Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, meclis tatilinin ardından tekrar bir araya geldi. Meclis toplantısı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda idareden gelen 55 ve gündem dışı 5 olmak üzere toplam 60 madde görüşüldü.
Toplantının dilek ve temenniler bölümünde son günlerde sosyal medyada ve bazı basın organlarında sıkça yer alarak, gündemi meşgul eden işten çıkarmalar konusuna açıklık getiren Başkan Seçer, Yeraltı Hafif Raylı Sistem ve hukuka aykırı olarak elektrik direklerine asılan reklam afişlerinin kaldırılması gibi önemli konuları da değerlendirdi.
“HUKUK YOLLARI AÇIK”
İşçi çıkarma konusunda meclis üyelerinden gelen eleştirileri yanıtlayan ve kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini vurgulayan Seçer, kasti olarak eleman çıkarma gibi bir durumun söz konusu olmadığının altını çizdi ve elindeki belgeler eşliğinde konuya açıklık getirdi. Seçer, “Gelir gelmez MESKİ’den 110, Büyükşehir Belediyesi'nden 57 kişi işinden çıkartılmış ve şunu da belirteyim tam rakamı bilmiyorum ama en az 25-30 kişi tekrar alındı. Neden biliyor musunuz? Bazı çıkarmalar hakikaten ihtiyaç olan noktalardan yapılmış. Biz tabi ki bu kararı hepsi için aldığımızdan, orada işler aksadı ve tekrar onları çağırdık. Sonra emekliler var. 44 kişi MESKİ’den, 40 kişi Büyükşehir’den emekli olmuş. 13 kişi Büyükşehir’den, 8 kişi MESKİ’den istifa etmiş. Allah rahmet eylesin 2 kişi de MESKİ’den, 2 kişi Büyükşehir’den vefat etmiş. 18 kişi MESKİ’den, 36 kişinin de Büyükşehir’den disiplin çıkışı verilmiş. Bu kararı ben vermiyorum. Teftiş Kurulu veriyor. Bu çıkışı yaparken de herhalde hukuka uygun yapmıyorsam, hukuk yolları açık. Biz kimsenin yolunu tıkamıyoruz. Mahkeme geri iade eder. Ben de hukuken almak zorunda isem tabi ki alacağım. Hukuk neyse onu takip edeceğim” dedi.
“SİYASİ GÖRÜŞÜM DIŞINDA ÇALIŞAN GARİBANLARA MI KAFAYI TAKTIM? BÖYLE BİR ŞEY DÜŞÜNEBİLİYOR MUSUNUZ?”
Kasti olarak eleman çıkarma gibi bir dertlerinin olmadığını dile getiren ve işten çıkarma konusunun siyasi hiçbir ilgisinin olmadığına değinen Seçer, “Gelelim performans düşüklüğü ile ilgili konuya. Bu konuyla ilgili 36 kişi MESKİ’den çıkarılmış. Büyükşehir’den ise sıfır. Tekrar ediyorum sıfır. Bir bardak suda fırtına koparıyorsunuz dediğim konu bu. Bu işçi çıkarmayacağım anlamına gelmesin. Burada geri adım atmam. Burası bir hukuk devleti. Mahkemeler orada, ben buradayım. Benim babamın çiftliği değil burası. Bizim öyle kasti adam, eleman çıkarma gibi bir derdimiz yok. Bakın her şeyi yapın bu meseleleri ucuz siyasete alet etmeyin. Sizin de olumsuz bulduğunuz davranışları yapıyorsa ben belediyede onu tutamam. Lütfen vicdanıma güvenin. Benim vicdanım rahat. Siz bana randıman veren bir personeli çıkart deseniz de çıkartamam. Ben işi gücü bıraktım da benim siyasi görüşüm dışında çalışan garibanlara mı kafayı taktım? Böyle bir şey düşünebiliyor musunuz?” diye konuştu.
MECLİSTE YERALTI HAFİF RAYLI SİSTEM KONUSUNA DEĞİNİLDİ
Mersinlilerin dört gözle beklediği Yeraltı Hafif Raylı Sistem’in Cumhurbaşkanlığı yatırım planına alınmasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Seçer, “Yeraltı Hafif Raylı Sistem ile ilgili bu konuda geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayıyla yatırım programına alındı. 2019 yatırım programı. Bu bizim işimizi de açıkçası rahatlattı, çok teşekkür ediyoruz. Bu işi takip eden Sayın Bakan Lütfi Elvan’a da, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da teşekkür ediyorum. Bizim arzu ettiğimiz buydu. Mersin'i ilgilendiren bir konu” ifadelerini kullandı.
“YERALTI HAFİF RAYLI SİSTEMİ’NDE ASIL İŞ BUNDAN SONRA”
Yeraltı Hafif Raylı Sistemi’nin yatırım programına alınması ile beraber kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan yanlış algılara da açıklık getiren Başkan Seçer, “Her şey hazır, para hazır, ihale edilmiş. Yeni yönetim bunu yapacak. Böyle bir şey yok. 350 milyon Euro da belediyenin benim odamdaki kasasında mı? Asıl maharet bundan sonra. Bu parayı bulmak, bunu ihale etmek, bunu gerçekleştirmek” dedi. Başkan Seçer sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bizden önceki yönetim bir müşavirlik firması ile anlaşmış, projeyi ihale etmiş. Toplamda müşavirlik firması ile proje miktarının tutarı 8 milyar 200 bin artı KDV. Geçmiş yönetim bunun 2 milyon 200 bin TL’sini ödemiş. Kalan 6 milyonu da benim yönetimdeki belediye ödeyecek. Bugüne kadar ne yapılmış? Bundan sonra ne yapılacağına bakmak için anlatıyorum. Yapılmış parayı biz ödeyeceğiz. Bundan sonra yap-işlet modeli ile bunu yapmamız lazım. Finans kaynağını kendimiz bulmamız lazım. Kendimiz borçlanmamız lazım. Bunu bütçeye almamız lazım. Bunun için siz de takdir edersiniz ki bu kadar büyük bir projeyi Hazine garantisi olmadan kimse bana vermez. Ben buradaki bugüne kadar önceki yönetimin ne yaptığını, bizim ne yapmamız gerektiğini anlatıyorum. Uzun lafın kısası, bu 350 milyon Euro’luk bir proje ortalama. Bu 50 milyon Euro üstüne de çıkabilir, revize edeceğiz, belki aşağı da inebiliriz. Yani iş bundan sonra. ‘Efendim biz her şeyi hazır ettik, artık yeni yönetime düşen de 4 buçuk yılda bunu yapmak. Yani her şey hazır, para hazır, ihale edilmiş. Yeni yönetim bunu yapacak’. Böyle bir şey yok. 350 milyon Euro da belediyenin benim odamdaki kasasında mı? Asıl maharet bundan sonra. Bu parayı bulmak, bunu ihale etmek, bunu gerçekleştirmek.”
“KURUMLAR DİREKLERİ REKLAM MECRASI OLARAK KULLANIRSA, BURASI PERŞEMBE PAZARINA DÖNER”
Yine son günlerde gündemde olan ve hukuka aykırı olarak TEDAŞ’a ait elektrik direklerinin reklam mecrası olarak kullanılması ile ilgili konuyu değerlendiren Başkan Seçer, konuyla ilgili söz konusu iznin altında imza olan kim varsa soruşturma başlattıklarını söyledi. Seçer, “Elektrik direklerinde reklamlar var. Bunların yasaya aykırı olduğunu tespit ettik. Reklam yönetmeliğine aykırı bir şekilde, o dönemde bunların izni verilmiş. Nasıl yapılmış? Önce bizden bir talepte bulunulmuş. O direkler TEDAŞ'ın. Şu anda da görevde olan Genel Sekreter Yardımcımız ret cevabı vermiş. Ama onlar ısrarla bir kez daha istemiş ve o dönemin Genel Sekreteri bir estetik kurulu oluşturmuş. Kent Estetiği Kurulu oradan bir rapor almış, orada da bunun aykırı olduğunu söylüyor ama o dönemin Genel Sekreteri ya da yöneticileri bu firmaya yasal olarak bunu kullanabileceği yazısını vermiş. Oysa çok net görünüyor ki yasalara aykırı bir durum. Biz tebligat yaptık, direkleri topladık. Buna itiraz etmişler. Mahkeme şimdi bizden 10 gün içerisinde savunma istedi. Biz de yakından takip edeceğiz. Burası Perşembe Pazarı'na dönmüş. Her kamu kuruluşu, PTT direğini, TEDAŞ direğini, Enerjisa direğini reklam mecrası olarak kullanırsa, burası Perşembe pazarına döner. Buna müsaade edemeyiz. Teftiş kuruluna da talimat verdim. O dönemde görev yapan iznin altında imzası bulunan bürokratlar hakkında da soruşturma başlattık” diye konuştu.
Mecliste ayrıca Esnaf Masası Projesi ile ilgili gündem maddesi de oylanarak kabul edildi. Üniversiteli gençlerin sabırsızlıkla beklediği öğrenim yardımlarının 1200 TL olması ile ilgili teklif, kadınların sesi olacak olan Kadın Dairesi Başkanlığı ve Mezarlıklar ile Makina İkmal Dairesi Başkanlığı'nın kurulması ile ilgili teklif de ilgili komisyonlara havale edildi.