Temel gıda maddelerinde yıl içinde mahsuben, takip eden yılda ise nakden veya mahsuben alınabilen katma değer vergisi (KDV) iadesi, içinde bulunulan yılda da 6 aylık dönemde nakden alınabilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği`nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayınlandı. Tebliğle, temel gıda maddelerinde KDV iadesinin yıl içinde nakden alınabilmesine yönelik düzenleme yapıldı. Düzenleme şöyle:
“TEMEL GIDA MADDELERİNDE KDV İADELERİ 6 AYLIK DÖNEMDE ÖDENECEK
Malların, takvim yılının ocak-haziran dönemindeki teslimlerinden doğan KDV iadelerinin, en erken ilgili yılın haziran dönemi en geç ilgili yılın kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden yapılabilecek.
Malların teslimlerinden doğan yılı içinde nakden iade tutarı, işlemlerin yapıldığı yılın ocak-haziran dönemi için altı aylık olarak ve haziran dönemi sonu itibarıyla hesaplanacak. Benzer şekilde, 10 bin TL ve üstündeki nakden iade taleplerinin, teminat verilmeksizin vergi inceleme raporuna göre sonuçlandırılmasının talep edilmesi halinde, iade vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihte yapılacak.
Tam istisna kapsamındaki bir işlemin gerçekleşmesinden sonra, söz konusu işleme ilişkin mal ve hizmet alımlarına ait tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellef lehine veya aleyhine kur farkı ortaya çıkabilecek.
KDV İADESİNDEN SONRAKİ KUR FARKLARINA İLİŞKİN İADE HESABINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMAYACAK
Mükellef aleyhine ortaya çıkan kur farkı üzerinden ödenen KDV`lerin tam istisna kapsamındaki işlemin gerçekleştiği vergilendirme dönemine ilişkin yüklenilen KDV hesabına dahil edilerek iadesinin talep edilmesi mümkün olacak. Ancak, kur farkına ilişkin faturanın iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra gelmesi halinde, işlemle ilgili mal ve hizmet alımlarına ait kur farkı üzerinden ödenen ve yüklenilen KDV hesabına dâhil edilmesi gereken KDV, indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemine ilişkin iade hesabında dikkate alınabilecek.
Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak lehine oluşan kur farkı nedeniyle KDV hesaplanması ve kur farkının ortaya çıktığı dönem beyannamesinde beyan edilmesi gerekiyor. Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin lehine oluşan kur farkının iade işlemleri sonuçlandırılmadan önce ortaya çıkması halinde bu tutarın iade hesabından düşülmesi gerekecek. İadeye konu edilemeyen bu tutarın ise kur farkının ortaya çıktığı dönem indirim hesaplarına alınması mümkün olacak. Söz konusu kur farkının iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra ortaya çıkması halinde ise iade hesabında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmayacak.
DEMİR-ÇELİK ÜRÜNLERİNİN TESLİMİNDE TEVKİFAT ORANI ARTTI
Öte yandan, Resmi Gazete`de yayınlanan düzenlemeyle demir-çelik ürünlerinin tesliminde uygulanan tevkifat oranı 4/10`dan 5/10`a çıktı. Söz konusu ürünleri satanların, payları Borsa İstanbul AŞ`de işlem gören şirketler olması durumunda da tevkifat uygulanması kararlaştırıldı.