CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçe görüşmelerinde; “Bu yıl ilk defa ilk ve ortaokullara da bütçe ayırdınız. Ama 1000 öğrencisi olan bir okula 4 bin 500- 5 bin 500 lira Sayın Bakan. Bu neye yetsin? Bu rakamlara lütfen biraz daha ayrıntılı dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda; Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), 2021 yılı kesin hesapları kanun teklifi, 2023 yılı bütçeleri kanun teklifi ve Sayıştay raporları görüşülüyor.
CHP Grubu adına konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, eğitim için öngörülen bütçenin sistemin sorunlarını çözecek yeterlilikte olmadığını belirterek, “Sadece bütçe rakamları değil. Aynı zamanda vizyon ve eğitimdeki 20 yıllık hedefiniz de sorun çözme ve iyi bir eğitim sistemine zemin hazırlamaktan, çocukların ve gençlerin maksimim yararını amaç edinmekten, aynı zamanda ülke kalkınmasını hedeflemekten çok uzak kalmıştır, iktidarda olduğunuz sürece. Sadece çocukların ve gençlerin ideolojik olarak şekillendirilmesi temeline dayandırılmıştır” dedi.
Karabıyık, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin 435 milyar 351 milyon 82 bin lira olduğunu ancak 2023 bütçesinde faize 565,6 milyar liranın da ayrıldığını kaydederek, “Yani faiz ödemeleri Milli Eğitim Bakanlığından 15 milyon 839 bin 140 öğrenci için bir yıllık ayrılan bütçeden daha fazladır” dedi.
Karabıyık, merkezi yönetim bütçesinde eğitime ayrılan payda 2016 yılından bu yana düşüş olduğuna dikkat çekerek, “Eğitim bütçesinin merkezi yönetim bütçesindeki payı yüzde 19 küsurdan yüzde 14`e gerileme, eğitim bütçesinin milli gelire oranı da yüzde 4,21`den yüzde 3,48`e gerileyen, hatta bu paylar 4+4+4 sisteminin bile gerisinde kalmış olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Karabıyık, tabletlerde meslek içi eğitime kadar her şeyin bağışlar üzerinden yürütülmeye çalışıldığını vurgulayarak, “Yatırımlar da böyle, bağışlara bel bağlamış bir bakanlık görünümüne gelmiş” dedi. Karabıyık, Milli Eğitim Bakanlığı yatırımlarını 2002 ile kıyaslayarak, “2002`den 2023`e yüzde 22,34`ten yüzde 12,65`e gerilemiş” diye dikkat çekti.
“NİTELİK SORUNUN SEBEPLERİNDEN BİRİ DE BUDUR”
Üniversitelerin bütçesinin de milli gelir içerisindeki payının azaldığını kaydeden Karabıyık, “2002 ile 2023`ü kıyasladığımızda, gördüğünüz gibi 0,71- 0,72. O kadar çok üniversite sayısı arttı ki, bu artışı karşılayacak bir rakam değil. 2016 yılında YÖK ve üniversitelerin bütçesi yüzde 4,16`yken 2023 yılına geldiğimizde yüzde 3`e gerilemiş. 2016`dan bu yana da YÖK ve üniversitelerin bütçesi neredeyse yüzde 25 azaltmıştır. Belki de nitelik sorunun sebeplerinden bir tanesi budur diyebiliriz” diye konuştu.
“OKULLARDA TEMİZLİK GÖREVLİSİ YOK”
Karabıyık, okullara verilen bütçelerin yeterli olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Öncelikle sadece liselere gönderiliyordu, ilk ve ortaokulda sadece elektrik ve su giderleri ödeniyordu. Bu yıl ilk defa ilk ve ortaokullara da bütçe ayırdınız. Ama 1000 öğrencisi olan bir okula 4 bin 500- 5 bin 500 lira Sayın Bakan. Bu neye yetsin? Bu rakamlara lütfen biraz daha ayrıntılı dikkat etmemiz gerekiyor. Öğrencilerden kayıt parası alınmaya devam ediliyor. Masraflara katılınıyor, velilerden para isteniyor. Hele okul öncesi eğitimde her dönem için birtakım masraflar isteniyor. Kadrolu, hizmetli ataması yapılmadı. Bazı okullarda en az 5-6 temizlik görevlisine ihtiyaç var. İŞKUR üzerinden yaptığınız atamalar da zaten yeterli değil. Ne sağlık personeli ne güvenlik ne de temizlik görevlisi konusunda iyi bir aşamaya gelemediniz. Halen bu sorunlar devam ediyor Sayın Bakan.
8 BAKANIN DÖNEMİNDE YAPILANLAR
Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında 8 bakan görev yaptı. Sayın Erkan Mumcu`dan sizin bakanlığınıza kadar adım adım çıkardım. Şöyle bir baktığım zaman temel dik yazıdan, eğik yazıya geçilmiş. İki bakan sonra yeniden dik yazıya geçilmiş. 4+4+4 eğitim modeline geçilmiş. TCK madde 263 değiştirilmiş. Ulusal bayramların statlarda kutlanması yasaklanmış. Milli Eğitim Bakanlığı`nın Kur`an kurslarını denetlemesine son verilmiş. Öğrenci andı kaldırılmış.
MEB ve TÜGVA ile protokol imzalanmış. Sosyal etkinlikler yönetmeliği değiştirilmiş. Vakıf ve derneklerle protokol yapılmaya devam edilmiş. Böyle gidiyor. Eğitimin kalitesini artıracak, öğrencilerin başarısını önceleyecek ne var diye baktığımda, FATİH projesinin amaçları içinde yazıyor, onda da gelinen nokta ortada. Böyle geçmiş yıllar. Eğitimde de temel başarının gerilediğini görüyoruz.
Geçen yıla göre öğrenci sayısında yüzde 5 artış var. Öğretmen sayısında yarısı kadar kalmış, yüzde 2,3. Derslik sayısında da yüzde 2,4. Yani bu yeterli bir yatırım mıdır, yeterli bir bütçe midir, yanlış planlama mıdır? Ama sonuç bu. Öğrenci sayısına artan oranda ne öğretmen ne de derslik sağlama imkanı sizde olmamış.”