7 Nisan 2025 Pazartesi


11:10   4 YAŞıNDAKI ÇOCUĞUN ISTISMAR SORUŞTURMASıNDA TAKIPSIZLIK   11:03   `ÖLÜ TOPRAĞıNı ÜZERLERINDEN ATAN` GENÇLER: "HENÜZ FARKıNDA DEĞILKEN, BIR TARIH YAZDıK", " VERDIĞIM ILK OY GASP EDILDI", "MUHALEFETIN AYRıŞMA LÜKSÜ YOK"   10:53   ÜMIT ÖZDAĞ`ıN SOSYAL MEDYA HESABıNDAN AÇıKLAMA: "BUGÜN TUTUKLULUĞUNUN 77. GÜNÜ. HENÜZ IDDIANAMESI HAZıR DEĞIL! BUNA ADALET MI DIYORSUNUZ"   10:41   TOPLUM ÇALıŞMALARı ENSTITÜSÜ, ``TÜKETIM BOYKOTUNA`` ILIŞKIN RAPORUNU PAYLAŞTı: ANKARA`DA "2 NISAN`DA IŞLERIMIZ DÜŞTÜ" DIYEN ESNAF VE IŞLETME ÇALıŞANLARıNıN ORANı YÜZDE 48   10:34   MAHIR POLAT`ıN AVUKATı ERKAM ERDEM: "MAHIR POLAT ADLI TıP KURUMU`NA SEVK EDILIYOR"   10:09   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN IKLIM ILE ILGILI ÇALıŞMALARıNA GCOM`DAN 3 ROZET   09:47   ÖMER FETHI GÜRER: TÜM ÇIFTÇI BORÇLARıNıN ÖTELENIP FAIZLERI SILINMEZSE, ICRALARı BU YıL ÇOK KONUŞACAĞıZ   09:27   "HELLO MERSIN" İNGILIZCE KURSU, ANAMUR`DA AÇıLDı   01:07   CHP`NIN 21. OLAĞANÜSTÜ KURULTAYı... BURHANETTIN BULUT: "BU KURULTAYıN SONUNDA YINE BIR BÜTÜNLÜK ÇıKACAK"   01:03   CHP`NIN 21. OLAĞANÜSTÜ KURULTAYı,RENKLI ANLARA SAHNE OLDU   01:01   CHP`NIN 21. OLAĞANÜSTÜ KURULTAYıNDA PARTI MECLISI VE YÜKSEK DISIPLIN KURULU SEÇIMLERINDE OYLAMA SONA ERDI, OY SAYıMı BAŞLADı   23:49   ÖZGÜR ÖZEL`DEN SIYASI PARTI LIDERLERINE TEŞEKKÜR MESAJı GELDI   23:09   MÜSAVAT DERVIŞOĞLU, CHP GENEL BAŞKANLıĞı`NA YENIDEN SEÇILEN ÖZGÜR ÖZEL`I TEBRIK ETTI   23:08   FENERBAHÇE 4-1 TRABZONSPOR   22:32   REKLAMCı KAAN KETENCI TUTUKLANDı   21:40   CHP`NIN 21`INCI OLAĞANÜSTÜ KURULTAYı’NDA PM VE YDK ÜYELIKLERI IÇIN OY VERME IŞLEMI SÜRÜYOR. MANSUR YAVAŞ, OYUNU KULLANDı   21:10   İMAMOĞLU`NDAN ERDOĞAN`A SEÇIM ÇAĞRıSı: "KORKMA GEL YARıŞALıM, SANDıKTA BU AZIZ MILLET KARARıNı VERSIN"   20:51   CHP`NIN 21`INCI OLAĞANÜSTÜ KURULTAYı’NDA PM VE YDK ÜYELIKLERI IÇIN OY VERME IŞLEMI BAŞLADı. ÖZGÜR ÖZEL, OYUNU KULLANDı   20:30   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANLARı, CHP`NIN 21. OLAĞANÜSTÜ KURULTAY`ıNDA TEKRAR GENEL BAŞKAN SEÇILEN ÖZEL`I TELEFONLA TEBRIK ETTI   20:18   MASAK`TAN RAPOR HAZıRLAMA SÜRECINE ILIŞKIN IDDIALARA YANıT: SÜRECE BAKANLıK YÖNETIM MERCILERININ HIÇBIR DAHLI BULUNMAMAKTADıR  
 
     
   

MERSİN BÜYÜKŞEHİR UZMANLARINDAN, DEPREMDEN ETKİLENEN VATANDAŞLARA ÖNERİLER


Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde görevli psikologlar hem depremi yaşayarak etkilenenlerin, hem de yaşamadan etkilenenlerin maruz kaldığı ve ileride maruz kalabileceği olası psikolojik durumlar için alınabilecek önlemleri anlattı. Depremi yaşayanlara karşı nasıl davranılması gerektiğine de değinen uzmanlar, depremden en çok etkilenen kesim olan çocuklara karşı da nasıl davranılması gerektiği yönünde telkinlerde bulundular.

 

Tarih : 16 Şubat 2023 Perşembe 15:57   Okunma : 371

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde görevli psikologlar hem depremi yaşayarak etkilenenlerin, hem de yaşamadan etkilenenlerin maruz kaldığı ve ileride maruz kalabileceği olası psikolojik durumlar için alınabilecek önlemleri anlattı. Depremi yaşayanlara karşı nasıl davranılması gerektiğine de değinen uzmanlar, depremden en çok etkilenen kesim olan çocuklara karşı da nasıl davranılması gerektiği yönünde telkinlerde bulundular.

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 10 ili etkileyen depremden milyonlarca insan psikolojik olarak da olumsuz etkilendi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan psikologlar da hem depremi yaşayan, hemde yayın organlarından takip edenlerin yaşadığı psikolojik travmalar konusunda alınabilecek önlemleri anlattı. Duyguların bastırılmaması gerektiğini ifade eden uzmanlar, depremzede ile empati kurulmasının önemine dikkat çekerken, iyi geleceği düşünülen bazı cümlelerin aslında daha kötü etkilere neden olabileceğinin de altını çizdiler.Uzmanlar, depremden en çok etkilenen kesim olan çocuklara da,yaş gruplarına göre depremin somut şekilde anlatılması ve sorularının geçiştirilmemesi gerektiğini söylediler.Çocukların,depremin olumsuz etkilerini atlatabilmeleri için bol bol oyun oynamaları gerektiği de ifade edildi.

Özkan: “Doktorlarımız düzenli olarak sağlık kontrollerini yapıyorlar”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’ndapsikolog olarak görev yapan Özlem Özkan, deprem bölgesinde olanların, deprem sonrası yaşanan gelişmeleri televizyon ve sosyal medyadan takip edenlerinyaşadığı psikolojik travma sürecinde yapılabilecekler konusunda önerilerde bulundu.

Deprem bölgesinden Mersin’e gelenlere psikolojik destek sağladıklarını ifade edenÖzkan, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımız için açtığı barınma yerlerinden birisi Erkek Öğrenci Yurdumuz.Burada 36’sı 18 yaş altı olmak üzere, toplamda 141 depremzedemiz bulunmakta. Bu vatandaşlarımızın barınma, beslenme ve temizlik ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olurken, aynı zamanda doktorlarımız düzenli olarak sağlık kontrollerini de yapıyorlar”dedi.

“Psikolojik ilk yardımlarda bulunuyoruz”

Deprem bölgesinden gelenler için psikolojik ilkyardımda bulunduklarını da ifade eden Özkan,“Depremin etkilerini bir nebze de olsa hafifletebilmek için, bizler psikolojik ilk yardımlarda bulunuyoruz. Psikoterapi yapamıyoruz, çünkü bunun için uygun ortam ve koşulların oluşması gerekiyor. Ama psikolojik ilkyardım, zaten şu aşamada yapılabilecek en doğru yöntem” ifadelerini kullandı.

“Çocukların depremin etkilerini atlatabilmeleri için oyun oynamaları gerekiyor”

Özkan, depremi yaşayan yetişkinlere ve çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiğini anlatarak,“Yetişkin bireylerimizi özellikle empatik bir şekilde dinlemek, onları yargılamamak ya da abartılı telkinlerden kaçınmak çok önemli. Çocuklarımız için de burada yaşam alanı oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü bir müddet burada misafirimiz olacaklar ve onlar için oyun odası hazırladık. Çocukların, depremin etkilerini atlatabilmeleri için oyun oynamaları gerekiyor. Özellikle legolarla oynayabilirler, bol bol oyun oynamalarına müsaade ediyoruz” diye konuştu.

Ailelerin çocuklara karşı tutumunun da önemli olduğunu vurgulayan Özkan, “Bu anlamda ailelerimizi de bilgilendiriyoruz. Anne babalarımız çocuklarımızla temas halinde olmalı, onlara sarılmalı, güvende olduklarını, kendilerinin yanlarında olduklarını hissettirmeleri gerekiyor. Bu şekilde çalışmalar yapıyoruz” dedi.

“Duyguları bastırmak ileride çok daha büyük sorunlara yol açabilir”

İnsanların duygularını bastırmaması, olduğu gibi yaşaması gerektiğine dikkat çeken Özkan, “Şu aşamada aşırı uyarılmışlık mevcut olduğu için, aslında hepimiz depremle alakalı tedirginlik içindeyiz ve korkuyoruz. Biz bunlara travma sonrası stres belirtileri diyoruz. 4-5 hafta kadar ya da çok daha uzun bir müddet bunların yaşanması çok olası. ‘Ben bu duyguları atlatamayacak mıyım, hep böyle mi geçecek’ şeklinde panik içerisinde olmasınlar. İnsanların olabildiğince, duygularını yaşamalarına izin vermeleri gerekiyor. Bunlar anormal bir durum karşısında verilen normal tepkiler aslında. O yüzden duygularımızın akması gerekiyor. Kendimize müsaade etmemiz gerekiyor. Çünkü duygularımızı bastırmak, ileride çok daha büyük sorunlara yol açabilir” diye konuştu.

“Çocukların depremle ilgili sorularını geçiştirmemeliyiz”

Çocuklarda, yaş gruplarına göre depremin uygun bir dille ve somut olarak anlatılması gerektiğinin önemine vurgu yapan Özkan, “Özellikle çok küçük yaş grupları zaten durumu anlayamayacağı için, onlara sevgimizi hissettirmemiz ve normal rutinlerimize devam etmemiz yeterli olacaktır. Ama biraz daha büyük yaş gruplarına, örneğin 4-5 yaş grubuna depremi biraz daha somut olarak, bazı materyaller kullanarak anlatmamız gerekiyor. Bu gruplardan daha büyük yaşta olanlar da zaten depremin bilincinde oldukları için, telkinlerden kaçınalım ama olabildiğince onları da rutinlerine döndürmeye çalışalım. Sordukları soruları geçiştirmeyerek ya da ‘geçti, bitti’ demeyerek aktarmaya çalışalım” dedi.

“Abartılı telkinlerde bulunmaktan kaçınmalıyız”

Depremzedelerle empati kurulmasının önemli olduğunu aktaran Özkan, bazı cümlelerin kurulmaması gerektiğini belirtti. Özkan,“İnsanlarımız bir depremzede ile karşılaştıklarında, onlara ; ‘bu senin kaderinmiş, ya da çok şükür sen yaşıyorsun, şu anda buradasın, her şey çok güzel olacak, toparlanacağız’ gibi söylemlerde bulunmamaları gerekiyor. Bunların tam tersine onları anlamaya çalışmak, sadece dinlemek ya da ‘senin için ne yapabilirim?’ gibi sorular sormak, kendilerini aktarmalarını sağlayacaktır. Abartılı telkinlerde bulunmaktan kaçınmalıyız” dedi.

Deprem bölgesinde olmayan, ancak depremden etkilenen vatandaşların da rutinlerine dönmeye çalışmaları gerektiğini vurgulayan Özkan,“Bizler depremzede değiliz, ama travmayı ikincil olarak yaşayan gruptayız. Evimizde kendimizi kötü hissedebiliriz. Bunlar ikincil travmanın belirtileri. Fakat beslenmemiz gerekiyor, uykumuzu alabilmemiz gerekiyor. Rutinimize dönebilmemiz gerekiyor ki, karşımızdaki kişiye de iyi gidebilelim. Bir şekilde hayatımızı devam ettirmek durumundayız”ifadelerini kullandı.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA