21 Haziran 2024 Cuma


15:46   BARAN BOZOĞLU: YAŞANAN ORMAN YANGıNLARı DENETIMSIZLIĞIN VE BILIMDEN UZAK YÖNETIM ANLAYıŞıNıN SONUCUDUR”   15:38   GÜNEYDOĞU`DA ÇıNAR VE MAZıDAĞı ILÇELERI ARASıNDAKI YANGıN... SAĞLıK BAKANı KOCA: "YANGıNDA HAYATıNı KAYBEDENLERIN SAYıSı 11`E YÜKSELDI"   15:26   DICLE ELEKTRIK`TEN ÇıNAR ILE MAZıDAĞı ILÇELERI ARASıNDA ÇıKAN YANGıNLA ILGILI AÇıKLAMA: “YANGıNıN ELEKTRIK ILETIM HATLARıNDAN KAYNAKLANMADıĞıNı BELIRLEDIK”   15:08   SEZGIN TANRıKULU, YANGıNDA YARALANANLARı ZIYARET ETTI: "SORUMLULAR ORTAYA ÇıKARıLMALı, ZARAR GÖREN KÖYLÜLERE GEREKEN DESTEK VERILMELI"   13:37   GÜRER: "ANıZ YAKıLMASı ORMANı YAKıYOR YETMIYOR DOĞA DENGESINI DE BOZUYOR"   11:57   ERHAN ADEM: "GÜBREYE KDV GETIRMEK, ÇIFTÇININ SONUNU GETIRMEKTIR”   11:52   GAMZE TAŞCıER`DEN ASGARI ÜCRETE ARA ZAM TALEBI: "MILYONLARCA EMEKÇI IÇIN BUGÜNKÜ ASGARI ÜCRET, YUTKUNMALARıNı IMKÂNSıZLAŞTıRAN BIR DÜĞÜM HALINE GELMIŞTIR"   11:38   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ANıZ YANGıNıNDA HAYATıNı KAYBEDENLER IÇIN BAŞSAĞLıĞı MESAJı   11:26   ERMENISTAN, FILISTIN DEVLETI`NI RESMEN TANıDı   11:03   DIYARBAKıR BAROSU, YANGıNA MÜDAHALEDE GEÇ KALıNDıĞı IDDIALARıNA ILIŞKIN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU   10:56   DIYARBAKıR VE MARDIN ARASıNDA ÇıKAN YANGıNDA SOĞUTMA ÇALıŞMALARı TAMAMLANDı   10:11   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, SULAMA BORUSU DESTEĞI ILE MUT`TA ÜRETICININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ   09:19   MıSıR ÇARŞıSı`NA ALıŞVERIŞE GELEN YURTTAŞ: “HERKES EMINÖNÜ`NE GELIYOR, 9-10 BIN TL`YI VERIP GIDIYOR. EMEKLI NE YAPSıN? SU BILE ALAMıYORUZ”   09:18   VAHAP SEÇER, BAYRAM DOLAYıSıYLA ERDEMLI HALKıYLA BIR ARAYA GELDI   04:06   DIYARBAKıR VE MARDIN`DEKI YANGıNLA ILGILI YERLIKAYA VE KOCA`DAN AÇıKLAMA: 5 KIŞI ÖLDÜ, 10`U AĞıR 44 KIŞI YANGıNDAN ETKILENDI   01:28   DIYARBAKıR`DA ÇıKAN YANGıN GENIŞ ALANA YAYıLDı, BÖLGEYE ÇOK SAYıDA EKIP SEVK EDILDI   22:55   CHP`LI ALP, KARS`ıN SıNıR KÖYÜNDEN SESLENDI: “21. ASıRDA BU KÖYLERIMIZ KAR SUYU IÇMEK ZORUNDA KALıYOR”   13:01   CEVDET AKAY: “2022 YıLıNDA SEL FELAKETININ YAŞANDıĞı KARABÜK YENICE`DE KIRA YARDıMıNıN KESILMESI MAĞDURIYETI DERINLEŞTIRDI"   10:24   UMUT AKDOĞAN`DAN EKONOMIK VE SOSYAL KONSEY IÇIN KANUN TEKLIFI: "BU PLATFORMU YENIDEN HAYATA GEÇIRELIM, EKONOMI HAYATı VE AKTÖRLERI DE NORMALLEŞSIN"   09:51   CHP YURT DıŞı BIRLIKLERI, İSTANBUL`DA DÜZENLENECEK ÇALıŞTAYDA TOPLANıYOR  
 
     
   

Dikenlerin içindeki sağlık deposu: Kapari


Türkiye’de kozmetik ve boya sanayinde de en önemli bitkilerden birisi olan kapari bitkisi, Mersin’in sahil kenarlarında doğal ortamda yetişiyor.

 

Tarih : 17 Ağustos 2019 Cumartesi 16:45   Okunma : 1660

Dikenlerin içindeki sağlık deposu: Kapari

Türkiye’de kozmetik ve boya sanayinde de en önemli bitkilerden birisi olan kapari bitkisi, Mersin'in sahil kenarlarında doğal ortamda yetişiyor.

Evliya Çelebi'nin 400 yıl önce Seyahatnamesinde 'Gebre' olarak geçen ve 'çok faydalı' bitki dediği kapari bitkisi, Silifkeliler tarafından ticari olarak değerlendirilmese de 'şifalı' olduğuna inanılarak tüketiliyor. Sahil yolu üzerinde orta refüjlerde ve makilik yerlerde kendiliğinden yetişen kapari, içinde barındırdığı yoğun aromatik maddeler nedeniyle hoş, kendine özgü kokusu ve tadı ile dikkat çekerken, salatalarda, et, balık yemeklerinde, çorbalarda sıklıkla kullanılıyor.

Eşi Veysel Tuğrul ile kapari toplayan Havva Tuğrul, kapariyi çok sevdiğini, dikenlerinin batmasına rağmen aile olarak vazgeçemediklerini söyledi.

Tuğrul, bitkinin sağlık deposu olduğuna inandıklarını ve her yemeklerinin yanına salata olarak kullandığını ifade ederek, "Kapari bitkisini toplaması da yemesi de çok zevklidir. Biz bunun turşusunu yapıyoruz. Oldukça şifalı. Birkaç yıldır bu şekilde toplayıp yiyecek turşumuzu yapıyoruz" dedi.

KAPARİ NEDİR?

Türkiye'nin pek çok yerinde yetişebilen kapari, tomurcukları ve meyveleri besin maddesi olarak kullanılan bir bitkidir. Capparaceae familyasından dikenli bir bitki olarak tanımlanır. Türkiye'nin farklı bölgelerinde 'kebere, keper, gebere, geber otu, kedi tırnağı, menginik, karga kavunu, hint hıyarı' gibi isimlerle de bilinir. Doğada kendi kendine yetişebilen bir bitki olan kapari, toprağı sıkıca kavrar ve geniş alanlara yayılan kökleri sayesinde çalı görünümünü alabilir. Kısa boylu bir yer bitkisi olan kapari, 150-200 yıl kadar yaşayabilir. Dal uçları, tomurcukları ve meyveleri gıda sektöründe kullanılır, yaprakları, dalları ve kökleri de ilaç, boya ve kozmetik amaçlarla kullanılır. Dünyada en çok, tomurcuklarından ve meyvelerinden turşu ve salamura yapılarak kullanılır. Türkiye'de kapari tüketimi hala yaygınlaşmamış olsa da, Avrupa'da ve Amerika'da sıklıkla çorbalarda, salatalarda, pizzada ve garnitürlerde kullanılıyor






Paylaş :
Etiketler :  sağlık, deposu

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA