Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Aratos Felsefe Dergisi`nin ortak çalışmasıyla, Tarsus`ta ‘Aratos Felsefe Sempozyumu` düzenlendi.
‘Savaş ve Barışa Sosyal Bilimlerin ve Felsefenin Penceresinden Bakış` ana başlığıyla düzenlenen sempozyum, Tarsus Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazı Araştırma Merkezi`nde yapıldı. Ressam Ümit Aslan`ın ‘Efsaneden Gerçeğe Şahmeran` resim sergisinin açıldığı ve gazeteci yazar Uğur Pişmanlık`ın hazırladığı ‘Sokak Şarkıcıları ve Müzisyenleri Belgesi`nin sunulduğu sempozyum, üç oturumda yürütüldü.
Sempozyumun birinci oturumunda; Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü`nden Prof. Dr. Doğan Göçmen ‘Savaş ve Barış Üzerine` ve Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Eğitimi Bölümü`nden Doç. Dr. Mustafa Günay ‘Barış Mümkün mü` başlıklarıyla sunum yaptı.
İkinci kısımda ise Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Eğitim Bölümü`nden Prof. Dr. Cahit Aslan ‘Savaş ve Savaş Karşıtı Mücadele: Toffler Üzerinden Bir Değerlendirme`, Mersin Üniversitesi Sosyoloji Bölümü`nden Prof. Dr. Yaşar Erjem ‘Savaş ve Sosyal Hareketler` ile Dr. İsmail Sarp Aykurt ‘Savaş ve İşgal Afişleri` konularında konuştu.
Sempozyumun son oturumunda; Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi Fatma Gülara Işık Tuğcu, Curzio Malaparte`nin ‘Kadınlar da Savaşı Yitirdi`, Dr. Nemciye Ayşim Parlakyıldız ‘Savaş ve Barış Kavramlarını Yazınsal Eserler Üzerinden Okuma Denemesi`, Volkan Koyutürk ‘Savaş Filmlerinde Temsil ve Gerçeklik`, İbrahim Çenet ‘Amanos Dağları ve Etrafında Erana (Kadın Ana) Uygarlığı` ve Ömer Öneren de ‘Uzaya Ulaşan İnsan Kendine Ulaşmayı da Başaracaktır` konu başlıklarıyla konuşma yaparak, sempozyuma katkı sağladı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger programa ilişkin, şunları söyledi:
“Elbette ki savaş olsun istemiyoruz, barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Biz, düşünen, sorgulayan, araştıran ve özgürlük noktasında bunu huzur içerisinde yaşamak isteyen bir toplum istiyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak da yaklaşımımız bu şekilde. Barışın, eşitliğin, adaletin ne kadar kıymetli olduğu bilinci ile bir toplum huzur içerisinde Mersin`de yaşasın, Tarsus`ta yaşasın istiyoruz.”
Aratos Felsefe Dergisi`nin kurucusu gazeteci Uğur Pişmanlık ise şöyle konuştu:
“Biz Tarsus`ta bir aydınlanma çabası içerisindeyiz. 19 yıllık Aratos Dergisi, bu kenti felsefe kenti yapmaya çalışıyor. Bu kentin arkeolojik, tarihsel ve yerel gıdalar anlamında değerleri var. Bu kentin, antik çağda yaşamış 39 filozofu var. Cumhuriyet sonrası yaşamış aydınları var. Dolayısıyla da Tarsus`a yakışanın, Tarsus`a kimlik kazandıracak olan şeyin, felsefe olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda da yerel yönetimlerin, kentin aydınlarına ve bu tür projelere destek vermesini anlamlı buluyoruz.”