(ANKARA) - Milletvekilliği düşürülen Can Atalay, Anayasa Mahkemesinin milletvekilliğinin düşürülmesi işlemini yok hükmünde sayan hak ihlali kararının Mecliste okunmasına ilişkin açıklamada bulundu. CHP`li TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ve Katip Üye Sibel Suiçmez`e teşekkür eden Atalay, "İnanıyorum ki ilgili oturum, 105 yıllık Meclis tarihinin en önemli olayları arasında yerini alacaktır. İki cesur kadın vekil çoğunluk gücüyle, fiili durum yaratılarak, olmadık demagojilerle Anayasa`nın ayaklar altına alınmasına ve Meclisin idarenin emrinde bir kurum durumuna düşürülmesine boyun eğmediler" ifadelerini kullandı.
Gezi davası hükümlüsü olarak Marmara Cezaevi`nde bulunan Can Atalay`ın, "Meclis`in onuruna sahip çıkan iki kadın milletvekilimize teşekkürümdür" başlıklı yazısı, sosyal medya hesabından yayımlandı.
Atalay, yazıda şunları kaydetti:
"Meclis`te, 30 Ocak 2024`te Anayasa Mahkemesi`nin iki kez `yargılaması durdurulsun, Can Atalay milletvekilliği görevine başlasın` hükmü hiçe sayıldı. Hükümsüz bir `Yargıtay yazısı` Genel Kurul`da okundu. Anayasa, yasa önemli değildir, önemli olan çoğunluktur anlayışıyla Hatay halkının 80 bine yakın oyuyla verdiği milletvekilliği görevim fiili durumla engellendi.
Anayasa Mahkemesi durumu yeniden görüşerek Şubat 2024`te Meclis`in uygulamasının `yok hükmünde` olduğuna hükmetti. Kararı Temmuz 2024`te Resmi Gazete`de yayımlandı.
`Milletvekilliğimin tartışılmazlığı` üzerine artık söylenecek bir söz, yapılacak bir işlem kalmamıştı. Nasıl `Yargıtay yazısı` Meclis`te okunduysa Anayasa Mahkemesi`nin Resmi Gazete`de yayımlanan ve Meclis`e de yollanan `kesin, herkesi bağlayıcı hükmü` de Meclis`te okunacak ve olaya bir nokta konulacaktı.
Meclis Başkanı tam sekiz ay Türkiye`nin tamamının öğrendiği, okuduğu kararı Meclis`ten sakladı. Tavrını değerlendirmeyeceğim, çünkü yapacağım teşekkürden tavrına ne anlam atfettiğim zaten anlaşılacaktır.
Meclis`in kuruluşunun tam 105. yılında iki cesur kadın milletvekili bu anayasal ayıbın gölgesini Meclis`in üzerinden kaldırıp attı. 16 Nisan 2025 tarihli Meclis oturumunu yöneten Sayın Gülizar Biçer Karaca, Anayasa Mahkemesi kararını Katip Üye Sayın Sibel Suiçmez`e okuttu.
İnanıyorum ki ilgili oturum, 105 yıllık Meclis tarihinin en önemli olayları arasında yerini alacaktır. İki cesur kadın vekil çoğunluk gücüyle, fiili durum yaratılarak, olmadık demagojilerle Anayasa`nın ayaklar altına alınmasına ve Meclis`in idarenin emrinde bir kurum durumuna düşürülmesine boyun eğmediler.
Yapılan işlem basitçe, Anayasa Mahkemesi`nden gelen, hemen işleme alınması gereken bir yazının Divan`ca okunmasıydı. Nazım Hikmet`in sözleriyle `derin bir anlamı yoktu, lakin basitliğiyle dehşetli tehlikeliydi`. Meclis Divanı`nda, Anayasa`nın yok sayılmasına, fiili duruma karşı duruşun tanığı olduk. Demek ki haklarımızı savunmak için en basitinden işlemler bile cesaret gerektiriyor, bir kez daha anladık.
Milletvekillerimiz Sayın Gülizar Biçer Karaca`ya ve Sayın Sibel Suiçmez`e içten teşekkürlerimi iletiyorum. Tavırlarıyla Meclis`i onurlandırdılar. Onlara Meclis`te destek veren bütün siyasi partileri ve sayın temsilcilerini de kutluyor, teşekkürlerimi iletiyorum.
Meclis`i fiili durumların baskısından kurtarıp Anayasa`yı koruyan ve uygulayan en üst siyasal organ haline getirmek için var gücümüzle çalışacağız.
Cesaretlerinin, hepimizin cesaretini daha da güçlendirmesi dileğiyle"