28 Eylül 2024 Cumartesi


21:24   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "MEDAWAR ÖDÜLÜNE LAYıK GÖRÜLEN MEHMET HABERAL HOCAMıZı TEBRIK EDIYORUM"   18:36   KıLıÇDAROĞLU`NA ÇUBUK`TAKI LINÇ GIRIŞIMI: “YAKıN O EVI” DIYE BAĞıRAN SEVIM GÖLYERI`NE 5 YıL 10 AY HAPIS CEZASı   16:23   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKEVI`NI TÜRGEV VE TÜGVA ILE ILIŞKILENDIRMEK BILGI EKSIKLIĞIDIR”   15:55   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARı ZEYBEK VE KARABAT`TAN MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE ZIYARET…   15:22   ASU KAYA`DAN SIYASI PARTILERIN KADıN KOLLARıNA ÇAĞRı   15:05   ÖZÇAĞDAŞ, BAKAN TEKIN`E SAYıŞTAY RAPORLARıNA YANSıYAN MESEM TESPITLERINI SORDU   14:59   BDDK`NıN KREDI KARTı KARARLARı YENI TARTıŞMALARA YOL AÇTı   14:43   DEPREMDE 96 KIŞININ ÖLDÜĞÜ ALPARGÜN APARTMANı DAVASıNDA KARAR ÇıKTı...   14:07   ALI MAHIR BAŞARıR: MEVZUATA UYAN ÖĞRETMENLERIMIZ DEĞIL, ONLARA CEZA KESENLER SORUŞTURULMALıDıR   13:52   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALıŞıYORUZ"   13:25   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARıNı AĞıRLADı   11:30   SERKAN SARı`DAN, BAKAN URALOĞLU`NA BALıKESIR HAVALIMANı TEPKISI   10:42   BAKANLıKTAN CHP`LI PAZAR BELEDIYESI`NE 1.3 MILYON CEZA...   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN TARıMSAL ÜRETIME DESTEĞI DEVAM EDIYOR   10:09   YANKı BAĞCıOĞLU: ``CUMHURBAŞKANı, GENÇ SUBAYLARıMıZı HEDEF GÖSTERMEK YERINE, ONLARı ÜLKEMIZIN GELECEĞI OLARAK GÖRÜP DESTEKLEMELI``   10:05   İTHAL ILAÇ PROBLEMI ARTıYOR, BEŞ ILAÇTAN BIRI BULUNAMıYOR... ANKARA ECZACı ODASı BAŞKANı ABBASOĞLU: HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK DURUMUNDA KALıYOR   10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    09:34   ESENYURT KARDEŞ KÜLTÜRLER FESTIVALI`NIN TANıTıMı YAPıLDı… BAŞKAN ÖZER: “ŞIMDI KARDEŞLIK ZAMANı DIYEREK, BIRBIRIMIZI KUCAKLAYALıM”   22:44   DIL DEVRIMI`NIN 92`NCI YıLı KUTLANDı... ÇANKAYA BELEDIYE BAŞKANı GÜNER: "CHP`LI BELEDIYELER, DAHA DA GÜÇLÜ BIR ŞEKILDE DIL DEVRIMI`NE SAHIP ÇıKACAK"   22:03   FENERBAHÇE, UNION SAINT-GILLOISE`YI 2-1 MAĞLUP ETTI VE AVRUPA LIGI`NE GALIBIYETLE BAŞLADı  
 
     
   

Zeydan Karalar: Allah Bir Daha Bu Millete İstiklal Marşı Yazdırmasın


İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı dolayısıyla Adana Büyükşehir Belediyesi önünde tören düzenlendi. Törende Büyükşehir bürokratları ile birlikte İstiklal Marşı’nı okuyan Karalar’a 80’li yılların başında İstiklal Marşı’nın yazılışı anısına basılmış olan ve üzerinde İstiklal Marşı’nın iki kıtasıyla, Mehmet Akif Ersoy’un resmi bulunan kağıt para hediye edildi.

 

Tarih : 12 Mart 2021 Cuma 18:45   Okunma : 368

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı dolayısıyla Adana Büyükşehir Belediyesi önünde tören düzenlendi. Törende Büyükşehir bürokratları ile birlikte İstiklal Marşı'nı okuyan Karalar'a 80’li yılların başında İstiklal Marşı’nın yazılışı anısına basılmış olan ve üzerinde İstiklal Marşı’nın iki kıtasıyla, Mehmet Akif Ersoy’un resmi bulunan kağıt para hediye edildi.

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı dolayısıyla bürokratları ve CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un da katılımıyla İstiklal Marşı'nı okuyan Başkan Zeydan Karalar, günün anlam ve önemine yönelik şunları söyledi:

"17 Şubat 1921’de, Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği, bağımsızlık mücadelesinin verildiği bir zamanda TBMM’de okunan ve duygu seli oluşturarak ayakta alkışlanan İstiklal Marşı’nın, yine TBMM tarafından 12 Mart 1921’de İstiklal Marşı olarak kabul edilmesinin üzerinden bugün tam 100 yıl geçti.

Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı, tıpkı bayrak gibi, milletin en önemli simgelerinden biridir.

Kurtuluş Savaşı sürerken, mücadele ruhunu güçlendirmek, milletin ve ordunun şevkini artırmak amacıyla Maarif Vekaleti’nce 1921 yılında düzenlenen güfte yarışmasına son katılım tarihi olan 23 Aralık 2021’e kadar 724 eser katılmış, ancak yapılan değerlendirmede içlerinde İstiklal Marşı olabilecek bir esere rastlanmamıştır.

Bu yarışmaya katılmayan Mehmet Akif Ersoy, daha sonra Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey’in kendisine yazdığı devlet mektubunun ardından fikrini değiştirdi ve Ankara’da Türk Ordusu’na hitap ettiği şiiri yazdı, bakanlığa teslim etti.

Mehmet Akif Ersoy şiirinde Milli Mücadele’nin kazanılacağına inancını, Türk askerinin yiğitliğine, cesaretine ve canını hiçe saymasına güvenini, Türk Ulusu’nun bağımsızlığa, yurduna ve inançlarına bağlılığını dile getirerek, Kurtuluş Savaşı ruhuna son derece uygun ve okuyanın, düşman işgalini sona erdirmeye yönelik kararlılığı perçinleyecek düşüncelerini dile getirmiştir.      

                                           

Ön elemeyi geçen yedi şiir 12 Mart 1921'de Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığını yaptığı TBMM oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Akif Ersoy’un şiiri meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyacana kapıldı. Mehmet Akif Ersoy’un şiiri coşkulu alkışlar eşliğinde İstiklal Marşı olarak kabul edildi.

HÜRRİYET VE İSTİKLAL AŞKI BU MİLLETİN RUHUDUR

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı sırasında, Türk Ordusu cephede düşmanla savaşırken yazılan İstiklal Marşı’yla ilgili düşüncelerini şu cümlelerle açıklamıştır:

'Bu marş bizim inkılabımızı anlatır, inkılabımızın ruhunu anlatır. Bunu ne unutmak ne de unutturmak lazımdır.

İstiklal Marşında, istiklal davamızı anlatması bakımından büyük bir manası olan mısralar vardır.

Benim en beğendiğim yeri de burasıdır:

'Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet;

Hakkıdır Hakk'a tapan milletimin istiklal!'

Benim, bu milletten asla unutmamasını istediğim mısralar, işte bunlardır.

Hürriyet ve istiklal aşkı bu milletin ruhudur.

Tarihe bakın, bütün milletlerin bir esaret ve hürriyetsizlik devri geçirdikleri bir hakikattir.

Dünya tarihinde, fasılasız, hürriyet ve istiklalini muhafaza ve müdafaa etmiş bir millet vardır: Türkler İstiklal Marşının bu pasajını oluştururlar.

Asırlar boyunca söylenmeli ve bütün yar ve ağyar anlamalıdır ki; Türk'ün Mete hikayesinde olduğu gibi her şeyi hatta en mahrem hisleri bile tehlikeye girebilir; fakat hürriyeti asla!

Bu pasajı her vakit tekrar ettirmek, bunun için lazımdır.

Bu demektir ki efendiler, Türk'ün hürriyetine dokunulamaz.'

ALLAH BİR DAHA BU MİLLETE İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN

İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un söylediği gibi:

'O şiir bir daha yazılmaz… Onu kimse yazamaz… Onu ben de yazamam… Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O, milletin malıdır. Benim millete en kıymetli hediyem budur. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın'.”

 

 






Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, ZEYDAN KARALAR, ALLAH, BİR DAHA, BU MİLLETE, İSTİKLAL MARŞI, YAZDIRMASIN

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA