29 Eylül 2024 Pazar


21:24   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "MEDAWAR ÖDÜLÜNE LAYıK GÖRÜLEN MEHMET HABERAL HOCAMıZı TEBRIK EDIYORUM"   18:36   KıLıÇDAROĞLU`NA ÇUBUK`TAKI LINÇ GIRIŞIMI: “YAKıN O EVI” DIYE BAĞıRAN SEVIM GÖLYERI`NE 5 YıL 10 AY HAPIS CEZASı   16:23   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKEVI`NI TÜRGEV VE TÜGVA ILE ILIŞKILENDIRMEK BILGI EKSIKLIĞIDIR”   15:55   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARı ZEYBEK VE KARABAT`TAN MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE ZIYARET…   15:22   ASU KAYA`DAN SIYASI PARTILERIN KADıN KOLLARıNA ÇAĞRı   15:05   ÖZÇAĞDAŞ, BAKAN TEKIN`E SAYıŞTAY RAPORLARıNA YANSıYAN MESEM TESPITLERINI SORDU   14:59   BDDK`NıN KREDI KARTı KARARLARı YENI TARTıŞMALARA YOL AÇTı   14:43   DEPREMDE 96 KIŞININ ÖLDÜĞÜ ALPARGÜN APARTMANı DAVASıNDA KARAR ÇıKTı...   14:07   ALI MAHIR BAŞARıR: MEVZUATA UYAN ÖĞRETMENLERIMIZ DEĞIL, ONLARA CEZA KESENLER SORUŞTURULMALıDıR   13:52   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALıŞıYORUZ"   13:25   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARıNı AĞıRLADı   11:30   SERKAN SARı`DAN, BAKAN URALOĞLU`NA BALıKESIR HAVALIMANı TEPKISI   10:42   BAKANLıKTAN CHP`LI PAZAR BELEDIYESI`NE 1.3 MILYON CEZA...   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN TARıMSAL ÜRETIME DESTEĞI DEVAM EDIYOR   10:09   YANKı BAĞCıOĞLU: ``CUMHURBAŞKANı, GENÇ SUBAYLARıMıZı HEDEF GÖSTERMEK YERINE, ONLARı ÜLKEMIZIN GELECEĞI OLARAK GÖRÜP DESTEKLEMELI``   10:05   İTHAL ILAÇ PROBLEMI ARTıYOR, BEŞ ILAÇTAN BIRI BULUNAMıYOR... ANKARA ECZACı ODASı BAŞKANı ABBASOĞLU: HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK DURUMUNDA KALıYOR   10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    09:34   ESENYURT KARDEŞ KÜLTÜRLER FESTIVALI`NIN TANıTıMı YAPıLDı… BAŞKAN ÖZER: “ŞIMDI KARDEŞLIK ZAMANı DIYEREK, BIRBIRIMIZI KUCAKLAYALıM”   22:44   DIL DEVRIMI`NIN 92`NCI YıLı KUTLANDı... ÇANKAYA BELEDIYE BAŞKANı GÜNER: "CHP`LI BELEDIYELER, DAHA DA GÜÇLÜ BIR ŞEKILDE DIL DEVRIMI`NE SAHIP ÇıKACAK"   22:03   FENERBAHÇE, UNION SAINT-GILLOISE`YI 2-1 MAĞLUP ETTI VE AVRUPA LIGI`NE GALIBIYETLE BAŞLADı  
 
     
   

CHP’de tüzük kurultayı öncesi masadaki başlıklar..


9-10 Mart’ta tüzük değişikliğine gidecek CHP’de başkan adaylığı için yüzde 10 imza şartının esnetilmesi gündemde.

 

Tarih : 16 Şubat 2018 Cuma 14:32   Okunma : 760

CHP, 9-10 Mart tarihlerinde tüzük değişikliğini görüşmek üzere 19. Olağanüstü Kurultayı’nı topluyor. Genel Merkez’den illere gönderilen yazıda önerilerin belirlenmesi istenirken, cuma gününden itibaren illerden gönderilecek 86 delege, kurulacak tüzük komisyonunda çalışmalarına başlayacak. Genel Başkan Yardımcısı Muharrem İnce’nin tüzük kurultayı için 100 bin partiliden imza toplamaya hazırlandığı bir dönemde yapılan kurultay çağrısı, olağanüstü kurultay söylemleri için de ön alma olarak değerlendiriliyor. 19. Olağanüstü Kurultay’ın Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılacağı belirtildi.

86 kişi çalışacak

Tüzük hazırlığı yapılması için Genel Merkez’den illere gönderilen yazıda kurulacak tüzük komisyonu için delege göndermeleri istendi. İllerden, parti grubundan ve PM’den gelecek toplam 86 kişiden oluşacak komisyon, tüzük değişikliğine ilişkin önerileri masaya yatıracak. Komisyon, Kurultay’da oluşturulacak Tüzük ve Yönetmelik Komisyonu’nun görüşeceği başlıkları ve yapılacak değişiklikleri bu cumadan itibaren hazırlamaya başlayacak.

Masadaki başlıklar

Adaylıkta yüzde 10 barajı: Genel başkan adayı olabilmek için gereken toplam delegenin yüzde 10 imza şartının aşağı çekilebileceği yorumları yapılıyor. Demokrasinin tam anlamıyla işlemesi için barajın aşağı çekilebileceği belirtiliyor.

PM ada ylığı için sınır: Son kurultay’da bir kez daha yaşanan yüzlerce PM adayının çıkmasının önüne geçilmesi, PM adaylığı için yalnızca CHP üyeliği yeterliyken, yüksek sayıda olmayan “imza” gibi bir kıstas getirilmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi: Tüzük değişikliğiyle, sistem değişiklikleriyle ortaya çıkan ihtiyaçlara da karşılık verilecek. Bunların başında gelen cumhurbaşkanı adayının nasıl belirleneceği konusu da yeni tüzükte çalışılacak ana başlıklardan biri olacak. Bu çerçevede İnce’nin tüm üyelerinin katılımıyla seçilecek aday önerisinin yanı sıra adayın PM ve milletvekillerinin katılımıyla belirlenmesi de görüşülecek.

Güçlü genel sekreterliğe dönüş: Tüzükte daha önce CHP’de de olan ancak sonradan kaldırılan “güçlü genel sekreterlik” uygulamasına da geri dönüş yapılabileceği konuşuluyor.

Önseçim ve atama yetkisi: Önseçimde genel başkanın yetkilerinin artırılabileceği belirtilirken üye hukukunu daratacak, üyenin ön seçim hakkını zaafiyete uğratacak bir düzenleme yapılmayacak. Öte yandan görevden alınan il örgütlerinin tüzüğe göre 45 gün içinde seçimle belirlenmesi gerektiği belirtiliyor. Değişiklikle seçim yerine MYK’ye direkt atama yetkisinin verilebileceği konuşuyuyor.

Aktif üye ayrılacak: Aidat ödeyen, parti etkinliklerine katılan yeni bir üye tarifi yapılması, parti içi seçimlerin de ‘’aktif üye’’ ile gerçekleşmesi öngürülüyor. Üyelerin çalışma sistemi, barkotlu kimlikle üyelerin faaliyetinin takibi yapılacak.

‘Blok kaldırılsın’ önerisi

Öte yandan muhalif isimlerin de daha önce kamuoyuna duyurdukları tüzük değişikliklerine ilişkin öneriler dikkat çekiyor. CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, halen 60 kişiden oluşan PM’nin üye sayısının 80’e çıkarılması, İl Başkanlarının PM toplantılarına katılabilmesi, partinin her kademesinde seçimlerin çarşaf listeyle yapılması ve blok liste uygulamasının tamamen kaldırılmasını içeren tüzük değişikliği teklifi önerisi getirmişti.

İnce’nin tüzük değişikliği önerileri arasında ise; bir kez daha “Ekmeleddin İhsanoğlu” vakası yaşanmaması için cumhurbaşkanı adayının üyeler tarafından belirlenmesi ve partiyi iki kere birinci yapamayan genel başkanın, genel başkanlığının düşerek seçimli kurultaya gidilmesi bulunuyordu.

'Çelişkisiz olacak’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, tüzük değişikliğiyle ilgili şunları söyledi: ‘’Tüzüğümüz, 1993’te kabul edildi ve çok değişiklik geçirdi. Tüzüğün bütünlüğü ortadan kalktı. Çelişen hükümler girdi. 2012’de bir miktar değişiklik yapıldı ama çelişkiler giderilemedi. Sade, anlaşılır, iç tutarlığı ve yeni bir üye tarifi olan, etkin bir örgüt oluşturulmaya dönük adımlar atılacak.’’

 






Paylaş :
Etiketler :  CHP, TÜZÜK KURULTAYI, ANKARA.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA