18 Mayıs 2024 Cumartesi


16:38   GÜLCAN KIŞ’TAN 19 MAYIS MESAJI   16:27   YAPAY ZEKAYA GÖRE EN GÜZELİ “TARSUS”!   16:18   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ABDULLAH ÖZYİĞİT’TEN 19 MAYIS MESAJI   15:44   ÜNLÜ SUNUCU ERKAN YOLAÇ 89 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ   15:37   TASARRUF TEDBİRLERİYLE KAMUYA PERSONEL ALIMI SINIRLAMASI GETİRİLİNCE GENÇLER KPSS`YE HAZIRLANMAYI BIRAKMAYA BAŞLADI   15:11   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, ÇİN BÜYÜKELÇİSİ LİU SHAOBİN İLE BİR ARAYA GELDİ   14:59   ÇORUM`DA BİR ERKEK BOŞANMA AŞAMASINDA OLDUĞU EŞİ VE BALDIZINI ÖLDÜRDÜ   14:58   130 YIL ÖNCE İLK SERİ ÜRETİLEN ARAÇ MERCEDES-BENZ MOTOR-VELOCİPEDE, GELECEĞE İLERLİYOR   14:58   VAHAP SEÇER, AKÜLÜ SANDALYE DAĞITIM TÖRENİ`NE KATILDI   14:41   28 ŞUBAT DAVASI HÜKÜMLÜSÜ KOMUTANLAR TAHLİYE EDİLDİ: ”TAMAMEN BİR KUMPASIN İÇERİSİNDEYDİK”   14:18   ALİ BABACAN, KOBANİ DAVASI KARARINI DEĞERLENDİRDİ: "SİYASİ YUMUŞAMA LAFTA, GÖSTERMELİK ZİYARETLERDE KALDI”   14:09   ELAZIĞ KIRMIZI ET ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI ÇİÇEK: ÖNÜMÜZDEKİ 3-4 YIL ET FİYATLARI DÜŞMEZ   13:59   SEMRA DİNÇER: AKP, HEM VATANDAŞIN CEBİNDEKİ PARASINI HEM DE ÜLKENİN GELECEĞİNİ ÇALDI. VATANDAŞTA ÇOCUK SAHİBİ OLMA HEVESİ KALMADI.   13:49   TÜİK GENÇLERİ ARAŞTIRDI... GENÇLERİN YÜZDE 54`Ü MUTLU (3)   13:45   TÜRKER ATEŞ: EKONOMİDE DURGUNLUK ARTARKEN İŞSİZ ORDUSU ÇOĞALIYOR   13:39   MUĞLA`DA 1 GÜNDE 6 PROJEYE `ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR` KARARI VERİLDİ, ÇEVRECİLER İSYAN ETTİ   13:29   DEM PARTİ`DEN KOBANİ DAVASI KARARI SONRASI ÜÇ İLDE BULUŞMA ÇAĞRISI..."YUMUŞAMA SİYASETİNİN EMARELERİ BUYSA NORMALLEŞMEYİ DÜŞÜNEMİYORUZ"   13:24   KOBANİ DAVASI DÜNYA BASINININ GÜNDEMİNDE: "MUHALEFETİ SUSTURMAYA YÖNELİK BİR GİRİŞİM" YORUMUYLA AKTARILDI   13:23   STK`LARDAN YENİ MÜFREDATA TEPKİ: "TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ"Nİ ÇÖPE ATIYORUZ   13:12   BAYRAMİÇ BELEDİYE BAŞKANI CEM ATILGAN`DAN 19 MAYIS MESAJI  
 
     
   

Chp’li Başarır: “Avukatlık, Hakimlik Ve Savcılık Mesleklerine Daha Ne Kadar Zarar Vereceksiniz?”


CHP Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Mahir Başarır, Recep Tayyip Erdoğan ve İzmir Bakırçay üniversiteleri hukuk fakültelerine yeteri kadar akademik personel olmamasına rağmen bu yıl kontenjan verilmesini meclis gündemine taşıdı.

 

Tarih : 24 Temmuz 2019 Çarşamba 13:58   Okunma : 383

CHP’li Başarır, her iki üniversitede de 3- 4 araştırma görevlisi ile hukuk fakültelerine öğrenci alımının hukuk bilimiyle ters düştüğünü, avukatlık, hâkimlik ve savcılık mesleğine zarar verdiğini belirtti.

 

Bu anlayışla ülkemizde adaletin asla sağlanamayacağını belirten Başarır, yapılan bu uygulama adeta hukuk garabetidir, dedi.

 

CHP’li Başarır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu yazılı soru önergesinde;

 

“YÖK, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin 2019-2020 akademik yılında ilk kez hukuk fakültesine öğrenci kabul etmesine izin vermiştir ve kontenjanı da 80 öğrenci olacak şekilde belirlenmiştir.

 

Ayrıca 4 lisans, 6 önlisans programından öğrenci kabul edilmesine izin verilmiş ve en çok kontenjan da Hukuk Fakültesi’ne ayrılmıştır.

 

Ancak Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde, Hukuk Fakültelerinin ilk senesinde verilen en temel iki ders olan Anayasa ve Medeni Hukuk’ta yetişmiş ünvanlı personel bulunmamakla birlikte, Anayasa Hukuku Anabilim Dalı’nda yalnızca 2 araştırma görevlisi, Medeni Hukuk Anabilim Dalı’nda ise sadece 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bu dallarda araştırma görevlisinden başka personel de bulunmamaktadır.

 

Aynı şekilde İzmir Bakırçay Üniversitesi de İlk defa bu sene hukuk fakültesine öğrenci kabulü yapacak ve kontenjanı 120 olmakla beraber sadece bu alanda 3 yetişmiş yüksek ünvanlı akademik personeli olup, medeni hukuk ve anayasa hukuku alanında çalışan hiçbir akademik personeli yoktur.

 

Her iki üniversitede de 3- 4 yetişmiş yüksek ünvanlı akademik personelle ile hukuk fakültelerine öğrenci alımı hukuk bilimiyle ters düştüğü gibi avukatlık, hâkimlik ve savcılık mesleklerine de  zarar vermektedir.

 

Ülkemizde her üniversiteye açılan hukuk fakülteleri, yüksek kontenjanlar sebebiyle yılda 16 bin mezun vermektedir. Her geçen gün mezunların istihdamı zorlaşmakta, bununla birlikte nitelikli mezun sayısı azalmakta ve Hukuk sistemimiz adeta çöküşün eşiğine gelmiş durumdadır. Hakimler, savcılar, avukatlar, noterler hepsi hukuk fakültesinden mezun olmaktadırlar. Yargı reformu dikkate alındığında bir kısım adliye personelinin, emniyet teşkilatındaki bazı pozisyonların da hukuk fakültesi mezunlarından doldurulacağı ön görülmektedir.

 

Hal böyleyken hukuk fakültelerinin eğitim kalitesine son derece önem verilmesi gerekmektedir. Ancak İzmir Bakırçay Üniversitesi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ndeki hukuk fakültelerinin durumları içler acısı haldedir” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

 

  1. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 4 ve İzmir Bakırçay Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde araştırma görevlileri dışında 3 yetişmiş yüksek ünvanlı akademik personel olmasına rağmen bu üniversitelerde hukuk fakültelerinin açılmasına hangi gerekçelerle karar verilmiştir?
  2. Hukuk fakültelerinin 1. Sınıfında temel dersler olan Anayasa ve Medeni hukuk alanında söz konusu iki üniversitede de yeterli akademik kadronun olmamasının bir önemi yok mudur? Bu durumda hukuk fakültesinden mezun olacak öğrencilerimizden ne gibi nitelik beklenmektedir?
  3. Özellikle Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde bu yıl hukuk fakültesine öğrenci alınması için Cumhurbaşkanlığı tarafından verilmiş yazılı ya da sözlü bir talimat var mıdır?
  4. Yeterli kadroya sahip olmayan her iki hukuk fakültesine de bu yıl öğrenci almakla, avukatlık, hakimlik ve savcılık mesleklerine zarar verdiğinizin farkında mısınız?
  5. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde sadece 4 yüksek ünvanlı akademik personelle hukuk fakültesinin bu yıl öğrenci alması, söz konusu üniversitenin sloganı olan “Bilgi ve Değer Üreten Üniversite” cümlesiyle ne derecede bağdaşmaktadır?
  6. Hukukun ve adaletin yeller estiği ülkemizde bu denli özensiz, yetersiz alelade hukuk fakültelerine öğrenci alımı yapılmasını neyle bağdaştırıyorsunuz?
  7. Her iki üniversitenin hukuk fakültelerinde yeterli personel olmamasına karşın bu yıl öğrenci kabul edilmesinin, AKP iktidarının hukuk ve adalet anlayışıyla bir ilişkisi var mıdır?
  8. Yeterli akademik personeli olmayan bu iki üniversiteden mezun olacak yeni hukukçularımızdan ne derecede ülkemize hizmet beklemektesiniz?
  9. Söz konusu iki üniversitede olduğu gibi yeterli akademik personeli olmadığı halde bu yıl kontenjan verilen bölümler var mıdır? Varsa bunlar hangi üniversitelerin hangi bölümleridir?





Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA