22 Aralık 2024 Pazar


18:49   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: ÖZLEM GÜRSES`E EV HAPSI TAM BIR AKıL, VICDAN VE HUKUK TUTULMASı   18:25   ÖZLEM GÜRSES HAKKıNDA EV HAPSI KARARı VERILDI   18:14   CHP`NIN ESENYURT NÖBETI….ÖZGÜR ÇELIK: “AK PARTI`DE TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISI`NDE 12 YıLLıK TELEFON KONUŞMALARı INCELENDIĞINDE MILLETVEKILI KALMAZ``   18:14   SIVASSPOR, SAMSUNSPOR ILE 0-0 BERABERE KALDı   18:03   GAZETECI ÖZLEM GÜRSES`IN TUTUKLANMA TALEBINE TEPKI... BURHANETTIN BULUT: AMAÇ, MUHALIF GAZETECILERE BASKı VE GÖZDAĞıDıR   17:18   ÖZLEM GÜRSES, TUTUKLAMA ISTEMIYLE MAHKEMEYE SEVK EDILDI   17:51   ERDOĞAN`DAN DEM PARTI`NIN "İMRALı" ZIYARETINE ONAY… BIR HAFTA IÇINDE GERÇEKLEŞECEK ZIYARETTE IKI ISMIN YER ALACAĞı BELIRTILIYOR   17:44   GÖKHAN GÜNAYDıN: "20 DAKIKALıK KONUŞMA SÜREM BOYUNCA, TÜRKIYE 75 MILYON TL FAIZ ÖDÜYOR"   17:28   TBMM GENEL KURULU... ALI MAHIR BAŞARıR: BAHARDA GETIRIN SANDıĞı, YAPALıM SEÇIMI   17:05   ÇGD`DEN, ANKARA`DA GAZETECILERIN ENGELLENMESI VE SÖZLÜ ŞIDDETE MARUZ KALMASıNA TEPKI: “HUKUK TANıMAZLıĞA DERHAL SON VERIN”   16:56   SEZAI TEMELLI: "MÜLTECI KRIZI KAPıDADıR, MÜLTECILERIN ÇOK BÜYÜK KıSMı GITMEYECEK"   15:45   TÜKETICI HAKLARı DERNEĞI BAŞKANı, 4 KIŞILIK AILENIN GIDERLERINI HESAPLADı: “İNSANCA YAŞAMANıN KOŞULU, 65 BIN LIRANıN ÜZERINDE”   15:39   GÜLÜSTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT: IŞİD ADıNA KATLIAM YAPANLAR TAHLIYE EDILDILER. TUZUN KOKTUĞU BIR EŞIKTEYIZ   15:06   ORHAN SARıBAL: "MARAŞ`LA ILGILI GIZLILIKLER KALDıRıLARAK BELGELER EŞLIĞINDE KATLIAMıN TÜM SORUMLULARıNCA BU HALKTAN ÖZÜR DILENMELIDIR"   14:55   TÜRKIYE GAZETECILER CEMIYETI`NDEN TÜRKIYE SPOR YAZARLARı DERNEĞI`NE KAYYUM ATANMASıNA TEPKI: "SIYASI IRADENIN YÖNETIME KATıLMA VE EL KOYMA ISTEĞI KABUL EDILEMEZ"   13:13   GAMZE TAŞCıER: ASGARI ÜCRETI BELIRLEME SÜRECI EMEĞI KORUMAK IÇIN BIR SıNAVDıR. BU SıNAVDA, SARAY IKTIDARı SıNıFTA KALMıŞTıR   13:12   CHP`LI ÜMIT ÖZLALE: "TÜRK-İŞ`IN AÇLıK SıNıRıNı 3,26 KATSAYıSı ILE ÇARPARAK YOKSULLUK SıNıRıNA ULAŞMASı DOĞRU BIR YAKLAŞıM DEĞIL"   12:44   TUNCER BAKıRHAN: “TÜRKIYE`DE HIÇBIR DÖNEM OLMADıĞı KADAR DEMOKRATIK ZEMIN MÜSAITTIR. TÜRKIYE HALKLARı, EMEKÇILERI BARıŞ ISTIYOR``   11:51   TRAFIK TARTıŞMASı SONRASıNDA POLIS TARAFıNDAN VURULAN ÜNLÜ MIMAR TURGUT TOYDEMIR YAŞAMıNı YITIRDI   11:40   YENIŞEHIR BELEDIYESI, TÜRKIYE`NIN ILK KADıN AVUKATı SÜREYYA AĞAOĞLU`NUN ISMINI PARKTA YAŞATACAK  
 
     
   

SICAK HAVA NEDENİYLE MEYVE AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI… İKLİM BİLİMCİ TÜRKEŞ: “TAHILLARDA BIRAKIN ÇİMLENMEYİ ÇÜRÜMENİN DE BAŞLADIĞINA İLİŞKİN BİLGİ GELİYOR”


İklim krizinin etkisiyle Türkiye son dönemde kurak ve sıcak bir kış mevsimi yaşıyor. Hava sıcaklığı mevsim ortalamalarının üzerine çıkınca meyve ağaçları da çiçek açmaya başladı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi iklim bilimci Prof. Dr. Murat Türkeş`in bahçesindeki meyve ağaçları tomurcuklandı, yaprak açtı. Türkeş, “Bahçemdeki karadut ağacı yaklaşık 15 gün önce çiçeklendi. Kirazlar da neredeyse bahar ayının tomurcuklarına dönüşmek üzere. Özellikle tahıllarda bırakın çimlenmeyi çürümenin de başladığına ilişkin bilgi geliyor” dedi.

 

Tarih : 17 Ocak 2023 Salı 11:47   Okunma : 233

DİLAN KUTLU 

İklim krizinin etkisiyle Türkiye son dönemde kurak ve sıcak bir kış mevsimi yaşıyor. Hava sıcaklığı mevsim ortalamalarının üzerine çıkınca meyve ağaçları da çiçek açmaya başladı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi iklim bilimci Prof. Dr. Murat Türkeş`in bahçesindeki meyve ağaçları tomurcuklandı, yaprak açtı. Türkeş, “Bahçemdeki karadut ağacı yaklaşık 15 gün önce çiçeklendi. Kirazlar da neredeyse bahar ayının tomurcuklarına dönüşmek üzere. Özellikle tahıllarda bırakın çimlenmeyi çürümenin de başladığına ilişkin bilgi geliyor” dedi.

Türkiye`de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ağaçları şaşırttı. Meyve ağaçlarında yapraklanma ve tomurcuklanma başladı. Çanakkale Yapıldak köyünde yaşayan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş bahçesindeki meyve ağaçlarının tomurcuklandığı görüntüleri ANKA Haber Ajansı ile paylaştı.

“BAHÇEMDEKİ KARADUT AĞACI YAKLAŞIK 15 GÜN ÖNCE ÇİÇEKLENDİ”

Türkeş, “Bahçemdeki karadut ağacı yaklaşık 15 gün önce çiçeklendi. Özelikle kışın hava sıcaklıkları hızla arttığında sıcak ve kurak dönemde ilk yanıt veren ağaç karadut oluyor. Ne yazık ki Çanakkale yöresinde ticari olarak da yetiştirilen çok önemli bir tarımsal ürün. Yine bahçemdeki kirazlar da neredeyse bahar ayının tomurcuklarına dönüşmek üzere. Bu tabi çok olumsuz. Hem kış uykusuna yatamadılar. Yeteri kadar soğuklama olmadı. Hem de erken uyanarak bundan sonra olabilecek don olaylarına karşı daha etkilenebilir hale gelecek" dedi. 

“REKOLTE KAYIPLARI OLABİLECEĞİ BİLGİSİ GELİYOR”

Türkiye`nin en çok ısınan ülkelerden biri olduğunu belirten Türkeş, kuraklığın tarım üzerindeki etkilerini de değerlendirdi.

“Kasım sonuna geldiğinizde hala kurak bir sonbahar söz konusu ise tarımsal açıdan çok olumsuz. Toprağa tohum atılacak. Fakat toprakta tohumun yeşerebileceği yeterli nem yok. İç Anadolu`da, Güney Anadolu`da… Tarım birlikleri kooperatiflerinde bu sene rekolte kayıpları olabileceği bilgisi geliyor. Tohum yağış olmadığı için verimli bir şekilde çimlenemedi. Ardından kar yağışı da gelmedi. Özellikle tahıllarda bırakın çimlenmeyi çürümenin de başladığına ilişkin bilgi geliyor. 

Batı Anadolu, kuzey batıda, Marmara`nın tamamı, İç Anadolu olağan dışı kuraklık koşulları yaşanıyor. Kuraklık ve sıcak hava koşulları yeryüzünde buharlaşmayı da arttırıyor. Buharlaşmanın artmasıyla toprak nemini azaltarak tarımsal ürün rekoltesinin sürekli düşmesine yol açabiliyor. 2022-2023 hem sıcak hem kurak geçiyor. Birkaç ay böyle gitme olasılığı var.

“MEYVE AĞAÇLARIN ÇİÇEK AÇTIĞINI GÖRDÜK”

Kışın geç gelmesiyle ve bahar koşullarının yaşaması nedeniyle ağaçlar uykuya yatamadı. Bilimsel olarak bir soğuklama olmadan meyve ağaçların çiçek açtığını ve yapraklanmaların meydana geldiğini de gördük. Benim bahçemde de öyle. Lapseki kirazı Çanakkale`nin önemli kirazlarındandır eğer böyle giderse önümüzdeki dönemde şiddetli buzlanma don olaylarında bu meyvelerin zarar görebileceği anlamına geliyor bu da rekolte kaybıdır. Ardışık olarak bunların gelmesi önemli bir iklim değişikliği sinyalidir. Her yıl böyle olduğunda biz tahılda yaşadığımız rekolte zararlarını bu kez meyvelerde de görmeye başlarız. Çok soğuk altında henüz toprak altında gelişmemiş çimlenmiş tahılların korunabilmesi için kar önemli. Kuraklık olmazsa Türkiye kuraklığı konuşmuyor.”

“SU HAVZALARININ MADEN VE YAPILAŞMADAN KORUNMASI GEREKİYOR”

Türkiye`de suyun en fazla tarım alanlarında harcandığına dikkat çeken Türkeş, buna karşı alınması gereken önlemeleri de su tüketimi fazla olan ürün desenlerine kurak bölgelerde izin verilmemesi ve tarım arazilerinde kapalı ve damlama sulama sisteminin kurulması gerektiğini söyledi.

Önemli su havzalarını özellikle maden ve yapılaşmadan korunması gerektiğine dikkat çeken Murat Türkeş, “Her damlanın kıymeti var. Mühendisliğin yanı sıra ekolojinin de dikkate alındığı bir yaklaşım mutlaka gerekli” dedi.

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA