JİYAN CİN ERKILIÇ
Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, Türk Eczacıları Birliği`nin (TEB) bazı ilaç firmalarının SGK iskontosu oranlarını uygulamamasının faturasının hastalara çıkacağı açıklamasıyla ilgili "Bu çağrıyı hastaların adına yapıyoruz. Burada konunun iki tane temel muhatabı vardır, birisi kamu tarafı diğeri ise ilaç sanayisi tarafı. Lütfen yükümlülüklerinizi yerine getirin, hastaların cebinden ellerinizi çekin demek istiyoruz" dedi.
Türk Eczacıları Birliği, bazı ilaç firmalarının SGK iskontosu oranlarını uygulamadığını belirterek, “Bu uygulamanın faturası, aradaki fiyat farkını ödemek zorunda kalan hastalara çıkmaktadır” açıklamasını yapmıştı.
"HALA OLMAYAN İLAÇLAR VAR"
Yaşanan sorunla ilgili ANKA Haber Ajansı`na konuşan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, ekonomik krizin sağlığı her geçen gün daha etkilediğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
"Geçen yılı sonlarında ilaç krizi yaşadık. İlaç krizinin yoğun yaşandığı günlerde ilaç fiyat zammı açıklandıktan sonra birçok ilacın dolaşıma girmesiyle kriz azaldı. Hala olmayan ilaçlar var. Genel anlamda yılın başında yaşadığımız yoğun ilaç krizinden kurtulmuş durumdayız diyebiliriz ama şimdi ise başka sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz çünkü ekonomik kriz devam ediyor. Dolayısıyla ilaç sanayisi yapılan zammı yetersiz buluyor. Baktığınız zaman dövizdeki artış, akaryakıttaki fiyatlarındaki artış, işçilik ücretindeki artışlara bakınca ilca sanayisi için ilaçlarda yapılan yüzde 36`lık yeterli görünmüyor.
"HASTALAR ÖDEMEMESİ GEREKEN BİR PARAYI ÖDEMİŞ OLACAK"
En son gündemde olan konu ise ilaç firmalarının devletle arasındaki uygulaması gereken iskontonun bir bölümünü uygulamayacağını Eczacılar Odası`na beyan etti. Bu ilaçların spesifik bir özelliği var. İlaç firmaları diyaliz hastalarının kullandığı diyaliz solüsyonlarında belli bir oranda SGK`ya uygulaması gereken iskontoyu uygulamayacağını söyledi. Peki bu uygulanmayacak olan iskonto dönüp dolaşıp hastaların cebinden çıkacak. Böbrek hastaları bu solüsyona muhtaç hastalardır. Bu solüsyon olmazsa bu insanların yaşamları ciddi anlamda tehlikede olacaktır. Türkiye`de yaklaşık olarak 6 bin diyaliz hastası olduğunu tahmin etmekteyiz. Bunların aylık giderlerin ek bin lira maliyet eklenmiş oluyor. Buradan şu ortaya çıkıyor; devlet ve ilaç firmaları arasındaki bir anlaşmada taraflardan biri yükümlülüğünü yerine getirmiyor. Devlet de bu konuya sessiz kalıyor. Umarım devlet tavrını değiştirir ve bu duruma bir müdahale eder. Bunun sonucunda hastalar ceplerinden ilaca, sağlığa ödememesi gereken bir parayı ödemiş olacak.
"HASTALARIN CEBİNDEN ELİNİZİ ÇEKİN"
Bu tarzdaki ilaç sayısı da son dönemde ciddi anlamda artmaya başladı. ‘Ben devlete yapmam gereken iskontoyu yapmam` diyen ilaç firmalarının sayısı her geçen gün artıyor. Böyle bir noktada konunun muhataplarına çağrıda bulunmak gerekir. Bu çağrıyı hastaların adına yapıyoruz. Burada konunun iki tane temel muhatabı vardır, birisi kamu tarafı diğeri ise ilaç sanayisi tarafı. Lütfen yükümlülüklerinizi yerine getirin, hastaların cebinden ellerinizi çekin demek istiyoruz.
"HASTA VE ECZACI KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYOR"
Buradaki orta yol ise şudur; ilaç firmaları açısından baktığımız zaman, SGK ile yaptıkları anlaşmada şu kadar iskonto yapacağım diye anlaşma yapmış ve kabul etmişsiniz ama sonra anlaşmaya uymuyorsunuz. Devlet de bu kuralın devamını sağlamak zorunda. Bu yükü hastanın veya eczacının üzerine atamaz. Bu durumun sonucunda hasta ve eczacı karşı karşıya getiriliyor. Bu sorun pazartesi gününden itibaren başlayan sorundur. İlacın alternatifi yok, hasta o ilacı kullanmak zorunda."