAŞ ALIYORUM. ÇALIŞMAK ZORUNDAYIM”

Çiftçi emeklisi Ali Gürbüz Kara “Çiftçi emeklisi oldum ve bana 7 bin beş yüz lira reva görüldü ve ‘Sen bununla geçinirsin` dediler. İki çocuk okutuyorum üniversitede ve şehirde yaşama şansım sıfır. Çünkü 7 bin 500 lira alıyorum kira şehirde 10 bin lira ve iki çocuk okutuyorsun. 7 bin 500 lira neyime yetecek. Reva görenlere selam olsun benden, oturduğu yerden 7 bin 500 liranın bana yeteceğini düşünenlere benden selam olsun diyorum. ÇKS`liymişim ben ve bana 5 bin lirayı reva görmediler. Neden görmediler? Ben çalışıyormuşum. Otuz tane yerden maaş alanlar, on yerden maaş alanlara reva görülüyor da ben üç gündür tipinin ve boranın içerisinde hayvanlarımla boğuşuyorum ve verdikleri 5 bin lirayı çiftçi olduğum için maalesef ödeme yapmadılar. Helal olsun diyorum, helal olsun diyorum ve başkada bir şey demiyorum.”

“70 YAŞINDAYIM VE ZOR GEÇİNİYORUM”

Artvinli çiftçi emeklisi Rahim Aksoy, “Artvin merkeze bağlı çimenli köyünde oturuyorum, tarlamda çalışıyorum ve idare ediyorum, emekliyim. 5 bin lirayı alamadık ve bize vermiyorlar ne imiş bizim ziraat odasına kaydımız varmış bu mu sebep? Ben 70 yaşındayım ve çalışmak zorundayım şayet çalışmaz isem açım.”

Artvinli emekli Turgut Bingöl “Ardanuç`a bağlı Kızılcık köyünde ikamet etmekteyim. Köyümde atölyemde çalışarak emekli oldum. Çok zor geçinen birisiyim bana 5 bin lirayı vermediler. Neden vermediler bunu da bilemiyorum. Çalıyor gözüküyorum ama bir şeyde kazanamıyorum ve ekonomik durumumda iyi değil.”

“PAHALILIKTAN DOLAYI TAVUK ÇİFTLİĞİNİN KAPISINA KİLİT VURDUM”

Artvinli emekli İsmail Durmuş “Ardanuç`a bağlı Kızılcık köyünde ikamet ediyorum ve dört dönümlük arazim var ve tarımdan dolayı ziraat odasına kaydım var. Köyde ufak çaplı tarımla uğraştım ve 500 başlı küçük çaplı tavuk çiftliği yapmıştım ve pahalılıktan dolayı hepsini kaybettim ve kapısına kilit vurdum. Şimdi ise devlet biz emeklilere geçinemiyoruz diye 5 bin lira ödeyeceğini dair söz vermişti ama bu para bize ödenmedi ve ben bu parayı almak istiyorum.”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA