31 Mart 2025 Pazartesi


10:05   İMAMOĞLU IÇIN BAŞLATıLAN IMZA KAMPANYASıNA CHP MÜNIH BIRLIĞI`NDEN YOĞUN DESTEK   10:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI SAĞLıK PERSONELINE “TEMEL YAŞAM DESTEĞI VE ENTÜBASYON” EĞITIMI   01:51   ANTALYA`DA 3.9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   01:35   SANATÇı VOLKAN KONAK HAYATıNı KAYBETTI   22:31   CHP LIDERI ÖZEL`IN, SILIVRI CEZAEVI`NDEKI ZIYARETI TAMAMLANDı   19:54   İBB TEFTIŞ KURULU, GEÇMIŞ DÖNEMIN HESABıNı SORDU, VALILIK SORUŞTURMA IZNI VERMEDI   17:07   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, VALILIK TARAFıNDAN DÜZENLENEN BAYRAMLAŞMA PROGRAMıNA KATıLDı   12:24   CUMHURBAŞKANı DANıŞMANı UÇUM`DAN SOKAK OLAYLARıNA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "MILLI DEVLETLERI ZAYıFLATMA PROJELERINDE HEDEF ÜLKE GENÇLERI KITLE GÜCÜ OLARAK KULLANıLıYOR"   12:18   EMEKLILER GEÇIM SıKıNTıSı NEDENIYLE BAYRAM SEVINCI YAŞAYAMıYOR   12:16   İLETIŞIM BAŞKANLıĞı: "İSVEÇLI GAZETECI, `SILAHLı TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYE OLMA` VE `CUMHURBAŞKANıNA HAKARET` SUÇLARıNDAN TUTUKLANDı"   11:55   ÖMER FETHI GÜRER, KASABA GIDEREK ET FIYATLARıNı ARAŞTıRDı: "ET TÜKETIMI DÜŞÜK OLMASıNA KARŞıN FIYATLAR ARTMAYA DEVAM EDIYOR. 1 KILO KUŞBAŞı, BIR GÜNLÜK YEVMIYEYE EŞIT"   11:48   "TÜİK`IN ENFLASYON VERILERI ASıLSıZ" DAVASı… TÜİK VERILERI ``GIZLI ŞIFRELI FLAŞ BELLEKLE`` MAHKEMEYE GÖNDERDI   11:46   31 MART YEREL SEÇIMLERININ BIRINCI YıLı... KAYYUMLARıN GÖLGESINDE "MILLI IRADE"   11:38   DEM PARTI: ``MAHIR VE YOLDAŞLARıNıN BIZLERE MIRAS BıRAKTıĞı MÜCADELE BAYRAĞıNı YÜKSELTECEĞIZ``   11:33   DENIZ YÜCEL`DEN ÖMER ÇELIK`E: ``YıLLARCA PENSILVANYA`NıN, TARIKAT VE CEMAATLERIN VESAYETINDE SIYASET YAPTıKTAN SONRA CUMHURIYET HALK PARTISI`NI VESAYETÇILIKLE SUÇLAMAK TARIH BILMEMEKTIR``   10:57   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL, İMAMOĞLU`NUN MEMLEKETI TRABZON`DA: "EKREM İMAMOĞLU`NUN SUÇU TAYYIP ERDOĞAN`ıN RAKIBI OLMAKTıR"   10:12   19 MART`ıN FATURASı BÜYÜYOR, ŞIMŞEK YINE PARA VE IKNA TURUNDA, ENFLASYON, KUR, FAIZ HEDEFI ŞAŞTı   09:59   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, TARSUS`UN BATı GIRIŞINI 72 SAATTE YENILEDI   09:37   MERSIN`DE KıYAFET EVI`NDEN, AÇıLDıĞı GÜNDEN BU YANA TOPLAM 21 BIN 300 AILE YARARLANDı   09:01   DERVIŞOĞLU TUTUKLANAN GENÇLERIN BıRAKıLMASıNı ISTEDI: "HAKIMLER DE BU BAYRAM TATILINDE NÖBETTE OLSUNLAR VE ÇOCUKLARı AILELERINE KAVUŞTURSUNLAR"  
 
     
   

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: "KISA SÜREDE ÇOK FAZLA HASTA BAKMAK ZORUNDA BIRAKILAN HEKİMLER ARASINDA İŞ KAZALARI YAYGINLAŞTI"


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, pandemide sağlık sektöründe yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili rapor hazırladı. Rapora göre; 2008-2021 arasında meydana gelen iş kazalarının yüzde 64`ü pandemi döneminde yaşandı. 2008`de kayda geçen iş kazası 72 iken, 2021 yılında toplam 53 bin 826 iş kazası rapor edildi. Hekimler arasında iş kazaları yüzde 3 bin 70 arttı. Akkuş ilgezdi, “COVID-19 salgınının sağlık sistemine getirdiği yük, iş kazaları istatistiklerinde açıkça görülüyor. Kısa sürede çok fazla hasta bakmak zorunda bırakılan hekimler arasında iş kazaları yaygınlaştı. SGK verilerinden yola çıkarak hazırladığımız rapor, hekimlere dayatılan sistemin acı gerçeğini ortaya koyuyor” dedi.

 

Tarih : 9 Aralık 2022 Cuma 11:58   Okunma : 515

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, pandemide sağlık sektöründe yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili rapor hazırladı. Rapora göre; 2008-2021 arasında meydana gelen iş kazalarının yüzde 64`ü pandemi döneminde yaşandı. 2008`de kayda geçen iş kazası 72 iken, 2021 yılında toplam 53 bin 826 iş kazası rapor edildi. Hekimler arasında iş kazaları yüzde 3 bin 70 arttı. Akkuş ilgezdi, “COVID-19 salgınının sağlık sistemine getirdiği yük, iş kazaları istatistiklerinde açıkça görülüyor. Kısa sürede çok fazla hasta bakmak zorunda bırakılan hekimler arasında iş kazaları yaygınlaştı. SGK verilerinden yola çıkarak hazırladığımız rapor, hekimlere dayatılan sistemin acı gerçeğini ortaya koyuyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, pandemi döneminde sağlık sektöründe meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla “Pandemide Sağlık Sektöründe Yaşanan İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Raporu” hazırladı. Akkuş İlgezdi, bugün yaptığı yazılı açıklamada rapora dair şu bilgileri paylaştı:

“2008-2021 ARASINDA MEYDANA GELEN İŞ KAZALARININ YÜZDE 64`Ü PANDEMİ DÖNEMİNDE YAŞANDI”

“Türkiye`de son 14 senede sağlık hizmetleri sektöründe toplam 146 bin 52 iş kazası meydana geldi. Bu kazaların 92 bin 943`ü, geride bıraktığımız 2 senede yaşandı. Başka bir ifadeyle 2008-2021 yıllarında sağlık hizmetleri sektöründe yaşanan iş kazalarının toplam yüzde 64`ü pandemide meydana geldi. Öte yandan 2020-2021 yılları arasında sağlık hizmetleri sektöründe çalışan 24 kişi iş kazası, 30 kişi ise meslek hastalığı sonucu yaşamını yitirdi. Pandemi süresince Türkiye genelinde tüm iş kollarında toplam 40 kişi meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybederken, ölenlerin yüzde 75`ini sağlık hizmet sektöründe çalışanlar oluşturdu.

“2021 YILINDA TOPLAM 53 BİN 826 İŞ KAZASI RAPOR EDİLDİ”

Kazalar 2008-2021 yılları arasında 748 kat arttı. 2008 yılında kayda geçen iş kazası sayısı yalnızca 72 iken, iş yükünün arttığı, sağlık sisteminin talebe cevap vermekte zorlandığı 2021 yılında toplam 53 bin 826 iş kazası rapor edildi. Başka bir ifadeyle sağlık sektöründe ‘tüm zamanlar rekoru`nun kırıldığı 2021`de iş kazaları on değil, yüz değil, bin değil tam yüzde 74 bin 631 oranında arttı. Pandemi boyunca her hafta sağlık sektöründe çalışan 864 kişi iş kazası geçirdi. Covid-19 salgınının başlangıcından bugüne kadar iş kazası geçiren toplam sağlık çalışanı sayısı ise 92 bin 943 oldu. Bu sayı son 14 yılda sağlık sektöründe kayıt altına alınan toplam iş kazasının yüzde 64`üne denk geliyor. Başka bir ifadeyle Türkiye`de sağlık hizmetleri sektöründe meydana gelen her 5 iş kazasından 3`ü pandemi sürecinde yaşandı.

“HEKİMLER ARASINDA İŞ KAZALARI YÜZDE 3 BİN 70 ARTTI”

AKP iktidarının halk sağlığını bozan ‘Sağlıkta Dönüşüm Sistemi`, performans dayatmasıyla karşı karşıya kalan hekimlerin iş sağlığını da bozdu. Kısa sürede çok fazla hasta bakmak zorunda bırakılan hekimler arasında iş kazaları yaygınlaştı. Türkiye`de 2008-2021 yılları arasında mesleğini icra ederken toplam 4 bin 952 hekim iş kazası geçirdi. Hekimler arasında iş kazaları yüzde 3 bin 70 arttı. 2008 yılında iş kazası geçiren hekim sayısı 47 iken bu sayı pandeminin doruk noktasına ulaştığı 2021 yılında bin 490`a yükseldi. Pandemi süresince iş kazası geçiren hekim sayısı ise 2 bin 377 oldu. Türkiye`de son 2 senede en az 556 sağlık çalışanı covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği halde, SGK verilerine göre meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanı sayısı 30`dur. Bu da temelde bir sigortacılık kurumu olan SGK`nın meslek hastalıklarını bir tazminat süreci olarak ele aldığını ve sağlık çalışanlarının insani taleplerini ekonomik gerekçelerle yok saydığını göstermektedir.

“KISA SÜREDE ÇOK FAZLA HASTA BAKMAK ZORUNDA BIRAKILAN HEKİMLER ARASINDA İŞ KAZALARI YAYGINLAŞTI”

‘Beyaz Reform` sloganıyla Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen; ödül ve teşvike dayandığı belirtilen yeni sistem tartışılırken, Covid-19 salgınının sağlık çalışanları üzerinde yarattığı tahribatın izleri istatistiklere yansıdı. COVID-19 salgınının sağlık sistemine getirdiği yük, iş kazaları istatistiklerinde açıkça görülüyor. Kısa sürede çok fazla hasta bakmak zorunda bırakılan hekimler arasında iş kazaları yaygınlaştı. SGK verilerinden yola çıkarak hazırladığımız rapor, hekimlere dayatılan sistemin acı gerçeğini ortaya koyuyor”

Raporda sağlık sisteminin geldiği noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akkuş İlgezdi, pandemi sürecinde artan iş yükünün, iş kazalarını artırdığını raporun değerlendirme bölümünde 6 madde ile ortaya koydu. Madde başlıkları ise şöyle:

“AKP iktidarları döneminde kamucu sağlık politikaları terkedilmiştir. Sağlık sistemi üzerindeki iş yükü sürekli artmaktadır. ‘Performans kriteri` iş kazalarına davetiye çıkartıyor. AKP, sağlıkta şiddet sarmalına son verecek siyasi iradeyi ortaya koyamıyor. Yapısal sorunlar çözülmeli. Sağlık çalışanları güvencesiz.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA