Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Güneydoğu ve Akdeniz Bölge Direktörü Lance Bonneau ve beraberindeki heyetle birlikte Sosyal Uyum Merkezi`nin Eğitim Atölyesi olarak kullanılacak ek binasının açılışını yaptı. Büyükşehir Belediyesi ve IOM iş birliğiyle Haziran 2021`de hizmete başlayan Sosyal Uyum Merkezi`nin şu ana kadar çoğu kadın olmak üzere 3 bin 500 göçmeni ağırladığını belirten Başkan Seçer, “Uluslararası Göç Örgütü`yle çok güzel işler yapıyoruz ve bunu da sürdürme kararlılığındayız” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Güneydoğu ve Akdeniz Bölge Direktörü Lance Bonneau ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı. Ziyarete Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Serdal Gökayaz da eşlik etti.
“GGÖÇ KONUSUNDA SORUNLAR YAŞAYAN EN ÖNEMLİ İLLERİN BAŞINDA MERSİN GELİYOR”
Başkan Seçer, IOM ile uyumlu bir iş birliği içerisinde olduklarını belirterek, “Ülkemizde şu anda göç konusunda sorunlar yaşayan en önemli illerin başında Mersin geliyor. Mersin`de resmi kayıtların çok üzerinde geçici koruma altında sığınmacının olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.
Şu anda resmi kayıtlara göre Mersin`de 241 bin geçici koruma altında sığınmacı bulunduğunu söyleyen Seçer, “Bu sayının 350-400 bin sığınmacıdan aşağı düşmeyeceğine eminim” diye konuştu.
Sığınmacıların kente taşıdığı bazı yükler olduğuna dikkat çeken Başkan Seçer, şu anda Mersin nüfusunun 2 milyon olduğunu ancak kentin yüzde 20`ye denk gelen bir ek nüfusa sahip olduğunu söyledi. Başkan Seçer, 400 bin civarında bir nüfusun yerel halkla birçok açıdan farklılıklar gösterdiğine değinerek, “Bir kurumu yöneten başkan olarak; size resmi olarak hükümetinizin sağladığı kaynakların çok ötesinde bir nüfusa bu kaynakları aktarmak zorunda kalıyorsunuz. Şimdi bu konunun bazı ayakları var. Bir; ekonomi. İki; bizim de beraberce üzerinde çalıştığımız sosyal uyum” dedi.
Bu nüfusun günlük yaşamdan kaynaklı doğurduğu maddi yüklere de dikkat çeken Seçer, “Siz bugüne kadar 2 milyon için planladığınız içmesuyu şebeke hattını bundan sonra 2 milyon 400 bin insanı düşünerek ya da yapacağınız atıksu, bir diğer adıyla kanalizasyon sistemini bu gerçek nüfusa göre oluşturmak zorundasınız” diye konuştu.
Sosyal uyum noktasında eğitim ve danışmanlık gibi birçok boyutta gerçekleştirdikleri iş birliği için IOM`a Büyükşehir Belediyesi adına teşekkürlerini aktaran Başkan Seçer, şöyle devam etti:
“Burada bizim belediyemizle çalışırken rahat olun. Her şey olması gerektiği gibi yapılıyor; günü kurtarmak için değil. Gerçekten kalıcı, faydalı ve amacını gerçekleştirme çabası olarak görün. Bizim amacımız bu; amaç hasıl olsun. Biz bunu arzu ediyoruz.”
“ÇOK GÜZEL İŞLER YAPIYORUZ VE BUNU DA SÜRDÜRME KARARLILIĞI İÇERİSİNDEYİZ”
Başkan Seçer, ardından heyetle birlikte Sosyal Uyum Merkezi`ne geçti. 10 Haziran 2021`den bu yana ev sahibi toplulukla sosyal uyumun sağlanması amacıyla Sosyal Uyum Merkezi`nde hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hem de göçmenlere yönelik ücretsiz danışmanlık ve yönlendirme hizmeti sürerken, Sosyal Uyum Merkezi`ne ‘Eğitim Atölyesi` olarak hizmet verecek bir de ek bina kazandırıldı.
Heyetle birlikte açılışı yapılan ek binanın içerisindeki çocuk oyun alanları ve atölyeleri gezen Başkan Seçer, “Büyükşehir Belediyesi olarak Uluslararası Göç Örgütü`yle çok güzel işler yapıyoruz ve bunu da sürdürme kararlılığı içerisindeyiz” dedi.
“UYUM MERKEZİ, BUGÜNE KADAR ÇOĞU KADIN OLMAK ÜZERE 3 BİN 500 GÖÇMENİ AĞIRLADI”
Uluslararası Göç Örgütü Bölge Direktörü ve nezdindeki heyetle hem mevcut durumu değerlendirdiklerini hem de geleceğe dair bazı planlamaları konuştuklarını vurgulayan Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Mersin, başta Suriyeliler olmak üzere çok sayıda göçmeni misafir eden bir kent. Bunun kente getirdiği hem ekonomik hem sosyal hem de kültürel anlamda önemli yükler var. Bunları uluslararası örgütlerle iş birliği yaparak aşmanın yollarını arıyoruz. Bu partnerlerimizden bir tanesi de iş birliği yaptığımız Uluslararası Göç Örgütü. Bu Sosyal Uyum Merkezi bugüne kadar çoğu kadın olmak üzere 3 bin 500 göçmeni ağırladı. Onlara danışmanlık verdi her açıdan, eğitim verdi ve bir farkındalık yaratmak; onların buradaki yaşamlarına katkı sunmak, adaptasyonunu sağlamak adına önemli çalışmalar yaptı.”
Sosyal Uyum Merkezi`nde hem IOM hem de Büyükşehir Belediyesi personelinin çalıştığını belirten Seçer, “Bu iş birliğimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu.
“BU İŞ BİRLİĞİNİN SAĞLAM VE SÜRDÜRÜLEBİLİR OLDUĞUNU DUYMAK ÇOK TEŞVİK EDİCİ”
IOM Güneydoğu ve Akdeniz Bölge Direktörü Lance Bonneau, yerel toplum ile geçici koruma altındaki Suriyeliler ve diğer göçmenlerin sosyal uyum açısından ilişkilerini önemsediklerini belirterek, “Bizim burada yaptığımız çalışmalar hem Suriyeliler hem göçmenler hem de yerel topluluklar için temel teşkil eden oldukça önemli çalışmalar ve iş birlikleri. Sizden bu iş birliğinin ne kadar sağlam ve sürdürülebilir olduğunu duymak bizim açımızdan gerçekten çok teşvik edici” dedi.
Sosyal Uyum Merkezi`nin Eğitim Atölyesi olarak hizmet verecek ek binasının açılışında da değerlendirmelerde bulunan Direktör Bonneau, “IOM adına belediyemize çok teşekkür etmek istiyorum. Hem yerel topluluk hem de mülteci topluluk için burada sağladığımız bu faaliyetlerle birlikte onların desteklenmesine yardımcı olacağız. Sosyal Uyum Merkezimizin bu ikinci binasını açtığımız için bugün burada gerçekten çok onur duydum” diye konuştu.