12 Nisan 2025 Cumartesi


01:30   GALATASARAY DEPLASMANDA SAMSUNSPOR`U 2-0 MAĞLUP ETTI   01:29   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı AYLIN NAZLıAKA: ADAYıMıZı YANıMıZDA, SANDıĞı ÖNÜMÜZDE ISTIYORUZ   01:27   CHP`LI TANAL: GÜÇLENDIRILMIŞ PARLAMENTER SISTEMIN DıŞıNDA DA BAŞKA BIR ŞEKILDE BU ÜLKE NE HUZURA KAVUŞUR, NE MUTLUĞA   23:50   ERKAN BAŞ: BASEL`I BILIM KURGU FILMLERINI ARATMAYACAK BIR SENARYOYLA TUTUKLADıLAR   23:18   CHP`LI YAVUZYıLMAZ ZONGULDAK BELEDIYE BAŞKANı TAHSIN ERDEM`IN IFADEYE NEDEN ÇAĞıRıLDıĞıNı RESMI BELGELERLE AÇıKLADı   23:10   İBB SORUŞTURMASı KAPSAMıNDA 24 ŞIRKETE DOĞRUDAN, 28 ŞIRKETE DENETIM KAYYUMU ATANDı   22:13   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı MURAT BAKAN: EMNIYET ANAYASAL HAKLARı YARGıLAMA, DEĞERLENDIRME AILELERE AYAR VERME MAKAMı DEĞILDIR   21:45   EKREM İMAMOĞLU: RANTA VE MILLET ALEYHINE OLAN HER HUSUSA KARŞı DURDUĞUM IÇIN BUGÜN BURADAYıM   15:38   ALI MAHIR BAŞARıR: "BUGÜN SILIVRI`DE UTANÇ VERICI GÖRÜNTÜLERI TEKRAR GÖRDÜK"   15:31   CHP`LI SARıBAL: BURSA`DA ASTıM KRIZI GEÇIREN TUTUKLU ÖĞRENCI ŞIDDETE MARUZ KALDı   15:15   CHP`LI GÜNAYDıN: “AKıN GÜRLEK`I TEHDIT ETTIĞI IDDIASıYLA AÇıLAN DAVA GÜRLEK`IN YıLLARCA MAHKEME BAŞKANLıĞı YAPTıĞı MAHKEMEYE TESADÜFEN DÜŞÜYOR”   14:47   CHP`LI MILLETVEKILLERI İMAMOĞLU`NUN DURUŞMA SALONUNDAN FOTOĞRAFıNı PAYLAŞTı...   13:37   19 MART PROTESTOLARıNDA TUTUKLANAN 59 GENÇ HAKKıNDA DAHA TAHLIYE KARARı   13:28   ÖZGÜR ÖZEL: "BIZ SEÇMENIN YARıSıNDAN BIR FAZLASıYLA TARIHIN EN BÜYÜK GÜVENSIZLIK OYUNU VERMEK ISTIYORUZ"   13:04   EKREM İMAMOĞLU, MAHKEMEDE SAVUNMA YAPTı   12:58   CHP PM TOPLANTıSı YARıN YAPıLACAK... MYK BELIRLENECEK   11:32   İMAMOĞLU`NUN "AKıN GÜRLEK DAVASı" DURUŞMASı BAŞLADı: "HAKSıZLıĞA KIM UĞRADıYSA YANıNDA BENI BULACAK"   11:24   MURAT EMIR: ``İLETIŞIM BAŞKANLıĞı BÖLGE MÜDÜRLÜKLERINE YAPıLAN ATAMALARDA ORTAK BIR TEK ÖZELLIK VAR, O DA TROL OLMALARı``   10:59   ESM SAMSUN ŞUBE BAŞKANı BULUT: "41 MILYONU AŞKıN KONUT ABONELERI YAPıLAN BU ZAMLARıN GERI ALıNMASıNı ISTIYORUZ"   10:57   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL: "CHP`YE, İBB`YE, İSTANBUL BAROSU`NA KAYYUM ATAYACAKLARDı"  
 
     
   

GAMZE TAŞCIER: TÜRKİYE`DE KADINLAR DOLAYLI OLARAK EVE HAPSEDİLMİŞ DURUMDA


CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında, “İsrail`de, 3 yaşından küçük çocuğu olan annelerin yüzde 76`sı istihdam ediliyor. Türkiye`de bu oran kaç biliyor musunuz, yüzde 25,2. Dehşet bir fark var. Türkiye`de kadınlar dolaylı olarak eve hapsedilmiş durumda” dedi.

 

Tarih : 3 Kasım 2022 Perşembe 15:08   Okunma : 268

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında, “İsrail`de, 3 yaşından küçük çocuğu olan annelerin yüzde 76`sı istihdam ediliyor. Türkiye`de bu oran kaç biliyor musunuz, yüzde 25,2. Dehşet bir fark var. Türkiye`de kadınlar dolaylı olarak eve hapsedilmiş durumda” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda dün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı`nın bütçesi görüşüldü. Komisyonda söz alan Gamze Taşcıer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık`a hitaben, “Bakanlığınızın kadına bakışında problem var” diye konuştu. Taşcıer, şunları söyledi:

“Hem sunumunuzda hem de Genel Başkan`ınız başta olmak üzere hepiniz her konuşmanızda ‘Önceliğimiz aile` diyorsunuz. Aile tabii ki önemlidir. Ancak devletin önceliği birey olmalıdır. Siz, kadını birey olarak değil öncelikle aile içinde ifade ederseniz sadece eş olarak görürsünüz. Ama size eş olmak da yetmiyor tabii, ‘çocuk sahibi olmalı` diyerek tek kariyeri annelik olarak görüyorsunuz. Ki bu bakış açınızı, son açıkladığınız, eşi vefat etmiş üç çocuklu annelere ev yardımı projenizde görüyoruz. Gelen tepkiler üzerine muhtemelen sunum kitapçığınıza bu ayrıntıyı yazmamışsınız.”

Bakanlığa hangi ilde kaç huzurevi olduğunu sorduğunu belirten Taşcıer, bakanlıktan “Büyük illerde yaşlı nüfusun fazla olması, çekirdek aile yapısının olması, kadının çalışma hayatına katılmasıyla birlikte yaşlısına bakmakta zorlanması vs. nedeni ile doluluk oranı şehirden şehre farklılık gösterebilmektedir” yanıtı aldığını söyledi.

Taşcıer, “Sayın Bakan, ne demek kadının çalışma hayatına katılmasıyla birlikte yaşlısına bakmakta zorlanması? Kadınların doğuştan gelen, doğa yasalarıyla belirlenmiş bir bakım sorumluluğu mu vardır? Çocuk ve yaşlı bakımı kadınlar için bir mecburiyeti mi? Bu nasıl bir bakış açısıdır? Çocuk bakımı da yaşlı bakımı da ailenin, ebeveynlerin ortak sorumluluğundadır. Kadın da erkek de eşit derecede sorumludur. Kadınlarla ilgili bakanlığın bile bu bakış açısı son derece problemlidir” dedi.

Taşçıer, “Kadına bakış açısı problemli olunca, kadınların hayata katılımlarını sağlama konusunda da ilerleme sağlanamıyor. Çocuk bakım hizmetleri bu açıdan hayatidir ama iktidarınızın böyle bir derdi yok. 2020 bütçesi görüşülürken selefiniz bakana kreş ve gündüz bakım evi sayısını sorduğumda, ‘Bakanlığımızca açılış izni verilen 2 bin 405` demişti. Siz bugün bu sayının 2 bin 365 olduğunu söylediniz. Yani özellerde bir azalma var. Kamuda da ciddi bir artışı yıllardır göremiyoruz. Maalesef kadına bakım sorumluluğu tek başına yüklendiği için istihdamını da etkiliyor” diye konuştu.

TÜRKİYE`DE KADINLAR DOLAYLI OLARAK EVE HAPSEDİLMİŞ DURUMDA”

Çocuk bakım hizmetlerinin kadınların çalışma hayatına katılımını nasıl etkilediğini verdiği örnek üzerinden anlatan Taşcıer, şunları söyledi:

“İsrail`de, 3 yaşından küçük çocuğu olan annelerin yüzde 76`sı istihdam ediliyor. Türkiye`de bu oran kaç biliyor musunuz, yüzde 25,2. Dehşet bir fark var. Türkiye`de kadınlar dolaylı olarak eve hapsedilmiş durumda. Ne sosyal hayata ne de çalışma hayatına katılım sağlayamıyorlar. 2023 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı`nda deniyor ki ‘Erken çocukluk eğitiminin 5 yaş için zorunlu olması hedeflenmektedir.` Erken çocukluk dönemi eğitiminin gerek sosyal beceriler gerekse de ileriki akademik başarı için üstün yararları olduğu bilimsel bir gerçeklik. Bu açıdan doğrudur. Ancak bunun nasıl başarılacağını merak ediyorum.”

“KADINLAR NASIL HAYATA KATILACAK”

OECD ülkeleri genelinde çocukların yaklaşık yüzde 98`inin ilkokula giriş yaşından bir yıl önce okulöncesi eğitime kaydolduğunu ve 38 ülkeden 33`ünde bu konuda tam katılım sağlandığını aktaran Taşcıer, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Maalesef Türkiye, yüzde 81 ile son sırada. Daha da önemlisi, Türkiye`nin bildirdiği 2030 hedefi kaç biliyor musunuz? Mevcut durumdan yalnızca yüzde 1,8 puan yukarıda, yüzde 82,8. Bu da Türkiye`yi, OECD içinde tam kayıt oranını yakalayamayan 5 ülke arasında, hedefi en aşağıda olan ülke yapıyor. Peki nasıl olacak Sayın Bakan? 2023 programında zorunlu yapılacağı yazıyor, ama uluslararası hedefiniz 8 yılda katılımı 82,8 yapmak. Bu yolla kadınlar nasıl hayata katılacak? Erken çocukluk dönemi eğitim kapasitesi nasıl artırılacak?”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA