Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Etlik Şehir Hastanesi açılırken kapanacağı gündeme gelen ve kamuoyu baskısı sonucu hizmete devam eden 5 eğitim ve araştırma hastanesinin iktidar eliyle ayakta tedavi hizmeti sunulan aile sağlığı merkezlerine dönüştürüldüğünü savundu. SES Ankara Şubesi, iktidarın bu hastanelerin yeniden yapılanması ile ilgili vaatlerinin 2023 yatırım programına alınmadığını belirterek “Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen 2023 yatırım programında da bu üç hastanenin projesi yer almamaktadır. Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen 2023 yatırım programında 93 sağlık yatırımlarına 32,8 milyarlık kaynak ayrılırken, aynı yatırım programında 13 şehir hastanesine sadece kira bedeli olarak 27,8 milyar ayrılmıştır” açıklamasını yaptı.
SES Ankara Şubesi, Etlik Şehir Hastanesinin ilk 2 aylık çalışma sistemini izleyerek “Hastanelerimiz Yavaş Yavaş Kapatılmakta” başlıklı açıklama yaptı. SES Ankara Şube tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Sağlık Bakanlığı Etlik Şehir Hastanesinin açılışı sonrası kapatılacağını vurguladığımız 5 hastanenin personel ve ekipmanların Etlik Şehir Hastanesine çekilmesi sonrası hastanelerimizi kapanacak duruma getirmiştir. Bu hastanelerden Dışkapı ve Sami Ulus EAH`si kapatılacağı vurgusuyla hizmet sunulması engellenirken, Zübeyde Hanım ve Ulucanlar Göz EAH`si ise varlıkları unutularak terk edilmiş hastane durumuna düşülmüştür. İlimizde kapanacak hastanelerden Onkoloji EAH`ye ise kamuoyunun baskısı nedeniyle ve Etlik Şehir Hastanesinin Onkoloji kulesinin tam olarak hizmete girmemesi nedeniyle müdahale edilmemektedir.
“BAKANLIK 4 HASTANENİN PERSONEL VE EKİPMANINI ETLİK ŞEHİR HASTANESİNE ÇEKEREK HİZMETİ BURAYA KAYDIRMIŞTIR”
Onkoloji dışındaki dört hastanemizin; PDC hekim sayısı 707`den 272`e düşülmüştür. Azalış; ayaktan başvurusunda 130 bin, acil başvuruda 24 bin, ameliyat sayısında 2 bin 500, yatak hasta sayısında 5 bin, doğum sayısında 900 olmuştur. Azalış; ayaktan başvurusunda yüzde 57, acil başvuruda yüzde 39, ameliyat sayısında yüzde 75, yatan hasta sayısında yüzde 75, doğum sayısında yüzde 98 olmuştur. Aynı dönemde Etlik Şehir Hastanesinde 500`e yakın uzman hekim görev yapmış ve yatan hasta ameliyat ve doğum sayısı kapatılan hastanelerimizdeki azalışa denk düzeyde gerçekleşmiştir. Bakanlık mevcut 4 hastanemizi daraltılmış ayaktan tedavi veren kurumlara dönüştürürken, yatan hasta, ameliyat ve doğum hastalarına yönelik personel ve ekipmanı Etlik Şehir Hastanesine çekerek hizmetin bu hastaneye kaydırılmasını sağlamıştır.
“KAPATILMASI PLANLANAN HASTANELERDEKİ AMELİYAT SAYILARI DÜŞÜRÜLMÜŞTÜR”
Öyle ki doğum hastanesi olan Zübeyde Hanım EAH`de aylık 800`e yakın doğum gerçekleşirken doğum sayısı 20`nin altına düşmüş, acil vakalar dışında tüm doğum hastaları Etlik Şehir Hastanesine gönderilmektedir. Sami Ulus EAH`de ise aylık 300`ün üstünde ABC grubu ameliyat yapılırken Kasım ayından itibaren hiç ameliyat yapılmamaktadır. Beştepe yerleşkesinde ameliyatlar, yatan hasta ve acil servis hizmetleri verilmemektedir, bölümün saat 17 sonrası kapısına kilit vurulmaktadır. Dışkapı EAH`nin yatan hasta ve ameliyat sayısı yüzde 60 azalırken, bölgedeki hastanelerin kapanması nedeniyle acil yükü aynı seviyede kalmıştır. Ulucanlar Göz EAH`de 900`e yakın ameliyat gerçekleştirilirken, ameliyat sayısı 150`nin altına düşmüştür.
“ETLİK ŞEHİR HASTANESİ TAM KAPASİTE ÇALIŞMAYA BAŞLAYINCA BU HASTANELERİMİZ AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNE DÖNÜŞECEKTİR”
Hastanelerin yatan hasta, ameliyat ve doğum hizmetleri Etlik Şehir Hastanesine taşınarak yatak doluluk oranının istenilen düzeye ulaşması istenmektedir. Etlik Şehir Hastanesi yüzde 50 kapasite ile çalışmadığı dönemde hastanelerimize hizmet kapasitesi olarak vermiş olduğu zarar ortadayken, hizmet kapasitesi arttıkça hastanelerimiz ayaktan hizmet sunan aile sağlığı merkezlerine dönüşecektir. Öyle ki bugün için dahi Ulucanlar, Zübeyde Hanım ve Sami Ulus EAH`nin acil dışı günlük hasta sayısı bin sayısının altındadır. Bu sayı ‘A Grubu` aile sağlığı merkezlerinin baktığı ayaktan hasta sayısı ile aynı düzeydedir.
“2023 YATIRIM PROGRAMINDA 93 SAĞLIK YATIRIMLARINA 32,8 MİLYARLIK KAYNAK AYRILIRKEN, 13 ŞEHİR HASTANESİNE SADECE KİRA BEDELİ OLARAK 27,8 MİLYAR AYRILMIŞTIR”
Dışkapı ve Sami Ulus EAH yıkılarak yeniden yapılması ve Onkoloji Hastanesine ek hizmet binası yapılması ile ilgili vaatler ise plan ve yatırım programlarına yansımamıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ve yapılacak ihalelerde bu 3 hastaneye ait projeler yer almamaktadır. Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen 2023 yatırım programında da bu üç hastanenin projesi yer almamaktadır. Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen 2023 yatırım programında 93 sağlık yatırımlarına 32,8 milyarlık kaynak ayrılırken, aynı yatırım programında 13 şehir hastanesine sadece kira bedeli olarak 27,8 milyar ayrılmıştır.”