Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı, Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, iş dünyasında endişenin hakim olduğunu bildirdi. Ülkesinin gelişimine, istihdam ve ihracatına katkı koyan, bu uğurda üzerine düşen görevleri layıkıyla yerine getiren iş dünyasının ekonomi yönetimindeki istikrarsız politikalar nedeniyle kaygılı bir bekleyişe koyulduğunu kaydeden Sönmez, “İstikrarlı, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir ekonomi yönetimi anlayışının hakim olmasını bekliyoruz” dedi.
Ekonomik istikrarsızlığın toplumun tüm kesimlerini olumsuz etkilediğini, döviz kurunun durdurulamayan artışı, Türk Lirası’ndaki değer kaybı nedeniyle derin üzüntü duyduklarını ifade eden Sönmez, Türkiye’nin ekonomik refaha kavuşması için yeni atılımlar beklediklerini söyledi.
Ekonomi yönetimi ve piyasa koşullarının, iş dünyası ile topluma etkilerine ilişkin açıklama yapan Sönmez, zorlu konjonktürde ekonomi biliminin açıklayamadığı yöntemler ile ekonomi politikaların oluşturulmasının belirsizliği artırdığını kaydetti.
KUR İSTİKRARINA DİKKAT ÇEKTİ
TÜRKONFED ve ÇUKUROVA SİFED’in, ülkesinin sorunlarına çözüm üretmek için gönüllülük esasıyla bir araya gelmiş iş insanları olarak her geçen gün üyelerinin genel ekonomik gidişata ilişkin duydukları ortak kaygının sesini iletme arzusunda olduklarını dile getiren Sönmez, bir ekonominin sağlıklı işleyişi ve refah üretebilmesi için “kur istikrarı”nın temel unsur olduğuna işaret etti.
“DIŞ TİCARET DURMA NOKTASINA GELDİ”
Döviz kurunun ekonomideki mal ve hizmet alışverişlerini mümkün kılan fiyat oluşumunun temel ögesi olduğunu vurgulayan Sönmez, şunları söyledi:
“Kurlardaki istikrarsızlık ticaret esnasındaki fiyat oluşumuna imkân vermediği için üretim, iç piyasadaki alışveriş ve dış ticaret durma noktasına gelmiştir. Mali kesimdeki işlemler beklemeye geçmiştir. Reel sektör ve mali sektördeki bu aksamalar, istihdam ve yatırımları olumsuz etkileyeceği gibi, gelir dağılımında da ciddi bozulmalar yaratacaktır. 23 Kasım’da şahit olduğumuz kur istikrarsızlığının sonuçları ekonominin işleyişini durduracak nitelikte olmuştur. Bizler iş insanları olarak bu tabloda önümüzü göremiyoruz. Ekonomi biliminin gerekliliklerine uygun piyasa yönetimi anlayışının benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz. Ülkemizin, piyasa dinamikleri dışında, geçmişte denenen ve başarısız sonuçlar alınan yöntemler ile kaybedecek zamanının olmadığını düşünüyoruz.”
“BAŞARABİLİRİZ”
2001 krizi sonrası uygulanan politikaların çok başarılı olduğunu ve bunun sonucunda 2002-2013 yılları arasında Türkiye’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) 12 bin 500 dolara kadar çıkarak, Orta Gelir Tuzağı’nı aşma noktasına geldiğini hatırlatan TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve ÇUKUROVA SİFED Başkanı Süleyman Sönmez, Merkez Bankası başta olmak üzere kurumların bağımsızlığını yeniden tesis edecek hukuki düzenlemelerin yapılmasını, adil, şeffaf, hesap verebilir ve liyakat esaslı bir anlayış ile direnci artırılmış, öngörülebilir bir ekonomi politikasının hiç vakit kaybetmeden hayata geçirilmesini talep etti. Sönmez, Türkiye’nin ekonomik ve demokratik reformlar ile yazacağı yeni hikâyede çözümün bir parçası olmaya hazır olduklarının altını çizdi. Memleketine ve topluma güvenen iş insanları olarak sürecin takipçisi olmaya devam edeceklerini vurgulayan Süleyman Sönmez, Türkiye’nin, iş dünyasının, ekonomi yönetiminin ve Türk insanının sıkıntılı süreçten çıkmayı başaracak bir yapıya sahip olduğunu sözlerine ekledi.