CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, birçok sorunun kaynağının aslında politik olduğunu belirterek, "Sağlığın sorunlarının çözümüne de doğru bir politik bakışla, doğru bir anlayış ortaya koyup, çözüm önerilerini o zeminde tartışmak gerektiğini düşünüyorum" dedi.
CHP İstanbul İl Başkanlığı Sağlık Komisyonu tarafından "İstanbul`dan Türkiye`ye Sağlık Alanının Sorunları ve Çözümleri Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştaya, CHP Parti Meclisi üyesi Burhan Şenatalar, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve CHP İstanbul İl yöneticileri katıldı.
Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ve Covid-19 pandemisinde hayatını kaybeden sağlık emekçileri için saygı duruşu ile başlayan çalışayın açılış konuşmasını CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu yaptı. Kaftancıoğlu şunları söyledi:
“ÜLKENİN ÇÖZÜLEMEYECEK HİÇBİR SORUNU YOK: Ülkenin bilgi, birikim, planlama ve deneyimle birlikte çözülemeyecek hiçbir sorunu yok. Mesele soruna nereden baktığınız ve sorunu nasıl çözmeye kalktığınızla ilgili bir durum aslında. Yoksa bu memlekette yaşadığımız bütün sorunlar gibi sağlık sorunu da doğru bir bakışla sorunu merkezine alan, sorunla birlikte çözecek olanları ve insanı da merkeze koyan bir şekilde ele alınıp planlı programlı bir şekilde süreç yürütüldüğünde rahatlıkla çözülecektir.
BİRÇOK SORUNUN KAYNAĞI ASLINDA POLİTİK: Her bir yol arkadaşımızın, akademisyenlerimizin, meslektaşlarımın sağlık alanındaki sorunlara bilimsel, akılcı yaklaşan ve çalıştaya katkı koyan bütün herkesin akıttığı tere sağlık diyorum. ‘İstanbul`dan Türkiye`ye Sağlık Alanının Sorunları ve Çözümleri Çalıştayı` yapılmasını özellikle çok istemiştim. Çünkü birçok sorunun kaynağı aslında politiktir. Sağlığın sorunlarının çözümüne de doğru bir politik bakışla, doğru bir anlayış ortaya koyup, çözüm önerilerini o zeminde tartışmak gerektiğini düşünüyorum. O nedenle İstanbul`da gerçekleşecek olan bu çalıştayımızın çıktılarının genel merkez sağlık politikalarımıza da büyük oranda katkı sunacağına inanıyorum.”
CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve Sağlık Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Gürbüz de çalıştayda şunları söyledi:
“HER GEÇEN GÜN SORUMLULUĞUN ARTTIĞINI TESPİT ETTİK: CHP İstanbul İl Başkanlığı Sağlık Komisyonu olarak düzenlediğimiz bu çalıştayda görevimiz gereği yapmış olduğumuz gözlemlerde sağlık ortamında her geçen gün artan olumsuzluklarla karşı karşıya olduğunu gördük. Hekimlerin, diş hekimlerinin, eczacıların, veteriner hekimlerin, hemşirelerin, ebelerin, hastabakıcıların, ATT Paramedik ve diğer tüm sağlık çalışanlarının, sağlık kuruluşlarında görev yapan tüm çalışanların mutsuz olduklarını gördük. Her geçen gün sorumluluğun arttığını tespit ettik. Düzeltilemeyen iş koşullarına ekonomik geçim sorunları ve sağlıkta şiddet de eklendi. İktidar ise giderlerse gitsinler yaklaşımı içerisinde. Bu nedenle sağlık kuruluşlarında, kamu kuruluşlarında, üniversitelerde ciddi istifalar yaşandı. Hastanelerde bazı bölümler kapandı, kapanıyor.
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMÜN SAĞLIKTA ÇÖKÜŞ AŞAMASINA GELDİĞİ DÖNEMDE BU ÇALIŞTAYI DÜZENLEDİK: Özellikle yan dal uzmanlıklarının olduğu birçok bölümde kapanmalar var ve hizmetler verilemez noktasına geldi. Tabii bu tüm olumsuzluklar halkın da sağlığını olumsuz yönde etkilemekte. Neticede hastalar ve hasta yakınları çok mutsuz olduğu, sağlık sisteminden şikâyet ettiği bir dönem yaşanıyor. Günlerce alınamayan randevular alındıysa beş dakikaya sığınmaya çalışılan muayeneler, ilaç bulunmasındaki yaşanan sıkıntılar, zamanında yapılamayan ameliyatlar ve tahliller halkımızı bezdirmiş durumda. Bu nedenle CHP İstanbul İl Sağlık Komisyonu olarak sağlıkta dönüşüm sürecinin sağlıkta çöküş aşamasına geldiği bu dönemde sağlık hizmetlerinin mevcut durumunu oluşturduğumuz çalışma gruplarıyla tespit etmeye ve çözüm önerileri oluşturmaya karar verdik.”
Bu arada, CHP İstanbul İl Başkanlığı Sağlık Komisyonu üyeleri İ.Ü. Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve İBB Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Feyza Erkan, İ.Ü Çocuk Hastalıkları ve İstanbul Tabip Odası YK üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve İBB Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Arslan, Aile Hekimi ve İstanbul Tabip Odası YK üyesi Dr. Recep Koç, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve İBB Bilim Kurulu üyesi Dr. Melahat Cengiz, CHP İstanbul İl Başkan Vekili ve Ecz. Gülsüm Hale Özcömert Coşkun, Dr. Mete Aker, Uzman Aile Hekimi ve TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, Aile Hekimi ve İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Serkan Özbakış, Dt. Ümit Yurdakul, Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Müjgan Kılıç, İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi Başkanı Av. Burcu Öztoprak Alsulu, Uzman Psikolog İbrahim Eke, Uzman Psikolog Nurten Tozkoparan, Uzman Biyolog Ziya Arslan, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Hürriyet Yılmaz, Ecz. Bilge Çalışkan, İBB İş Sağlığı ve Güvenliği Şube Müdürü Dr. Özkan Kaan Karadağ çalıştaya katılan isimler arasında yer aldı.
Çalıştayda Sunum yapan katılımcılar ve konuları da şöyle:
Prof. Dr. Feyza Erkan: Kamu Hastaneleri
Dr. Serdar Ceylan: Özel Hastaneler
Dr. Recep Koç: Şehir Hastaneleri
Prof. Dr. Feyza Erkan ve Hemşire Müjgan Kılıç: Sağlık İnsan Gücü ve Sağlık Eğitimi
Dr. Emrah Kırımlı: Aile Hekimliği
Dr. Mete Aker: Yerel Yönetimler
Dr. Ümit Yurdakul: Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri
Eczacı Bilge Çalışkan ve Eczacı Simla Sezgin: İlaç ve Eczacılık Hizmetleri
Prof. Dr. Murat Arslan Veterinerlik Hizmetleri
Dr. Özkan Karadağ: İş, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği
Prof. Dr. Hürriyet Yılmaz ve Prof. Dr. Evrim Coşkun: Toplumsal Rehabilitasyon Hizmetleri ve Engellilerin Sorunları
Av. Burcu Öztoprak Alsulu ve Av. Cihan Yüzbaşıoğlu: Sağlık Hukuku, Sağlık Mevzuatı, Sağlıkta Şiddet
Uzm. Dr. Hakan Yılmaztürk ve Ender Günay: Sağlıkta Örgütlenme ve Sağlığın Finansmanı
Dr. Nilüfer Aykaç ve Prof. Dr. Feyza Erkan: Çevre ve Sağlık